23,572
5
2
Akkumulatortank eller dobbeltmantlet bereder?
962
Figgjo
0
Naboen har kun akkumulatortank (tror jeg), mens jeg har dobbelmatnet vvb. ???
Han har ikke bereder utenom.
Begge har vbv og mener at forbruksvannet blir oppvarmet av l/v VP.
Hva er mest økonomisk?
Hva og hvorfor?
Han har ikke bereder utenom.
Begge har vbv og mener at forbruksvannet blir oppvarmet av l/v VP.
Hva er mest økonomisk?
Hva og hvorfor?
Tror hovedankepunktet mot dobbeltmantlet er at høytemperert varme fra den øvre tanken kan gå ned i den nedre lavtemptanken.
Lavtemperert varme er rimeligere å produsere pr kwh enn høytemp varme med f.eks vp.
Ved akkumulatortanker kan man putte inn og ta ut varme ved flere ulike høyder/temperaturer slik at mest mulig av uttaket kan skje ved lavest mulig temperatur. Dette blir en stor fordel der man kombinerer ulike varmekilder og/eller varmeforbrukere fordi "dyr" varme kun brukes der den er nødvendig mens rimeligere lavtemp varme nyttes der dette er godt nok.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.
Siden alt utenom ren elektrisk oppvarming gjerne betyr en kombinert løsning med bl.a EL som back-up, så bør tankens konstruksjon sørge for ulike varmekilders optimale arbeidstemperaturer og driftstider blir ivaretatt.
Først og fremst bør en akkumulator/varmelager være svært godt isolert mot varmetap.
Volumet bør være stort nok til å sikre lang jevn drift og nok lagringskapasitet.
Tanken bør ideelt sett være høyest mulig for å kunne skikte seg godt ved både lading og tapping av varme.
Tanken bør ha nok tilkoblinger for å dele av ulike temperaturlag ift diverse varmekilders ideelle arbeidstemperaturer.
Lading/tapping av varme må gjøres mest mulig bevisst/forsiktig for å hindre omrøring og opprettholde god skikting. Det er mye mer verdi på energiinnholdet i en tank med 70 grader i topp og 10 i bunnen fremfor 40 grader i hele tanken.
Skal solvarme utnyttes er det ekstra viktig å sørge for god skikting. Solvarme har høyere effekt jo lavere arbeidstemp, så derfor kobles dette alltid inn i nedre del. Varme og varmtvann må hele tiden bli prioritert brukt opp nedefra. Retur fra varmeanlegg må ikke komme inn for langt ned, da dette sørger for indirekte oppvarming av "solvannet" med f.eks EL. El-kolbe må plasseres høyt i tanken for å konkurrere minst mulig med andre varmekilder, og samtidig kun være en siste nødløsning når temperaturen i toppen ikke blir vedlikeholdt av noe annet.
Med alle disse kriteriene på "ønskelista" så finnes det nok ingen helt optimal tank, det tror jeg burde vært en plassbygd sak midt i huset på 5-6 meters høyde og dermed rimelig upraktisk i alt fra produksjon, frakt og installasjon. Derimot så er noen typer tett på fullgode, mens andre, deriblant dobbeltmantlede beredere, langt unna.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Hvor skulle man ta ut forvarmet vann til varmtvannsberederen og tur/retur golvvarme på en slik "drømmetank"?
Jeg regner med at man tar ut både til berederen og turvann til gulvene fra topp, men hvor bør man plassere retur fra gulv?
edit: Spørsmålet gjelder når tanken er oppvarmet med solfangere.
Det er flere "oppsett" du kan se på.
Du trenger ikke egen varmtvannstank med akkumulatortank, du varmer vannet i toppen til feks 60grader, så har du varmt vann.
Retur fra VBV går inn rett under midten på tanken.
For å hente ut varmtvann så brukes det varmeveksler, internt som spiraler og blandeventiler, eller eksternt med pumpe og styring. Det er viktig å her hente ut mest mulig nede i tanken først, og først ved behov blande inn det som trengs. Ved spiraler må det derfor være to stk; en i bunnen til forvarming og en i toppen til det som trengs ekstra.
Ved varme til gulvene bør ikke standard 3-veis shunt-/blandeventiler benyttes, hvertfall ikke alene. Det bør også her prioriteres å hente ut mest mulig av varmen under el-kolben først, og kun ved behov fra toppen. Dette kalles dobbelshuntprinsippet, og oppnås ved å bruke to 3-veisventiler eller en såkalt bivalent shunt. Ved flere varmekilder skulle det optimalt sett også vært trippel shunt, men da blir det gjerne i overkant komplisert og kostbart ift nytteeffekten.
Returen fra varmeanlegget kommer gjerne inn på 1/3 høyde opp på tanken når solfangere er tilkoblet.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)