833    7    2  

Ny VVB. 300l eller 200l xpress?

RTv
 918     0
Me må bytte VVB, så da er spørsmålet hvilken me bør gå for. Har i dag en OSO 200l som synger på siste verset på grunn av lekasje i toppen. Berederen er stor nok i dag, men med 2 jenter på 4 og 10år så kan dette endre seg med åra. Me har i dag ett bad, men skal bygge på 2.etg med bl.a. ett bad til. Hva er det beste? Kjøpe en 300l standard bereder eller en raskere 200l bereder? Kan godt legge opp en ekstra kurs om det må til. Strømmen kommer til å bli styrt av sensio smarthus, så planen er å få en smart løsning som ikke bruker strøm på de dyreste timene. Er det da beste med ett stort magasin, eller en rask oppvarming?

   #1
 24 211     Akershus     1
Lær jentene at vv koster. Nå har nettopp en rekke skolebarn streiket for klimaet. Vv er en del av dette spillet.
Vi er 4 på en 120l på (ski)hytta. Går helt greit.

Dersom du har plass ville jeg valgt 300l. Det med tanke på effekttariffen som blinker i horisonten.
Signatur
RTv
  (trådstarter)
   #2
 918     0
Siden jeg skal ha smart styring så tenker vi selfølgelig på forbruk/miljø. På hytta har vi 120l, og der er vi ofte 6-7stk, så det er ingen problem. Men når jeg skal ha ny hjemme så skal jeg ha mulighet til å tappe i ett badekar og dusje 2-3 stk på en kveld uten problem. Betyr ikke at det blir normen, men vi skal ha muligheten.
Eldste jenta er medlem i miljøagentene, så dette lærer di Smile
   #3
 24 211     Akershus     0
Express er litt juks. Faktisk vil du i enkelte situasjoner ha mer vann tilgjengelig med en 300l.

En express har f.eks. to stk 2 kW elementer, men bruker bare ett. Når tanken er tom og nestemann skal bade, må en vente «en dusj . Når nestemann skal dusje, må en vente en dusj· osv.
Med en like stor vanlig bereder må førstemann etter at tanken er tom, vente til hele tanken er varmet opp igjen, men da kan flere dusje fortløpende til tanken på ny er tom. Sistemann p express og sistemann på standard dusjer omtrent på samme tid. Der en har en fordel med express er der det bare er «en til som skal bade når tanken er tom.

Ved nærmere ettertanke ser det ut til at en ikke får noen ekstra problemer med express og tariffavgift. Det gitt at en ikke bygger om express slik at den kjører med begge elementene innkoblet. Det krever to 16A kurser og bytte av vekslingsmodulen til en ordinær termostat. En kan også sprite oppmed 3 kWelementer. En slik express er mulig, men må bestilles. (Been there)

Med en større tank er det litt enklere å skyve på tidspunkt for lading av tanken.
Signatur
RTv
  (trådstarter)
   #4
 918     0
Oso xpress SX 200 har 3+(3)kw, mens en vanlig 200l har 2kw, så det vil være en stor fordel med xpress? Er det mulig å ha en kurs koblet til vanligvis, men på en enkel måte koble inn begge elementene ved behov?
   #5
 24 211     Akershus     0
Du kan trolig bestille med 3kW på 200l også.

Express har to elementer, men kun en er i drift ad gangen. Tanken er bygget for én 16A kurs/tilkobling. Jeg diskuterte dette litt med oso for endel år siden. De mente at det skulle være mulig å mekke til tilkobling for en 16A kurs til. Videre måtte den ene termostaten byttes fra omkoblingstermostat til ordinær termostat.

Jeg tror de mente at tilkoblingen måtte kunden selv stå for, ev sammen med installatør.

Snakk med dem, de var greie.

Høiax har også en expressvariant. Den er kun med ett element, men med noen innvendige rør for å gi expressvirkning.
Signatur
RTv
  (trådstarter)
   #6
 918     0
Ser Høiax også har 3+3kw. Dei har også en bryter der en velger mellom kun nederste element eller express-funksjon. Er det noe grunn til å slå av express visst enn først kjøper en sånn?
   #7
 24 211     Akershus     1
Er for lenge siden jeg var innom Høiax’ sider skjønner jeg, beklager.
Energimessig er det ingen forskjell. Du dusjer, du bruker en viss mengde varmt vann uansett. Ser en bort fra effekttariffspøkelse så er det oppvvarming av vann som koster, ikke måten det gjøres på.
Dersom en låser til å bruke kun nedere element, vil en ikke merke noen forskjell ved første totale tømming. I en ordinær tank må en nå vente til hele tanken er varm på ny. Med en express, så «varmes tanken ovenfra . Det innebærer at en relativt raskt kan tappe ut en varm skvett fra toppen. Jeg ser ikke noe poeng i ikke å kjøre i expressmodus.

Med effekttariff vil det være gunstig med stor tank. Denne «går aldri tom og kan lades på natta etter et best mulig regime. Stor tank gi litt mer varmetap.Signatur