37,684
28
18
Prosedyre feilsøking av varmekabel
100
6
Hei
Noen som vet konkret hvordan man feilsøker varmekabelanlegg, og hva man trenger i tilegg til en megger og termokamera?
Noen som vet konkret hvordan man feilsøker varmekabelanlegg, og hva man trenger i tilegg til en megger og termokamera?
Sjekk spenning inn og ut av bryter/termostat/regulator/kontaktor og megg kabel.
Avhengig av resultat av overnevnte undesøkelse kan man etterpå bestemme videre fremgangsmåte for reparasjon.
Nå kommer sikker noen og skrive at "dette skal elektrikeren du bruker kunne...", men det får så være.
Dersom en eller annen vil feilsøke så får vedkommende selv bedømme om dette er utenfor bekvemmelighetsgrensen.
Med et Ohm-meter og en megger finner man bare ut om det er feil på kabelen.
Hva er så videre fremgangsmåte?
Du kommer med et halvkvedet svar som vi ikke blir særlig klokere av.
Hvordan lokaliseres feilstedet?
Reparasjon/utbedring kommer man til etterpå, eller?
Så får man bestemme om man skal skifte deler hvis det er aktuelt, feilen må ikke nødvendigvis være i kabelen.
Dersom kabel er defekt må eier bestemme om gulvet skal hugges opp eller finne på andre alternative løsninger.
De fleste meggere har spenningsmåling, så det eneste du ikke får sjekket er strømtrekket. Men jeg har aldri hørt om en varmekabel som har kortsluttet på en slik måte at det ikke blir jordfeil. Hvis så var tilfelle, så vil motstanden fortelle det når du beregner effekten.
I forrige uke skulle jeg tilkoble en ny varmematte der det ikke var kontakt mellom noen av lederne.
Vi måtte bestille spesialfirma med støtspenningsgenerator og termokamera for å finne feilen. Dette er utstyr som ikke finnes hos de fleste elektrikerfirmaer.
Og da var kabelen ohma og megget før nedlegging, og umiddelbart etter støping???
Det kan skje, men svært sjeldent så vidt jeg vet.
Ved "normal" feilsøking tar man ikke frem støtspenningsgenerator og termokamera.
I ditt tilfelle får jeg inntrykk av at "noen" har gitt f__n i andres arbeid og kjørt på med sitt for å bli ferdig, ren sabotasje mener nå jeg.
Som regel kan man gjette seg til hvor skaden på kabel er på bakgrunn av hva som er gjort i ettertid, f.eks. hvor er toalett eller badstuovn skrudd fast i gulv.
Her ser det ut til at flere kan/har tabbet seg ut: Kabelen var ikke tilsterekkelig festet før støping, støper tok ikke tilstrekkelig hensyn, gulvsparkler avbrøt ikke arbeidet og varslet om avvik, "noen", kanskje gulvlegger, klipte kabel uten å avbryte og melde avvik.
Kort sagt, dette er noe som kunden ikke skal betale for.
Kommer an på hva som var avtalt på forhånd angående montering av toalett, eventuelt andre ting som festes i gulv.
Det er ikke lett å finne feilstedet, det vil i de fleste tilfeller kreve folk med spesiell kompetanse på feilretting.
Hva slags feil har du og hvordan er gulvet bygget opp og er det gammelt?
Vi leier inn folk med kompetanse de få gangene vi kommer bort i slike feil.
Hvis gulvet er nytt og noen har borret i gulvet prøver vi å pigge rundt der hvor det er borret, jeg kan vel si at på nye kabler så er det "aldri" feil på selve kabelen, den er alltid skadd av borring eller spikring.
Gamle kabler går før eller siden dukken og hvis de er gamle så anbefaler vi at gulvet støpes på nytt. Jeg kjenner til tilfeller der varmekabler er reparert og så oppstår det ny feil på dem etter en liten stund.
Så alderen på kabelen må tas i betraktning når man skal bestemme seg for hva man vil gjøre.
Lykke til.
Jeg har svart deg.
Dersom huseier/byggherre sier til trikker at "her skal ikke bores/skrues i gulvet" og rørlegger borer hull i gulv for toalett og skader kabel, så er det rørlegger som har et problem og ikke trikker. Men vi kan godt være u-enige, det går bra :)
Min første post gav informasjon nok til å bestemme i hvilken del av anlegget som er feilkilde.
Dine senere innlegg indikerer at det er feil på kabel, i så fall er det korrekte svaret fra sOPp i innlegg 4.
Det er spesial firmaer som leter opp sånne feil.
Hvis det er flisbelagt.
Dem lokaliserer stedet, hugger opp flis og betong og rep/skjøter kabelen.
fyller i masse legger flisa i flislim og fuger.
Helt usynlig at rep har blitt foretatt.
Tror det er et firma i Østfold som driver med dette.
Etter hvilke prinsipper fungerer en slik støtspenning/høyspenningstester? Mot kortslutning og mot brudd?
M-TEK AS er et landsdekkende firma som har 26 års erfaring med måletekniske tjenester, deriblant store på feilsøking og utbedring av varmekabel feil.
Med forskjellige typer måleinstrumenter blir feilen lokalisert, deretter hugges det opp på feilstedet, videre utføres en reparasjon av varmekabel. Til slutt blir det opphugde punktet støpt igjen, fliser limt på plass og varmekabel testes og tilkobles.
Om man ikke har reserve fliser, har M-TEK AS utviklet en metode for å få opp fliser hele.
Ansatt i M-TEK AS
Jeg har en problemstilling i samme gata. Min situasjon er at jeg bor i en leilighet i et borettslag med bad som ble bygget i 1999. For en uke siden tok varmekablene på badet kvelden. Har hatt elektriker innom som har feilsøkt på anlegget og kommet fram til at det er jordfeil på varmekablene, som han derfor koblet ifra. Elektrikeren opplyste om at jeg hadde to muligheter: pigge opp gulvet og legge helt nytt gulv, eller legge et lavtbyggende gulv oppå det gamle. Etter å ha søkt litt rundt på dette forumet har jeg forstått at det muligens også er andre måter å løse dette på.
Siden det i følge elektriker også har vært lignende jordfeil på 3-4 andre bad i borettslaget, kontaktet jeg styret for å høre om det er noen planer om en felles oppussing av alle bad i borettslaget. Det var det ikke, men jeg leser mellom linjene at man ikke kommer utenom dette dersom varmekablene hos naboene mine fortsetter å ryke. Og når det en gang i framtiden skal pusses opp, så blir alle badene pusset opp, så en totalrenovering i egen regi er dermed uaktuelt. Slik jeg ser det har jeg følgende alternativer i tillegg til de to alternativene elektriker foreslo:
- Få et firma ala M-Tek til å søke seg fram til hvor feilen i varmekablene er også reparere denne. Spørsmålet er hvor hensiktsmessig dette er for et bad på 16 år, hvor varmekablene kanskje vil ryke på nytt et annet sted om ikke lenge.
- Hva med å fortsette å bruke badet som før selv om varmekablene ikke fungerer? Hvor lite lurt er dette? Det dusjes i snitt 1 gang hver dag. Har satt inn en ovn slik at temperaturen på badet er helt ok, men vil dette hjelpe til at golvet tørker? Pleier forøvrig å bruke nal etter dusjing slik at vann ikke skal bli liggende på gulvet. Det er forøvrig et slags rødt belegg (membran ?) under støpen som som varmekablene ligger i, og fliser oppå det igjen.
- Ellers er det jo også en mulighet å sette inn et dusjkabinett. Men siden badet kun er 1,5 x 1,5 meter, må jeg i såfall fjerne vaskemaskinen og får da plass til et kabinett på maks 70 x 90 cm. Og da blir det veldig trangt på badet. I tillegg er det selvsagt upraktisk å ikke ha vaskemaskin..
Noen som har anslag om hva de forskjellige alternativene vil koste, og noen tips til hva jeg bør gjøre?
Jeg er ikke relatert til firma, har bare en bekjent som fikk sitt bad ordnet. (Feilen ligger i endetermineringen av kabelen i de fleste tilfeller slik jeg forstår det)
Er klar over at M-Tek (og lignende firmaer) løser slike problemer, men håpet på en bekreftelse her på forumet først om at dette er det rette å gjøre når varmekablene er rundt 16 år gamle. Vet du omtrent hvor mye M-Tek tar for en slik jobb?