209    6    1  

Jordfeil på varmefolie eller defekt termostat?

 10     0
I et rom i huset jeg kjøpte for 3 år siden lå det varmefolie fra Ebeco. 
Jordfeilbryteren og sikringen gikk hver gang jeg slo på termostaten. 
Da jeg pusset opp rommet for litt siden oppdaget jeg at han som hadde installert folien ikke hadde isolert koblingsklemmene på foliene mot betong, kun på oversiden. 
Jeg oppdaget også en klemme som satt litt dårlig, og at kobbertråden ikke var teipet over i andre enden av foliene. Alt dette utbedret jeg og så testet jeg å koble folien direkte til spenning for å se om jordfeilbryteren gikk og sjekke om alle mattene fungerte. 
Alt fungerte fint da jeg testet uten termostat. Jeg kjøpte ny termostat og fikk hjelp til å installere den. Gulvvarmen fungerte helt fint i ca 3 mnd, men så gikk jordfeilbryteren igjen. Nå er jeg tilbake til at jordfeilbryteren slår ut når jeg skrur på strømmen på termostaten. 
Jeg har igjen testet å koble folien til spenning utenom termostat og da fungerer det fint. Har også målt at det er riktig motstand i folien. 
Nå lurer jeg på om det kan være termostat som det er feil på, eller om det er folien? 
Er det mulig at termostaten kan «forsterke» en jordfeil i folien slik at jordfeilbryter på kursen ikke slår ut før folien er tilkoblet en 

TSt
   #1
 14,578     0
Hvis det er elektronsik termostat må en sjekke programmeringen. Jeg hadde gjentatte feil på en enhet der oppsettet var satt til ting som ikke gikk ann å stille i oppsettet. Dette kom av spenningstopper generert av spole på kontaktor. Med RC ledd over disse så forsvant feilen. Men det betyr at en kan være uheldig å få slike utenifra også.

Kan TS koble fra lasten på termostaten ? Får en jordfeil da så er det jo helt opplagt at det er termostaten. Men tror ikke en nødvendigvis kan friskmelde termostaten hvis den ikke slår ut uten last.
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Jeg prøvde med en annen termostat i dag, men da slo jordfeilbryter ut med en gang jeg dro opp sikringen. Denne termostaten hadde 1 pol bryter, men den forrige hadde 2 pol bryter. Kanskje derfor den forrige kunne være tilkoblet uten å være slått på.
Dette tyder vel på jordfeil på varmefolie et eller annet sted?
   #4
 138     1
Beste måten å avdekke feilen er å gjøre isolasjonsmåling (megging) av varmekabelen. Elektrikere har megger for å måle.

Ønsker du å måle selv kan det gjøres slik:
Ved å koble varmekabel / folie ifra termostat, slik den er helt uten spennning kan du måle motstanden med et enklere instrument, multimeter kan måle motstand i ohm. Er motstanden i kabel lavere en forventet er det (delvis) kortslutning i varmekabel.

Multimeter klarer ikke måle jordfeil - målespenningen må være høyere.

Jordfeil bør ikke oppstå selv om kabler ikke er korrekt isolert, så lenge de ligger mot tørr betong eller annet tørt materiale.
Er betongen fuktig vil det raskt oppstå jordfeil, det er naturlig.

Vær forsiktig, varmekabel / folie som ikke er lagt riktig kan forårsake brann ved at den punktvis blir varm, og laminat eller parkett som ligger oppå tar fyr.
HSt
   #5
 36,710     Lillestrøm kommune     0
Det er ikke usannsynlig at betong har ledningsevne med 230V som testspenning

Enig at feillagt varmefolie ikke kan brukes pga sikkerhet
  (trådstarter)
   #6
 10     0
Takk for svar.
Jeg har selv sett hva som kan skje når en av klemmene ikke er klemt ordentlig fast. Da ble det fort gnister og varmt. Var heldigvis da elektriker testet folien, slik at det ble reparert før gulvet ble lagt.
(Dette var i et annet hus jeg bodde i, så det gjelder ikke denne folien.)
Da blir det å ringe elektriker, så får vi se hva han finner ut.