#31
 24,781     Akershus     1
Hva er vitsen med reduksjonsventil hvis en ikke har ekspansjonskar? Først tar alle seg en laaaang dusj og vvb er full av kaldt vann. Så stenger en og trykket på nettet i huset er på f.eks. 4 bar etter reduksjonsventilen. Imidlertid vil det kalde vannet utvide seg med ca 3%, trykket stiger til 9 bar og sikkerhetventilen (eller noe annet) blåser. En sitter med 9 bar på nettet til noen tapper vann. Hvis en har reduksjonsventil i huset er det meningsløs ikke å ha ekspansjonskar.
Signatur

   #32
 663     0
Ja men da stemmer det vel at gulvet under ventilen på bereder er vannholdig imorgentidlig da?

Reduksjonsventilen er vel først og fremst på hovedinntak for å hindre overtrykk fra hovedledning samtidig å ha ett riktig trykk på huset for å kompensere for trykkøkning slik at ikke sikkerhetsventilen skal lekke med jevne mellomrom?

   #33
 392     Akershus     0
Hvis det er slik dere skriver, så vil alle hus ha enten

a, lekkende sikkerhetsventil hver gang man ikke bruker vann på en stund.
eller
b, ha ekspansjonstank.

Jeg kan aldri huske å ha sett en ekspansjonstank i de hus jeg har vært i, ei heller har jeg hørt snakk om at det renner jevnlig fra sikkerhetsventil på vvb.

Hadde i dag rørlegger her som byttet s.ventil på vvb, han sa ingenting om ekspansjonstank, men ba meg bytte red.ventil da den etterhvert begynte å lekke inn vann over tid, slik at trykket utlignet seg på begge sider av ventilen.
   #34
 262     Ved siden av naboen     0
Er vel en grunn til at oso selger vvb med ekspansjonstank.
   #35
 24,781     Akershus     1
Beklager, men jeg tror rørleggerne tar feil. En reduksjonsventil er ikke noe intelligente greier som gjør en masse rart med trykket. Enkelt sagt så er det en kran inn mot huset: når trykket er laverere enn f.eks. 4 bar, så slipper den inn vann. Når alle kraner er stengt og trykker inne i huset begynner å stige, så stenger trykkreduksjonventilen ved innstilt trykk, f.eks. 4 bar.

Dersom nå trykket fortsetter å stige f.eks. pga varmeutvidelse, så er trykkredukjsonsventilen stengt - hvor skal trykket som nå stiger over 4 bar gjøre av seg? Når det har steget til ca 9 bar blåser sikkerhetsventilen i vvb, eller det lekker et eller annet annet sted før det. En reduksjonsventil er samtidig en "likeretter", enveisventil, den slipper kun vann inn, ikke ut.
(Om rørleggeren: han har rett i den forstand at en sikkerhetsventil ikke er noe annet enn en kran, og den kan selvfølgelig lekke. Da stiger trykket på innsiden så lenge alle kraner er stengt, men årsaken til trykkøkningen som han observerer kan like gjerne være vann som varmes opp og "vil ut".)

Igjen, dersom en har et hus UTEN reduskjsonventil eller annen enveisventil, så vil vvb skyve vannutvidelsen ut mot nettet som f.eks. er på 6 bar og sikkerhetsventilen blåser ikke. Ekspansjonskar trenger en bare hvis en har enveisventil inn i huset (eller inn  mot vvb).

Hos meg insisterte rørlegger på at det skulle være enveisventil inn til vvb. Sikkerhetsventilen tisset i årevis. Så fjernet jeg enveisventilen og vvb "holdt kjeft" for nå kunne den puste mot rørnettet i gata.
Signatur
   #36
 24,781     Akershus     2
Holder på med et væske/vann-system. Her er det ekspansjonskar på kuldesiden (energibrønn) og på varmesiden - hvorfor? Jo, for at det ikke skål stå å renne fra systemet når temperaturen og dermed volumet på vannet varierer. Dette er et lukket system. Samme med hus med enveisventil: et lukket system. Derfor må en enten ha ekspansjonskar eller akseptere at sikkerhetsventil eller en anne ventil "tisser" for å slippe ut trykket. Dersom en ikke har noen enveisventil, så har en ikke noe lukket system, vvb kan "puste" mot nettet i gata.
Signatur
   #37
 663     1
Hei.

Jeg tømte tanken for varmevann igår før jeg tok kveld. Jeg dro ut kontakten og fikk iskaldt vann. Jeg har ikke vært på toalettet heller i natt.

Det er ikke tegn på vann noen steder.

Gjør jeg noe galt for å fremprovosere dette? Reduksjonsventil står på 4 bar.

   #38
 24,781     Akershus     0
Hei,

Ja du trakk ut støpselet. Dermed ble ikke det kalde vannet i tanken utvidet. Videre så bør en som du skriver, ikke bruke vann av noe slag da det vil redusere trykket som bygger seg opp. Dersom sikkerhetsventilen ikke lekker, så må en sjekke om det har lekket andre steder. Ev legg et avispapir i vaskene og steng kraner til WC-sisterne, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.. kort sagt alle andre steder enn sikkerhetsventilen, steder som kan tenkes å lekke før ventilen blåser.

Konklusjonen blir den samme: med reduksjonsventil (enveisventil) vil trykket på innsiden bygge seg opp når kaldt vann varmes opp i vvb. Et eller annet sted må det gi etter.
Signatur
   #39
 663     0
Selfølgelig satte jeg i støpselet etter jeg var sikker på at jeg hadde kun kaldt vann.

Dette er bare tull

Jeg er sikker på at trykkstigningen du nevner ligger under maksgrense til sikkerhetsventil, slik at dette ikke skjer. Jeg har aldri hørt om noen som må innstalere ekspansjon på ett husanlegg. På større anlegg feks. på båter, og vedanlegg der du har høy temp. kombinert med flere hundre eller tusen liter er jeg enig med deg.
   #40
 7,686     Bærum     0
Det er ikke tull. Hos meg rant det fra sikkerhetsventilen når reduksjonsventilen var stillt inn på 4,5 bar. Satte inn ekspansjonskammer og har ikke hatt problemer siden. Synes dette er ganske logisk.