14,804
21
6
Dumme 3 fas automatsikring spørsmål
529
Bærum
0
Er ikke så veldig bevandret i automatsikringer i skap, så jeg har noen dumme spørsmål:
1. Jeg har en ubrukt 3 fas C16 GEWISS GW 94347/MDC60 automatsikring i skapet. Merket 6000 / 400V. Nå trenger jeg en ny kurs inn på kjøkkenet til oppvaskmaskin og en Quooker. Vanlig 2 fas / 1 fas + Null. Kan jeg bruke denne sikringen som står der da? Kun bruke to faser? Sparer meg for en del kroner.
2. Hvis jeg kan bruke sikringen i spørsmål 1, hvilken merkestrøm får den da? Dvs vil den tåle 16A?
2. Hva skiller 1 fas + N og 2 fas? Hva er brukt hvor? Vekselstrøm er vekselstrøm tenker jeg:-)
3. Hva skiller 3 fas og 3 fas + N?
Veldig takksom for svar:-)
1. Jeg har en ubrukt 3 fas C16 GEWISS GW 94347/MDC60 automatsikring i skapet. Merket 6000 / 400V. Nå trenger jeg en ny kurs inn på kjøkkenet til oppvaskmaskin og en Quooker. Vanlig 2 fas / 1 fas + Null. Kan jeg bruke denne sikringen som står der da? Kun bruke to faser? Sparer meg for en del kroner.
2. Hvis jeg kan bruke sikringen i spørsmål 1, hvilken merkestrøm får den da? Dvs vil den tåle 16A?
2. Hva skiller 1 fas + N og 2 fas? Hva er brukt hvor? Vekselstrøm er vekselstrøm tenker jeg:-)
3. Hva skiller 3 fas og 3 fas + N?
Veldig takksom for svar:-)
Signatur
Eksempel:
1-fase + N = 230V i et 400V TN-S nett
2-fase = 400V i et 400V TN-S nett, og 230V i et 230V IT nett
Muligens ville det blitt klarere ved å bytte "en-fasemotor" med topol-motor eller enspenningsmotor, men dette er nok hugget i stein i mange år.
Forvirringen er at IT og TT nett er en særnorsk greie, som ikke brukes andre steder i verden. Det meste av én-fase-utstyr er merket med N + L. Det samme gjelder for kabler og tilsvarende, hvor man har en blå + brun leder. Dette skyldes at 400V nett er mest utbredt, hvor man da benytter 1 fase + N for å få 230V.
Siden vi har en del IT og TT nett i Norge, må én-fase-utstyr tilkobles 2 faser for å få 230V. I Bergen gjør man det enda mer sært, hvor man har 230V TN-S nett uten distribuert N-leder. Selv om det er et TN-nett, må man altså benytte 2 faser for å få 230V.
Dette gjør at man har veldig mange ulike nettsystemer i Norge, som skaper en del forvirrigner for 1-fase, 2-fase, 3-fase, 3-fase + N, 2-pol, 3-pol og 4-pol definisjoner.
Det blir også feil å si 2-pol motor, da man fint kan ha motorer med flere ulike polsett. En motor med flere poler er ofte benyttet for å gi ulike hastigheter.
Én-spennings-motor kunne man gjerne kallet en 1-fase motor. Dog, det er svært sjeldent at man benytter slike motorer. De fleste 1-fase/2-fase motorer er opprinnelig bygget som 3-fase med driftskondensator for tilkobling til 1-fase/2-fase nett.
Videre innfører du en ny betegnelse "1-fase/2-fase motor", noe som viser uklarheten.
Om en 1-fasemotor er "født" som en 3-fase, tja. Har en pumpemotor. Den har en utvendig kondensator. Innvendig har den en sentrifugalfrakoblingsfunksjon. Kondensatoren gir en faseforskjøvet strøm til en oppstartvikling som ved høyere turtall kobles fra. Om dette er en enfase- eller kamuflert trefasemotor vet jeg ikke.
Alle universalmotorer er kun beregnet på én spenning og har ingenting med trefase å gjøre.
Mitt poeng var bare å påpeke at det er litt varierende syn på betegnelsene enfase og tofase. Jeg har sans for din oversikt, men mange er uenige. Kanskje kunne 1-spennings- og 3-spenningsmotor være et brukbart alternativ.
En N-leder er å betegne som en "pol", i de tilfeller hvor man har 2-polet utkobling på et bad eksempelvis, eller allpolig utkobling av en motor - hvor alle ledere blir frakoblet. Allpolig utkobling kan være mange ledere, gjerne 6 lederer eller mer, avhengig av hvor mange poler som er tilkoblet og hvordan styringen er bygget opp.
Eksempel på et nokså standard merkeskilt for en 3-fase motor. Jeg vil si det er ganske vanskelig å si at en slik motor skal kalles "tre-spennings-motor". Som du ser selv på merkeskiltet, så kan man benytte en slik motor med ganske mange ulike spenningsnivåer, avhengig av nettsystem, hvordan man ønsker motoren koblet, og hvilken type styring/regulering som benyttes.
Men hva tenker dere om spørsmål 1? Kan jeg bruke en 3 FAS 16A på min en FAS quooker? Blir det fortsatt 16A da?
Hosse
"Hobbysnekker med interesse for hus, hytte og bil"
"Ingen problem" var noe misvisende. Det er ikke mange elektrikere som vil tillate å benytte en 3-polet sikring for en 2-fase kurs. Man bør absolutt unngå det.
Dersom anlegget har forankoblet 30mA jordfeilbryter, så er det ingen i å montere jordfeilautomat for den nye kursen.
Enig at man bør unngå det, men dersom kunden har en ledig 3p jordfeilautomat og div forutsetninger ellers er oppfylt, ville jeg ikke hatt noen større betenkeligheter ved å benytte denne, og samtidig spare kunden for en tusenlapp. Burde jeg det? I så fall, hvorfor?
Jeg er elektriker og har brukt trefase sikring på tofase belastning et par-tre ganger på jobb. Ikke noe problem. Litt lite logisk men absolutt ingen fare. Kunder har gjerne en 16A trefase stikk og skulle hatt en vanlig tofase ved siden av f.eks.
Det er helt i orden som du sier om det er 30mA jordfeilbryter forankoblet alle kurser.
Bør unngås av hensyn til I2 verdien for vernet. Når den ene polen i sikringen blir liggende kald, så kan det påvirke vernets I2 verdi i forhold til garantert utkobling innen en time. Så lenge man har tilstrekkelig kabeltverrsnitt så vil det gå greit. I de tilfeller hvor man utnytter tverrsnittet maksimalt med eksempelvis 1,5qmm kabel på 16A vern, så kan man risikere at kabelen blir overbelastet dersom vernet ikke løser ut raskt nok. Endringen av I2 verdien vil være marginal, men i de tilfeller hvor man har benyttet 1,5qmm på en 16A kurs er marginene allerede brukt opp. Som et eksempel.
Nei, ikke nødvendigvis symmetrisk last, men en 3-fas automatsikring kan få avvik i forhold til ønsket I2 verdi dersom den ene fasen ikke er belastet i det hele tatt.
Skjønner, ergo et høyst teoretisk problem.
1,5qmm på 16A kunne aldri falt meg inn å bruke på annet enn en (lav) fast last, selv om det er lov med riktig I2. Jeg tror ikke jeg er alene om det:)
Har veldig bra argumenter nå når jeg skal møte elektrikeren.
Men tåler sikringen fortsatt 16A? Den har innebygget jordfeilsbryter. Vil ikke denne ha samme funksjon fortsatt?
Hosse
"Hobbysnekker med interesse for hus, hytte og bil"