6,314    3    5  

Tidsbryter til varmtvannsbereder

 17     Oslo     1
Har nettopp fått på plass ny varmtvannsbereder. Er midlertidig koblet i stikkontakten, men skjønner at disse nå skal kobles direkte uten stikkontakt.

Har også fått ny digital strømmåler. Ligger vel i kortene at vi kan vente større variasjon på strømprisene etter tid på døgnet framover.

Er det da lurt å montere  en slags tidsbryter slik at vannet kan varmes på tiden strømmen er billigst?

Berederen står på egen 16A kurs. 3k bereder på 300l, mener jeg har god margin på behovet i det daglige. Har gammelt skap med skrusikringer. Håper noen med kunnskap kan komme med tips om dette er lurt og tips til hva slags tidsbryter jeg skal velge.


T1
   #1
 782     1
Det beste tipset er vel å oppgradere sikringsskapet. Skrusikringer er vel ikke det helt store lenger.
En form for tidsstyring på VVB kan nok være en idé i fremtiden, så i forbindelse med en rehab av sikringsskapet bør det ikke koste allverdens å få inn et tidsur. Med et enkelt tidsur kan du i hvert fall sørge for at VVB ikke er innkoblet på de verste / dyreste tidene på døgnet.
   #2
 25,063     Akershus     2
Ville ventet til dette ev lønner seg. Over tid vil det trolig komme automatiske løsninger som styrer vvb mer intelligent enn bare med tid.
Signatur
   #3
 3,593     1
Hvis du er super-opptatt av å spare de siste ørene på måten du varmer opp vannet på, da bør du sikte mot å holde temperaturen i berederen så lav som mulig, så lenge behovet dekkes. Tap til omgivelsene er proporsjonalt med temperaturforskjellen til nevnte omgivelser. Holder rommet der den står 20C, og vannet holder 60C, da er tapene 2/3 av om tanken holder 80C. Dette utgjør mye mer enn hva du kan forvente i variasjoner i strømprisen dag/natt.

(Du må vel også ha et visst øye til legionella-aspektene - selv om det står i alle landets aviser hver gang vi har et legoinella-utbrudd, vil alt du har av venner, naboer og slektninger fortelle at om du ikke minst tre ganger i uka steriliserer tanken mot legionella-bakterier kommer du til å havne på forsiden av alle landets aviser ... )

Er du noen sinne i nærheten av å tømme berederen? 300 liter på 60 grader blandet ut 50/50 med 10C kaldvann gir 0,6 kubikkmeter med dusjvann på 35C... Hvis du har så stort forbruk, er det trolig ved morgendusjen. Om tanken er full av kaldtvann (som legionellaen ikke trives i) fra klokka åtte på morgenen til klokka to på natta, har du null energitap fra den tre fjerdedeler av døgnet. Så kreves det 15 kWt å få varmet 300 liter fra 10 til 60 grader - men du forbruker det kort tid etter oppvarming, så det er med minimalt varmetap.

At du unngår de varmetap du hadde fordi du holdt tanken kontinuerlig på en høy temperatur, utgjør trolig en langt større effekt enn variasjonen i strømpris. Sant nok: Hvis vi får billigere nattestrøm, vil klokkestyringen din gjøre seg nytte av det også, i tillegg til reduserte tap. Men reduksjonen i varmetap er antagelig av større betydning, og det gjelder selv uten skiftende strømpriser.

Min nåværende (klar for utskifting) 200 liters bereder koster 1000 kWt/år (3 kWt/døgn) i varmetap. Det ser ikke ut til at nyere tanker erdramatisk bedre, om ikke temperaturen senkes. Siden du stadig har stikkontakt på din: Plugg inn en kWt-måler neste gang hele familien er ute av huset i minst et par dager, og avles forbruket mens dere er borte! Hvis du får muligheten til å repetere det: Sett termostaten ned fra 80 til 60 og se hva du sparer på det.

Jeg tror på klokkestyring for å redusere strømforbruket, mer enn for å reduseres strømregningen (det er bare en positiv bieffekt av redusert strømforbruk).