8,953    42    11  

Varmtvannsbereder bruker unormalt mye strøm?

 12     0
I 2018 totalrenoverte vi bad og gikk til innkjøp av en oso saga s200 varmtvannsbereder. (2000w)

Vi har hatt tibber ett års tid og har sett at vi bruker veeeeldig mye strøm i leiligheten vår sammenliknet med snittet.

Vår leilighet er på 82 m2 p-rom i 1etg og vi er 2 i husstanden.

Svigermor bor også i sameiet og har nesten lik leilighet (1 soverom mer og 3 i husstanden) og til sammenlikning brukte vi 10000 kWt mer i året enn henne. hun ligger på 11000 vi på 21000 - hun har nøyaktig samme bereder som oss.

Vi har installert varmefolie i oppholdsrommene og forventer sånn sett å ha høyere strømforbruk grunnet dette men ikke så mye som vi ser. Den enkleste måten vi har sammenliknet på er i sommermånedene hvor vi ligger på 3, nesten 4gangeren så mye i forhold til henne(da er det ingenting av varme som står på)

Det fine med tibber er at vi har klart å finne ut av hva som trekker strøm, plutselig på tider av døgnet ser vi at varmtvannsberederen begynner å varme opp vannet i en halvtimes tid av gangen. Vi har funnet ut av dette ved å skru av alle sikringer i leiligheten untatt kursen til berederen.

Vi har også sett at den starter med oppvarming, så skrur den seg av og på hele tiden (verifisert ved å skru av alle sikringer bortsett fra kursen til berederen) og da har vi ikke dusjet eller brukt noe annet vann enn til å vaske hendene typ. Senest i forrige uke. 

Så er vi selvfølgelig klar over at berederen bruker strøm til å varme opp vann i en periode etter dusj og vask/oppvaskmaskin har vært i bruk men det vi stusser på er de periodene hvor vi ikke har brukt dusjen eller vask/oppvaskmaskin på typ 6 til 8 timer.

Selv i sommer hvor vi ikke var hjemme (og andre dager vi ikke er hjemme) og det som kan skrues av er avslått så kan vi se at berederen opptil flere ganger i døgnet har brukt mye strøm og dette syns vi er rart.

Vi har forsøkt å kontakte oso og det eneste vi har opplevd er at de peker på alt annet enn berederen, lekkasjer peker de på men vi klarer ikke finne noe som tilsier at vi har det. Rørene til berederen går inn i veggen og ikke ned i gulvet.

Har noen her inne opplevd noe liknende? Vi er veldig frustrerte og opplever at vi er midt i mellom barken og veden her så vi håper noen her inne kan hjelpe oss litt videre

Ønsker alle en fin dag!

Med vennlig hilsen
Kim Andre

   #1
 4,258     0
Tror også du har en eller annen lekkasje.

Varmen må jo bli borte et eller annet sted, og hvis det er mye varme som blir borte så har jeg mer tro på at den forsvinner til vann eller til et eller annet koblingspunkt i tanken.

Jeg ville begynt med å skru av vanntilførselen til tanken når du ikke bruker varmtvann for å se om det hjelper. Litt styr, men om dere bare er to personer så er det ikke så mye jobb å skru av og på for dusj og oppvask.
  (trådstarter)
   #2
 12     1
Hei!

Tenker du på hovedstoppekranen? Den har jeg forsøkt en gang før og vi skulle høre et sus i røret om berederen trengte mer vann og det hørte jeg ikke Ermm

Vi bor i leilighet og har ikke egen vannmåler (nå skulle vi jo hatt det..) går det ann å koble på det imellom rør og bereder eller må det kobles på i fordelingsskapet? (det er her stoppekranen er)
   #3
 4,258     0
Hei!

Tenker du på hovedstoppekranen? Den har jeg forsøkt en gang før og vi skulle høre et sus i røret om berederen trengte mer vann og det hørte jeg ikke Ermm


Nei, det pleier å være en kran inn til vvb - men funker vel fint å ta hovedkrana også.
   #4
 3,277     I huset mitt     4
Jeg bodde i blokk for mange år siden, hvor jeg hadde notert at det i flere år aldri lå noe snø på den lille verandaen utenfor kjøkkenet. Aldri tenkt så mye mere over det, men tanken hadde streifet meg at det var litt rart.Angel

Slik var det i alle fall 7 år, før jeg tilfeldigvis ble informert av elektriker på DLE-gjennomgang, at det var varmekabler på denne verandaen, og han lurte på hvorfor jeg hadde de på.
Var en flottanes egen kurs til den i sikringskapet merket med; "Varmekabel".
Man kan jo si at strømregningen gikk en del ned i ettertid.Grin


Trådstarter kan nok starte med å ev undersøke om det er noe/noen andre som bruker varmtvann.
Eks er det bøttekott/fellesareale som får vann/varmtvann fra denne vvt?

Er det virkelig vvt som bruker all denne strømmen? Også hvor mange kwt snakke vi om i eks døgnet?
TSt
   #5
 15,079     1
Går ut i fra at det er jordfeil automat e.l. her. Hvis ikke og det er jordfeil på kursen og eller breder så vil en med liknende feil på f.eks. nabohus på annen fase få forbruk av strøm i frekvens med at naboens termostat slår ut og inn.

Hvis en kommer til røret et stykke utenfor tanken så kan en lett kjenne om det skulle forbrukes varmtvann ved at røret er varmt. Ellers går det ikke ann å ha på strøm hver 1/2 t på en beholder som det ikke tas vann av, da skal den til slutt koke så enten går noe varmt vann bort på noe vis eller så er det en elektrisk feil.
  (trådstarter)
   #6
 12     0
Tusen takk for alle svar Smile

Jeg har lagt ved et bilde av berederen og såvidt jeg kan se så finner jeg ingen kran her annet en hovedstoppekrana.

MEN:

Ref vedlagt bilde så er nå alle rørene her varme, skal ikke en av de være kalde - nærmere bestemt det røret som går ut av berederen?

Har lagt ved både bilde av bruksanvisning og tegnet på piler, det røret som er markert i gult får til en kran til utslagsvask bak ryggen min. (også varmt)

Varmtvannsbereder bruker unormalt mye strøm? - bereder.JPG - Kim Andre

Varmtvannsbereder bruker unormalt mye strøm? - bereder.JPG - Kim Andre
TSt
   #7
 15,079     0
Etter en stund skal begge koblingene på veggen bli kalde. Den til fremre skal alltid være kald. Er den indre alltid varm så forbrukes det varmtvann noe sted evt går i retur på kaldvann.

  (trådstarter)
   #8
 12     1
Etter en stund skal begge koblingene på veggen bli kalde. Den til fremre skal alltid være kald. Er den indre alltid varm så forbrukes det varmtvann noe sted evt går i retur på kaldvann.

antar den nærmest på bilde med pil ned er den indre og den ytre er den lengst fra bilde med pil opp.

Den indre er bestandig varm, den ytre så er følelsen at den stort sett er varm.

Nå er klokken snart 12 og jeg må innrømme at jeg fortsatt sitter på hjemmekontor og har ikke brukt noe særlig vann i dag etter jeg stod opp annet enn å vaske meg på hendene og i dag rett før 9 ble den lille hunden vår raskt dusjet (maks 1 min) etter en tur.
Vi må vel være inne på at noe er feil her?
TSt
   #9
 15,079     0
Da kan en gå til alle steder det er varmtvann og kjenne på inntaket på kraner.  Etter en tid skal alle disse også være kalde og kaldt vann siden skal også være kald.  Er det varmt på begge sider her levers varmtvann tilbake på kaldtvann siden.  Ellers så er det f.eks. lekkasje på innstøpt varmtvannsrør, mulig under huset.  Skrur en av hovedkran vil alt da bli kaldt over noe tid.  
   #10
 25,138     Akershus     0
Gitt at vvb trekker uforholdsmessig mye energi. Denne kan ikke bli bare borte.
Gitt at der ikke passerer vann i tanken, så vil det bli veldig varmt i rommet og til slutt vil det koke i tanken. Ikke observert her.
Det er fremsatt teorier om «forbruk" av vv ved lekkasjer. Da skulle en tro at dette skjer i et omfang som ville være synlig i himlingen i leiligheten under. Ikke observert her.
Målefeil på elektrisk side, mindre sannsynlig.
Jordfeil med ditto strøm til jord? Forutsetter nesten IT-nett og ikke jordfeilautomater. Moderne AMS-målere detekterer vel jordfeil? Sjekk med nettselskapet om jordfeil er observert i området (eller mål selv).

Da ender jeg opp med to senarier:
Dette er en leilighet, trolig i en blokk? Gjernnomslag i (dusj)batterier kan muligens føre til varmetap. Dvs at når det tappes helt kaldt vann, så er dette defacto lunka fordi vv smitter over på kald side.
Dette kan muligens avdekkes ved at det første en gjør om morgenen, før en bruker noe som helst av vann til kaffe, tannpuss, toalett, dusj… så kjenner en på rørene ved vvb der disse går inn i veggen. De bør ha noenlunde lik temperatur og nær romtemperatur. Deretter går en på badet og tar en 5 min iskald avrivning mens en kjenner på vv-innløpet til batteriet. Innløpet starter med romtemperatur og bør synke noe i temp pga kaldere på kv-siden. Stiger derimot temperaturen, er det gjennomslag i dette batterier. Denne problemstillingen gjelder i liten grad kjøkkenbatteriet. Gjennomslag kan være et gjennomgående problem i blokka (been there) og vv kan ta rare veier. Er en ekstremt uheldig kan TS mate hele blokka med lunkent vann, men jeg tviler. Det ville forutsette rare veier for vannet som kun flyter grunnet trykkforskjeller grunnet forskjeller i strømningsmotstand.

Siste er at en faktisk bruker mer varmtvann en andre, dusjer flere og lengre. 

Går ut i fra at det er jordfeil automat e.l. her.  Hvis ikke og det er jordfeil på kursen og eller breder så vil en med liknende feil på f.eks. nabohus på annen fase  få forbruk av strøm i frekvens med at naboens termostat slår ut og inn.  

Han du beskrive dette fenomenet nærmere? Jordfeil, to steder og ingen sikringer går?
Signatur