25,408    32    6  

Hvordan og hvor skjøtes varmekabel og termostat|

 336     Ålesund     0

Holder på å legge varmekabler i en liten gang og ble plutselig i tvil om hvordan og hvor jeg skal skjøte varmekabelen og ledningene fra termostaten.
Det er jo 3 ledninger i varmekabelen, to til "varmen" og regner med den siste er til jord.
Hvordan skal så dette kobles opp mot termostat? og skal nettingen som ligger under varmekabelen som da selvfølgelig skal støpes ned også jordes? i tilfelle, hvordan gjør jeg det med de forskjellige nettingmattene, må disse forbindes med en liten ledningsbit som eventuelt loddes på?

Gulvføleren legger jeg i et vanlig k-rør som jeg trekker ca midt på gulvet mellom to sløyfer. (tetter k-røret med litt tape i enden så det ikke trekker inn noe avretningsmasse her...)
Tenkte videre å legge ned et k-rør til fra veggboksen og ned til gulvet og kanskje 2-5 cm ut på gulvet videre så skal vel denne skjøtes. (har ikke åpnet esken til termostaten enda (micromat) så mulig det forklarer seg selv da) men er det med egen kabel som skal gå fra denne skjøten og opp til termostat, eller hva slags kabel skal jeg bruke her, og som sagt, hvordan skjøtes disse med  varmekabelen? lodding? krympestrømpe eller teip?

Takker for alle svar.

   #1
 21,481     Enebolig     0
Først og fremst, dette er helt tydelig noe du ikke burde gjort selv. Og ved en evt kontroll fra el tilsynet, så vil du aldri få et firma til å gi papirer på dette.

Tradisjonelle varmekabler har kald ende, dette vises enten med merking på kabelen eller at man tydelig ser skjøten.

Nett under varmekabel bør jordes, men man må ikke. Evt nett over kabelen skal jordes. Og alle nett skal enten overlappe 10cm eller forbindes. Man skal ha jordfeilbryter.
  (trådstarter)
   #2
 336     Ålesund     1

Har aldri lagt varmekabel før nei, det er helt korrekt :)

Planen er uansett å få elektrikeren min til å komme å koble dette ferdig for meg (og sjekke før jeg støper over)

Når det gjelder varmekabelen så har den en "kald ende"  som du sier som er uten tilkoblinger og sikret med en slags gummihylse. (kabelen er forresten Nexans sin, husker ikke i farten typebetegnelsen)

Grunnen til at jeg spør er at nettet er på plass og planen er å legge ut kabelen og gjøre alt klart for elektrikeren som kommer på mandag morgen og sjekker over at alt er som det skal være før jeg støper over. Men får ikke gjort det jeg skal om jeg ikke vet hvor det skal skjøtes å sånt :)

   #3
 21,481     Enebolig     0
Dette er så elementært at jeg tviler på at elektrikeren vet om planen din. Kaldenden trekkes opp i boksen i rør sammen med gulgrønn PN til jording av nett.
   #4
 22,342     Akershus     0
Les papirene du får med sakene dine. Det skal være en god beskrivelse der, ellers går du på nettet. Kaldleder og gulvføler kabel er vel to meter og skal ikke være nødvendig å skjøte i gulvet. Skjøten mellom varmekabel og kaldleder skal ligge i gulvet. Evt jording bør din trikker fikse. Der skal det brukes krympestrømpe og presshylser. Kabel må ikke festes med ståltråd el pga induksjon.
  (trådstarter)
   #5
 336     Ålesund     0

Takker for svar :)

Elektrikeren vet om planene men ikke når det skal gjøres Smile men fikk ånden over meg nå etter jula og tenkte å få gjort ferdig yttergangen nå, derav prosjektstart nå Smile Elektriker kommer uansett innom for en annen jobb på mandag morgen, så da kan han få gjort det andre også og penger spart på en tur mindre innom :)
Vil ha alle skjema utfyllt med tank på eltilsyn og garanti på kabelen generellt.
Som sagt har jeg aldri lagt varmekabel selv før, men regner ikke med at dette er noe særlig hokus pokus (og ja vet at jeg må ha papirer på sånt men har som sagt en avtale med trikkeren om dette fra tidligere om at jeg legger kabel og han sjekker over og kobeler opp, samt trekker en ny kurs fra sikringsskap med egen jordfeil automat)

Har som tidligere nevnt ikke åpent opp annet enn varmekabel esken og lest igjennom papirene der og der er det bare henvist til "splice" mellom varmekabel og termostat. Kabelen ellers er på 23.5 meter og er på 400W og ser igrunn ut til kun å  være varmekabel med 3 tilkoblinger i ene enden og i andre enden er den "støpt" igjen

FV
   #6
 245     Karmøy     0
Visst du ser ca 2 meter inn på varmekabelen din så vil du finne to piler -->|<-- som står mot hverandre, her er skjøten mellom varm og kaldende.
  (trådstarter)
   #7
 336     Ålesund     0
Snakket akkurat med elektrikeren og han sier det samme her om at kaldenden går Ca 2m innpå kabelen Smile hadde på en måte trodd at kaldenden skulle være litt mer "bøyelig" enn resten av varmekabelen Smile men da er det ihvertfall bare å gå igang med stripsing av kabel :)
Takker for alle svar her Smile

   #8
 7,686     Bærum     1
Jeg er ikke hysterisk opptatt av at man skal bruke elektriker til alt. Her imidlertid, tror jeg bestemt du skal overlate hele jobben til elektrikeren. Du innrømmer ærlig at du ikke har kompetanse på dette og da bør du holde deg unna. Resuktatet blir fort at elektrikeren må løsne alt du har gjort og i verste fall legge ny kabel hvis den er blitt ødelagt. Det er ikke alltid selvgjort er velgjort.
  (trådstarter)
   #9
 336     Ålesund     0
Da er kabelen på plass og klar for inspeksjon av elektrikkeren før det hele skal støpes ned og elektrikkern kommer tilbake å kobler til Smile kabel er ohm'et før den ble tatt ut av pakken og etter den er komt på gulvet. Både isolasjon mot jord og selve kabelen. Rør til gulvføler og kabel er på plass og veggboks er festet. Dette går som en drøm :)
Bare å vente noen timer nå så blir det til med avrettningsmasse :)

Forsåvidt enig med kommentarer her om at ting en ikke kan bør en overlate til fagfolk, men det hindrer en ikke fra å prøve seg fram selv og gjøre mest mulig (selvfølgelig skal ende sine egne begrensninger) selv og få veileding på veien

Det som i utgangspunktet gjorde meg usikker her var at kabelen i esken så ut som den var uten "kaldende" da hele kabelen så lik ut og jeg da ble usikker på om kabelen da måtte skjøtes nede i gulvet selv og i tilfelle hvordan. Etter å ha snakket med elektrikkeren så ble dette da forklart og resten igrunn ganske så elementert :)
Så mener derfor jeg selv har gjort alt i henhold til boken nå Smile spør først og gjør etterpå og selvfølgelig avklarer godkjenning på forhånd :)

Ha en fin dag folkens
Siste redigering: Monday, January 3, 2011 4:36:22 PM av twg1976
   #10
 21,481     Enebolig     1
Dette høres ut som et sånt tilfelle der kunden tror at det blir penger og spare, også blir det dyrere fordi elektrikeren på klippe opp strips igjen. Hvis det komme elektriker da. Men blid og fornøyd, det er du.