#21
 705     1
Hadde jeg vært arbeidsgiveren din hadde jeg godkjent egeninsatsen hvis du hadde betalt kostpris for prosjektering, materiell og en kontroll av anlegget i ettertid. Du taper ingen ting på å spørre, og så lenge det er snakk om arbeid i egen bolig.

   #22
 2,859     0
Så TS kan montere el-opplegg hos naboen (som ansatt elektriker i et firma, hvis naboen tilfeldigvis bestiller firma han er ansatt i) men ikke hos seg selv ?

Om faglig ansvarlig i firmaet han er ansatt i går god for det på samme måte som de gjør hos naboen, så kan han naturligvis installere hos seg selv også...
   #23
 38,321     Lillestrøm kommune     0
Jeg skjønte det Smile

Men er det virkelig slik at faglig ansvarlig kjøret ut til alle kunder for å prosjektere jobben som skal gjøres og at elektrikeren da er degradert til en utførende ?

Det finnes jo en løsning at faglig ansvarlig er ansvarlig for at det gjøres en korrekt jobb ved å følge opp en elektriker, men ikke gjøre selve jobben.
   #24
 2,435     Hordaland     2
For å rydde opp litt:
Siden TS opplyser at han er ferdig utdannet elektriker når arbeidet i leiligheten skal påbegynnes, så åpner dette for at han kan gjøre jobben selv, uten å ha en utdannet montør i nærheten hele tiden. Det betyr likevel ikke at han selv kan stå som ansvarlig for alt arbeidet som utføres, da det ikke er oppnådd 3 års relevant praksis etter avlagt fagprøve.

Det stilles strengere krav til person som skal stå som faglig ansvarlig, da det skal foreligge en viss tyngde i utdannelse, opplæring og erfaringsnivå, for å kvalitetssikre at arbeidet er riktig utført. Leiligheten til TS er et godt eksempel på en situasjon på hvorfor det stilles en slik tyngde i kompetansenivået. Leiligheten til TS er fra 1980 tallet, hvor det elektriske anlegget er av en helt annen standard og utførelse enn hva som benyttes pr i dag. En fersk nyutdannet lærling har utdanning og opplæring primært i hva som er dagens krav. En faglig ansvarlig har større kjennskap til tidligere regelverk og utførende praksis. Ved oppussing av leiligheten til TS møter man gjerne et innstøpt stålrøranlegg, varmtvannstank som deler en felles 20A kurs med komfyr, vannrør i kobber til både kjøkkenvask, dusj og lignende. Det er en rekke ulike elementer som er langt fra dagens normale utførelser. Dersom leiligheten er forsynt fra et IT eller TT nett, skal man ha god kontroll på regelverk og faremomenter i forhold til jording av alle metallisk ledende bygningsdeler som man kommer over.

Bedriftens installatør er bedriftens øverste ansvarsperson, og er ansvarlig for alt utførende arbeid. Det sier seg selv at en installatør i en bedrift med 100 montører, neppe kan ta del i utførelsen av et hvert arbeid som bedriften utfører til en hver tid. En installatør har myndighet til å delegere ansvar til sine underordnede, vanligvis til avdelingsledere og prosjektledere / saksbehandlere. Personer i slike sentrale roller skal oppfylle kravene til faglig ansvarlig person i FEK for at installatør kan delegere en slik ansvarsrolle. Installatør kan ikke fraskrive seg ansvaret, men ansvaret kan delegeres til direkte underordnede støttepersoner. Montører som utfører arbeid for bedriften, skal ha en faglig ansvarlig person involvert i et hvert prosjekt eller oppdrag som bedriften utfører. Den faglig ansvarlige må selv ta en vurdering om kompetansenivået til den utførende montøren er så pass høyt at montøren kan utføre jobben selv, eller om den faglig ansvarlige må ta seg en tur ut for å se på jobben. Uansett er det den faglig ansvarlige som har det overordnede ansvaret med signaturer, utsteding av dokumentasjon, og sluttføring av ordren i bedriftens systemer.

Enkelte bedrifter velger også å delegere faglig ansvar til utførende montører. Det stilles da strengere krav til montørens kompetansenivå, og hvilken rolle montøren har som gjør det nødvendig at montøren har slikt ansvar bemyndiget.

I TS sin situasjon vil det være fult mulig å be om at bedriften står som faglig ansvarlig. I et slikt tilfelle vil de fleste bedrifter be om at alt materiell kjøpes gjennom bedriften. I tillegg stilles det ofte krav til at en liten andel timer føres på jobben, for at bedriften skal ha belegg for å kunne utstede dokumentasjon. Ved DLE tilsynskontroll skal bedriften ha tilstrekkelig underlag som kan dokumentere at det er en reell jobb. Siden dette er en "privat jobb" for en montør som er ansatt i samme firma, er DLE vanligvis mer rund i kantene. Det stilles derfor ikke krav til at det er ført fullt antall timer på jobben. Derimot bør det være en del timer som er ført i forhold til hovedtyngden av jobben, for eksempel dersom der er byttet sikringsskap, sluttkontroll, utsteding av dokumentasjon, prosjektering, utskifting av kabelanlegg osv.
Signatur