277    12    1  

Koble varmtvannsbereder til strøm?

 13     0
Hei! Har bytta ut en varmtvannsbereder fra 80 tallet og der var det 4 ledninger. Svart, Brun, grå(var hvit kanskje?) og jord. I den nye varmtvannsberederen er det stikk kontakt isteden. Her er det brun, blå og jord. Jeg ser det går en grå ledning til varmelementet. Spørsmålet er hvordan jeg skal koble ledningene for at den nye varmtvannsbereden skal få strøm og starte å varme opp vannet.

På berederen er blå merket med 1, brun er merket med 3, grå er merket 4 og den grå til venstre på bildet er merket 2. Hvorfor vil den ikke starte å varme når jeg stikker stikk kontakten i en annen stikk kontakt i huset?
Koble varmtvannsbereder til strøm? - IMG_4382.jpg - Daniel Ciscolover
Koble varmtvannsbereder til strøm? - IMG_4383.jpg - Daniel Ciscolover

  (trådstarter)
   #2
 13     0
Takk for hjelpen! Har Høiax titanium eco 200.
Betyr det at min brune ledning er faseleder og skal på punkt 3(brun ledning på min bereder).
Betyr det at min svarte ledning fra sikringsskap skal på punkt 1(blå ledning på min bereder).

Hvor skal jeg sette den grå kabelen da? På punkt 1 eller 2? Takker så mye for hjelpen!
   #3
 16 372     Akershus     0

Berederen er beskrevet her:

https://megaflis.no/media/files/21019/TD_2017_Titanium_Eco.pdf

Koblingen er vist på figur til venstre under pkt 3.11
Her er kun 3 ledere, jord/PE og to ledere L og N. Koblet mot vanlig støpsel er L og N likegyldig da kontakten ikke er polaritetskodet. Dersom det er støpsel på enden, bør berederen bli varm når en kobler til i en stikkontakt. Ev trykk på den røde reset-knappen jfr side 13.

Dersom en kobler fast, bør blå N inn på terminal 3. (I praksis spiller det ingen rolle, men det er greit å følge normen).

Du viser en kabel med 3 ledere + jord og planlegger kanskje fast tilkobling? Det er sannsynlig at denne kabelen kommer fra en gammel 1,2,3-bryter. Vanlig før. Dersom bryteren er fjernet, er det trolig spenning mellom to ledere, den siste er død. Dersom bryteren står der, så bruk bare 0 og 3 for av og på.
I 3 vil det være spenning mellom 1/2 og 1/3. En må eksperimentere eller måle for å finne hvilken farge som er leder 1.



Signatur
  (trådstarter)
   #4
 13     0
Hmm jeg skjønner. Jeg får 230 v frem til den blå og brune kontakten på varmtvannsberederen. Har trykka reset og den tikker. Men den går ikke på. Jeg kjenner ingen varme fra varmeelementet. Leste spenning over blå og brun og den viste 230v. Er midlertidig så trenger ikke være fast installasjon. Testa bare med et stikk som er nærme og det gir 230v men ikke varme i elementet. Noen forslag til feilsøking?

Kanskje et dumt spørsmål. Men tar det lang tid fra du setter i stikk kontakten til det blir merkbart at det avgir varme? Jeg har bare latt den stå i 1 time maks også tar jeg ut stikk kontakten for å kjenne på varmeelementet utenfra. 

Edit:

Jeg var utålmodig, for det kommer sakte men sikkert varme nå. Takk for hjelpen! Du redda kvelden min Smile
Siste redigering: 6. desember 2018 22:30:00 av Daniel Ciscolover
  (trådstarter)
   #5
 13     1
man ha den øverste krana åpen når man fyller berederen med vann etter installasjon? Jeg har dårlig varmtvannstrykk nå og lurer om dette er nødvendig eller om jeg kan la alle kranene i huset stå på fult varmt vann for å få ut lufta? Noen andre grunner til at det er dårlig trykk?
   #6
 16 372     Akershus     0
Du må åpne minst én varmtvannskran og vente til det kommer vann før du kobler inn strømmen. Det er en fordel å åpne forsiktig alle kranene til lufta er ute. Er det luft og du åpner fullt, vil krana spytte å sprute.

Du kan vente med den øverste, bare husk at den vil spytte.

Det tar flere timer før vannet er varmt. I mellomtiden er det lett å bli lurt.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 13     0
Skjønner Smile Den er varm nå! Men varmtvannstrykket er tragisk dårlig.. Jeg har latt alle kranene stå på full varmtvann nå og de spytter ikke lenger. Men varmtvannstrykket er nesten ikke eksisterende. Jeg har ikke hatt tom tank, åpna alle kranene på full varme og så fylt opp berederen. Jeg kan ikke skjønne at det skal gjøre at jeg har så dårlig trykk som jeg har nå. Det er bra trykk på kaldtvann.

Er det mulig og "montere" KV og VV på varmtvannsberederen feil? Er det mulig når jeg har justert den rundt for å få riktig vinkel til vannrørerene at enden ikke klarer å suge til seg nok vann? Ventilen på varmtvannsberederen er på fullt åpen.

Det var en del slam etter forrige bereder, men nå rensa jeg silen i blandebatteriet i dusjen og trykket er fortsatt halvparten av kaldtvannet.
Siste redigering: 7. desember 2018 09:10:37 av Daniel Ciscolover

   #9
 16 372     Akershus     0
Blandeventilen pkt 2.2 i bruksanvisningen.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 13     0
Har justert denne til helt åpen. Kjøpte et blandebatteri for å sjekke om det er kommet smuss og sånt inn i selve blandebatteriet. Alle kranene i huset har samme symptom. Kaldtvann har godt trykk, også blir trykket dårligere jo mer varmtvann jeg tar. Når jeg tar fullt varmtvann så er strålen veldig svak og det går ikke ann å dusje engang med den strålen.

Det er også forskjell på kranene. 2 kraner oppe, 1 kran på bad og 1 kran på kjøkken gir full varme. Men når jeg skal ta full varme på dusjene så blir ikke vannet kokende varmt og jeg kan holde hånda under strålen. Dette går som sagt ikke i kranene på bad og kjøkken.