54 363    108    1  

Eldre hus uten jordede stikkontakter og jordfeilbrytere

 307     0
SKal på visning på et hus med el-anlegg fra 1988 (byggeår).
Har et spørsmål etter å ha sett på et hus i nabolaget:

Hus med el-anlegg fra 70-tallet, men sikringskap byttet til automatsikringer i 2007.
Stikkontaktene rundt i huset er stort sett ikke jordet bortsett fra bad og kjøkken. Men kvadratet på ledninger ift. ampere på hver kurs så riktig ut iht. oversikten i sikringsskap.
Så heller ingen jordfeilbrytere i skapet, står i taksten at det er jordfeilbryter. Kan den være montert et annet sted? (Kan man bytte til automatsikringer på et el-anlegg uten jording på de enkelte kurser?)

Spørsmålet mitt er: Må ledninger byttes dersom stikkontaktene skal byttes til jordet? Hva med jordfeilbrytere, dersom det skal monteres nå på flere kurser, hva må gjøres av arbeid?

Fint med raskt svar igjen Smile

   #1
 21 487     Enebolig     0
Man kan bytte til automater selv om det ikke er jordet ja. Men man kan ikke blande jordet og ujordet i samme rom mener jeg på.

Var det åpent eller skjult anlegg? Er sannsynlig at du må ha nye kabler hvis du skal ha jord, hvertfall ved skjult anlegg fra 70 tallet.

Å montere en forankoblet jordfeilbryter er en smal sak og tar ikke særlig lang tid. Men du bør kanskje dele opp kursene i to grupper med en jordfeilbryter pr gruppe. Evt bytte ut til jordfeilautomater, men er jo kjipt hvis automatene er nye.
   #2
 1 292     Ålesund     0

Man kan bytte til automater selv om det ikke er jordet ja. Men man kan ikke blande jordet og ujordet i samme rom mener jeg på.

En kan ikke det nå lenger nei, men det var greit før (før feb-91?)..
Da skulle jordet og ujordet være minst en favn unna hverandre ;D
  (trådstarter)
   #3
 307     0
Aha, så en automatsikring er ikke bare en automatsikring, det finnes automatsikringer med og uten jord? (trodde dette var styrt av nettop jordfeilbryterne?)

Det er åpent anlegg. Dersom jordfeilbryter monteres foran og man lager to grupper, må man gjøre noe mer ift. kursene eller er det bare monteringen av bryterne som er jobben som må gjøres? Hvordan er det evt. naturlig å gruppere, "teknisk" (bad, kjøkken og vaskerom) i en og resten i en annen, eller bør teknisk være splittet mest mulig?

Holder det med foranliggende jordfeilbrytere, eller bør også stikkene byttes og jordes? Kan jeg gjøre det ene først, og så ta det andre senere når det passer seg med lommeboka?  ;D

Takk for god hjelp igjen, et meget bra forum dette! Særlig for en fersking som meg.

   #4
 1 292     Ålesund     0
En automatsikring har ingenting med jordingen å gjøre ;)
Bytting til jordede stikkontakter må du ikke gjøre før det rommet kontaktene står i skal gjøres så og så mye med det elektriske i, så i praksis trenger du sannsynligvis ikke å gjøre noe før alle stikkontaktene må skiftes fordi de er utslitt.. Og det er sjelden ;)
Jordfeilbryter er heller ikke noe krav om å sette inn på et eksisterende anlegg før det skal gjøres noe utvidelser på en kurs, da må den kursen settes jordfeilbryter på. Eller om sikringsskapet skal bygges om, da må du ha jordfeilbryter på alle kurser.
   #5
 21 487     Enebolig     1
Det finnes kombiautomater som jordfeilbryter innebygd i hver enkelt automat. Kjekt å ha på fryser`n hvis man reiser på ferie. Med en enkelt jordfeilbryter ville alt (inkl fryseren) stoppet ved jordfeil eller evt i tordenvær osv, mens med kombiautomat faller kun den ene kursen med jordfeil ut.

Jeg ville gruppert det etter hva som er viktig å holde igang, feks fryser, alarm ol på en jordfeilbryter.

Stikkene må også jordes, hvis ikke faller mesteparten av poenget bort. Da må evt du selv lede bort feilstrømmen før bryteren slår ut  Smile Med unntak av ute, kjøkken og bad som allerede er jordet.

Mener på at det fremdeles er lov å bruke forankoblede jordfeilbrytere, men som nevnt så må man ha minst to stk og det nærmer seg prisen av kombiautomater.
Et av disse alternativene skulle også blitt brukt hvis det ble byttet i 2007.
  (trådstarter)
   #6
 307     0

Fant dette i en artikkel på nettet;
I IT-nett er det ikke lengre tillatt med 1. jordfeil slik det var før 2002. Det er derfor påbudt med jordfeilbryter forankoblet alle kurser. Dette bør løses ved at sikringskursene forankobles jordfeilbrytere med utløsestrøm på 30mA forankoblet sikringsgrupper med maks 3 kurser i hver gruppe, eller at det benyttes sikringsautomater med integrert jordfeilbryter i hver sikring.

Mao. skjønner jeg det slik at det SKAL være jordfeilbryter - jeg får ta en titt til på boligen.


Men nå ble det litt uklart om jeg må bytte til jordede stikk, sOPp sier jeg må og 523iA  ikke?
   #7
 21 487     Enebolig     0
523iA mener kravet. Jeg snakker om "poenget" med jordfeilbryter i bruk.

Uansett ville jeg ikke akkurat la dette være avgjørende for om du vil kjøpe boligen eller ikke  Wink Sikkert mye annet som må kostes på også.

   #8
 3 750     0
Det er lov å bytte ut skrusikringer(smeltesikringer) til automatsikringer. Selvsagt anbefales jordfeilautomater, men hvis kunden bare vil ha automater så er det lov å montere de.
Det er ikke noe stort poeng i å sette jordfeilautomater på kurser uten jord, men da har du den til den gangen noe nytt skal monteres. Det er ikke noe lovkrav om at en må bytte til jordet utstyr om en har jordfeilautomater.
Gogg: Artikkelen du leste gjelder installasjoner utført i dag. En gammel installasjon trenger ikke å oppfylle disse kravene.
  (trådstarter)
   #9
 307     0

Gogg: Artikkelen du leste gjelder installasjoner utført i dag. En gammel installasjon trenger ikke å oppfylle disse kravene.

Ok, forstår jeg det da slik at nytt sikringsskap alene i 2007 ikke er å anse som en ny installasjon siden resten av anlegget er "gammelt"? (fra før 2002).

Står i egenerklæring at utskiftingen av sikringer er gjort av fagfolk, skulle det da vært en samsvarserklæring eller er ikke ren utskifting et arbeid hvor dette er krevd (så lenge anlegget ikke er utvidet).


   #10
 3 750     0
Det skal være en samsvarserklæering på denne jobben, og helst en dokmentasjon som viser at sikringene slår ut (febdok). Dokmentasjonsbiten kan også løses ved målinger eller tabeller. Dette skal fremgå av dokumentasjonen og samsvarserklæringen.