36,217
34
1
Hva er riktig størrelse på en varmtvannsbereder?
1,943
0
Lurer rett og slett på kva som er vanlig størrelse på ein varmtvasstank i ein vanlig husholdning. To barn, to voksne. Eg har ikkje anelse ein gong.
Eg er gift med ein islending som trur at varmt vatn er gratis, særlig når han dusjar. I vårt tilfelle er varmt vatn inkludert i husleiga, så han er ikkje spesielt sparsommelig av seg Når vi får nytt hus med tank, så må vi enten skaffe miljøvennlig og billig varmt vatn i huset, eller så får han endre sine vanar!
120 l var obos standard for familie leilighet. Det er litt lite 200 er vanlig, menskrittet opp til 300 med 3kW element bør ikke være avskrekkende stort.
240 l har jeg ikke hørt om. Jeg har en på 140. Det er vel litt uvanlig?
Det var en 240l der vi bodde tidligere. Firkantet tank fra 70-tallet, men hvilket merke det var aner jeg ikke.
Vi vurder solfangerar, og ser at ein då gjerne må ha ekstra stor tank. Vi får vel planlegge eit ekstra stort teknisk rom vi da :-\
En mellomløsning istedet for å gå for 300l. tank kan være f.eks. 'Heatinjection'-serien til CTC, f.eks. en Heatinjection 300 som er like liten og snerten som en 200l. tank ( er jo det.. ) - men produserer like mye varmtvann i døgnet som en 300l. + har den behagelige funksjonen at det kjapt er nok varmevann til en dusj selv om den blir brukt opp helt.. Koster pittelitt mer enn en std. tank, men mener det fortsatt utgjør bare 1-2' for en 200l.
MEN skal du ha inn et stort boblekar så MÅ du opp i en 300l. for å dekke øyeblikksforbruket.. 200l er greit til en større 'singelkar' + etpar dusjer i samme tidsrommet.
En dobbelmantlet bereder til varmegjenvinning/varmepumpe etc. er nok vesentlig større fysisk - titt på kjeler/vp-anlegg hos ctc f.eks.
Tidligere var det litt forskjellige dimensjoner på tankene alt etter hvilken produsent de var fra.
I dag leverer de fleste produsenter 120, 200 og 300 som standard.
Det finnes diverse andre størrelser for å dekke spesielle behov, men prisene blir fort det dobbelte av hva du må betale for en av de tre nevnte. Prisforskjellene på 120 og 200 er minimal. 300l blir noen få kroner ekstra.
Med solfangere er det lurt å ha så stor tank at solvarmen kan lagres noen dager, størrelsen kommer ann på hvor stort enegiuttak dere kommer til å få samt hvor mye penger dere vil legge i anlegget.
Når en velger for liten tank kan en få problem med koking om sommeren.