1,799    24    5  

Hva slags varme skal jeg velge?

 32     0
Jeg skal bygge på huset i sommer, og trenger litt innspill angående varme. Påbygget blir på 64 kvm og skal inneholde 4 soverom/lekerom og en liten gang.
Vurderer to måter til grunn mur. Enten helstøpt såle, der jeg eventuelt støper ned varme kabler og legger laminat ovenpå. Eller bygger ring mur og legger bjelke lag med isolasjon, gulv spon også laminat. Tenker da panel ovner i rommene. Noen med innspill, erfaringer på dette? Tenker litt på bruks utgifter og om det er noe annet og tenke på?
Espen 😊 

   #1
 3,595     0
Jeg er sterkt positiv til golvvarme, ikke minst i rom som dette: Om du ikke går barfotet på andre rom, gjør du det i soverom/lekerom, og da gir golvvarme en ikke ubetydelig komfortheving.

Med golvvarme har du samme komfort ved minst 3-4 grader lavere lufttemperatur. Du ønsker ikke å ha det altfor varmt på et soverom - du sover bedre, og luftkvaliteten er bedre, ved lavere temperatur. Dessuten reduserer det energiforbruket.

Velger du vannbåren varme har du fleksiblitet i valg av energikilde; du kan f.eks. drive det med varmepumpe, eller direkte solvarme hvis du bor slik til at du har sol når du trenger varmen.

Men: Golvvarme i betong er svært langsomt regulerbar. I praksis er det liten effekt i "nattesenking" (om det nå er for å spare energi eller å få rommet kjøligere til natta). Hvis du ønsker golvvarme bør du vurdere spaltegolv - spon med ferdigfresede spor for vannslanger, med varmefordelingsplater i aluninium som blir liggende rett under laminatgolvet. Det gir betydelig raskere oppvarming, og nedkjøling. Det finnes også styrofoam-plater for å legge på helstøpt golv, der du får isolasjon, spalter og aluminiums-belegg for varmefordeling, alt i ett. Det er naturligvis dyrere enn ren styrofoam, men det sparer betydelig arbeide. (Har ikke brukt slikt enda, men jeg planlegger å prøve det ut i kjellerstua.)

Om du ikke vil ha vannbåren varme kan du bruke varmefolie (og gi avkall på fleksibiliteten i energikilder), også da rett under laminatet.

Jeg synes panelovner er det dårligste alternativet. Lite fleksibelt, krever høy lufttemperatur for samme komfort, samler støv (og det som kommer inn i oven blir svidd!)...
   #2
 9     Årnes     0
Jeg ville gått for varmefolie! La det i hele huset mitt da jeg bygde i 2014 og det er dette beste investeringa jeg gjorde! Det varmer opp raskt. Trenger kun og varme opp laminaten og ikke flere cm med betong. Og mye billigere enn å legge vannbåren varme.
  (trådstarter)
   #3
 32     0
Vannbåren varme er nok ikke aktuelt. Men det med varme folie er helt klart innenfor. Det med natt senking er ikke aktuelt tror jeg. Blir lik og jevn temperatur hele døgnet. Det er da jeg tenker på om og støpe ned kabler er bedre, siden betongen da holder en jevn temperatur? Hva slags underlag ville dere valgt hvis jeg skal bruke sånn varme folie? Helstøpt betong såle, eller bjelke lag? Man skal vel også bruke noen plater mellom underlaget og folien også?
   #4
 10,486     Akershus     0
Du har ingen glede av at betongen "holder jevn temperatur", snarere tvert i mot. Jeg støpte ned varmerør, og angrer nå litt på at ikke jeg heller la dem i sporplater av EPS. Regulering er ekstremt treg. Dumt hvis en vil ha 15C om natta, mens det skal være fin leke-temperatur i det samme rommet på dagen.
Samme problem hvis sola titter frem. Er det da magasinert masse varme i betongen, så blir det veldig varmt.

Alt du trenger til vannbåren varme finner du rimelig hos buildahouse.dk . Som kilde kan det fint brukes en enkel gjennomstrømmingsvarmer, eller en brukt varmtvannstank.
Signatur
   #5
 3,595     0
Eneste eventuelle fordel med tregt regulerbar varme, med kabler i støp, er vel om du bor i et strøk med svært ustabil strømforsyning - særlig om huset er dårlig isolert. Hvis det midt i fimbulvinteren legger seg så mye is på kraftledningen at den går i bakken, er du glad for å fortsatt ha varmen i golvet i de to dagene det tar dem å fikse strømforsyningen igjen.

Det er vel ikke noen påtrengende problemstilling for så fryktelig mange mennesker, vil jeg tro. Selv ikke i Norge.
Et kanskje et like aktuelt problem (har opplevd det et antall ganger!) når huset har for få sikringskurser: Ved spesielle kraftbehov, som å starte vannkokeren, må el-varme skrus av for ikke å spenge sikringene - og så glemmer du å slå på varmen etterpå. I sprengkulda kan da stua være ubehagelig kald neste morgen, for å si det forsiktig. Badegolvet, med kabler i betong, mister varmen så langsomt at du får mange anledninger til å oppdage at det er noe du har glemt før golvet blir 'kaldt'.
   #6
 9     Årnes     0
Ved varmefolie har ikke underlag så mye å si. Du må ha 6mm eller 3mm depronplater under, folie også 0.20 byggeplast. Alt bygger ca 7mm tilstammen. Fordelen med folie er også hvis det blir noe galt er det bare å vippe opp gulvet. Blir en varmekabel ødelagt må du pigge opp. Det problemet med at folk må slå av gulvvarmen for å få kokt kaffe er ikke noe å tenke på. Jeg har aldri vært borti det i min 11års periode som elektriker. Og slikt blir beregnet på fra elektriker som gjør det. Folie er også svært lett å legge selv, du må kun ha elektriker til å gjøre koblingene i enden av hver folie.
  (trådstarter)
   #7
 32     0
Tror ikke det med strøm blir noe problem. Blir som sagt ett ny bygg dette, med ny 16 amp kurs. Hvordan er priser på sånn varme folie og underlag i forhold til kabel da? Og ja det er jo klart hvis noe skjer så er det jo lett og fikse det. Hvordan er strøm forbruket på sånn folie?

   #8
 3,595     0
Tror ikke det med strøm blir noe problem. Blir som sagt ett ny bygg dette, med ny 16 amp kurs.

Du skriver ikke noe om hvor i landet du bor. Er det i en større by, har du antagelig rett med hensynt til den nærmeste framtid. Men så sent som på tampen av 1980-tallet opplevde jeg "midt i tjukkeste Trondheim" strømbrudd på flere timer, mer enn én gang. Det har blitt dramatisk mye bedre de sistete årene, og de siste tjue årene har jeg ikke opplevd (ikke-planlagte) strømbrudd som har vart mer enn noen få sekunder - antagelig den tiden det tar å kontrollert koble om til en annen kilde.

Men vi skal vel ikke mer enn et par vintre tilbake da deler av landet hadde ekstrem-snøfall som knakk så mange trær over kraftlinjene at steder som ikke har opplevd strømstans på en mannsalder. Andre steder er strømbrudd en helt hverdagslig sak når vinterstormene kommer: Jeg har venner både i Vesterålen og indre Finnmark som har som rutine når han begynner å røre på seg at de fyller opp dunken med drikkevann, sjekker at campingblusset virker og kontrollerer parafinlampene. De er slett ikke 'preppere'; de bare gjør klart det de hadde behov for forrige gang det ble litt hustrig.

Det er forskjell på Vesterålen og boligstrøk i Tronheim. Så lenge det sivile apparatet fungerer 100% som det skal er vi rimelig trygge her (men ikke glem hva som skjedde da det ble knekt et fjernvarmerør i Oslo forleden år - titusenvis av mennesker mistet varmtvannet til morgendusjen i to dager!). Selv velger jeg der det er mulig (uten ekstremkostnader) å alltid ha to separate systemer, i tilfelle det ene skulle svikte, med svikt i el-forsyningen som det mest prominente. Det er jo fullt mulig at det ikke forsvinner, men f.eks. at priser endrer seg drastisk: I sprengkulda i 2010 var spotprisen på strøm en kort periode oppe på 10 kr/kWt. Hvis det gjentar seg, og ikke bare i korte perioder men i dagevis, vil jeg være forberedt på hvordan det skal handteres.
  (trådstarter)
   #9
 32     0
Jeg bor på indre østlandet. Midt i værste kulde hullet. Drar seg fort ned imot 35 blå her om vinteren. Men har jo ved fyring i huset også, så har aldri noe problem med og holde varmen. Er meget sjelden strøm brudd her nå de senere år, men før var strømmen borte både titt og ofte. Da tok vi sånne forhold regler som nevnt over her. Men får sjekke opp litt. Kommer jo litt ann på investerings kostnad og bruks kostnad hva jeg velger.
   #10
 9     Årnes     0
Skjønner ikke greia å dra inn Norges historie med strømbrudd for dette. Hadde han bodd et sted som Vesterålen du prater om hadde han nok visst om forhåndsregler han måtte ta der.
Fordelen med folie er at du kan legge den selv (ikke koble til), raskere varme og lettere å fikse hvis det er noe feil. Har ikke sett regnestykke på at folie er billigere og bruke, men hørt det av leverandører.
Bortsett fra det er det nok bare å sjekke hva som er billigst og legge.