141    4    0  

Når er en vvb tom?

 3 197     Vestlandet     0
Jeg driver og regner litt på hvor mye energilagring man kan anta at det er i noen varmtvannsberedere. Hvis det er en 200-liters bereder med 70 graders termostat, hva kan man regne som middeltemperatur i tanken? Tanken vil jo være varmest i toppen, og kaldest i bunnen. 

Og la oss si at man trenger vann med minimum 50C. Blandeventilen er vel termostatstyrt, så man kan anta at det er temperaturen i tanken som er begrensende faktor. Kan man anta at innholdet i tanken er fullstendig omrørt, at det ikke er noen skiting, når man er kommet til 50 grader?


T1
   #1
 635     0

Når man ikke har tappet varmtvann på mange timer, så vil hele tanken holde tilnærmet 70 grader.
En 200 liters tank er da ladet med ca 14 kwt.

Når du begynner å tappe så vil siktingen gjøre at du i en periode kan ha 70 grader på toppen og 4 grader i bunn.


  (trådstarter)
   #2
 3 197     Vestlandet     0
Det er akkurat det jeg lurer på. Tanken i ditt tilfelle inneholder jo 14 kWt bare hvis du er fornøyd med at en stor del av vannet du tapper ut er rimelig kaldt, helt ned til 4 grader.
   #3
 23 778     Akershus     0
Ved vanlig dusjhastighet vil jeg tro at det er god skikting i tanken. Varmt vann ligger på toppen grunnet egenvekt. Nytt vann ledes inn via en diffusor i rolig tempo. Omrøringen er moderat. I de få gangene jeg har tømt tanken har temperaturovergangen kommet ganske raskt.
Signatur
T1
   #4
 635     0

Støtter det KjellG skriver over.

Men la oss si at du kun har VVB tilkoblet om natten. Da vil tanken være "fulladet" om morgenen. Sett at du tar en lang dusj og tømmer halve VVB. Etter dusjingen vil øvre halvdel i VVB holde 70 grader og nedre halvdel holde 5 grader. Når du så skal skal vaske opp etter middagen i fem tiden på ettermiddagen vil du oppleve å få lunkent vann i springen. Det som da har skjedd er at temperaturen i tanken har jevnet seg ut, altså at det varme vannet på toppen er blitt kaldere og det kalde vannet i bunn er blitt varmere. Varmtvannet er kanskje OK for dusjing, men ikke like godt egnet for vask av gryter og panner.