35 020    91    2  

Elektriker som koster for mye?

 214     0
Jeg ser jo at flere og flere tråder som starter med at folk vil gjøre noe selv ender opp i en diskusjon om elektrikerenes krav om ditt og datt og at de er alt for dyre i forhold til kost...

Så da tror jeg flere av dere skal være glad dere ikke driver en elektrikerbedrift,  for der dere vil ha timeprisen sørger for en ganske rask tur til konkurs..

En elektriker i dag Gr.L tjener som regel fra 190-215,- pr time.
Oppå denne prisen så skal man betale arbeidsgiveravgift (14,1%), forsikring, pensjoner, feriepenger (12%), firmabil, verktøy,  i tillegg så skal de jo ha en viss avanse for å sørge for en sunn økonomi i firmaet, som er en trygghet både for de ansatte og kundene.
(Man vil vel gjerne at firmaet består selv i stillere tider)
Så har man matriellet,  hvilke priser man får her varierer nok fra firma til firma, med tanke på hvilke rabattavtaler de har,  som gjenspeiles i årlig uttak hos sin grossist.
Påslaget på matriell her ser jeg ikke på som kunstig høyt i forhold til andre bransjer i samme størrelsesorden.

Når det gjelder svart arbeid så er det mange firmaer som sier til sine ansatte at dette går greit,  og noen skriver også samsvarserklæringer for sine ansattes svartjobber..

Vel og merke så vet jeg om flere firmaer som IKKE tillater dette,  og firmaet jeg jobber for har f.eks en klar policy på dette,  hvis en ansatt jobber svart, så kan man ta sakene sine og gå frivillig,  eller få sparken.
Og det er slik jeg liker det :)

En mekaniker her i byen koster mer enn elektriker, men jeg klager ikke på det når jeg setter bilen inn til reperasjon, men jeg krever selvsagt at jobben de gjør skal være fagmessig utført.  (Elektriker fra ca 490,-  og mekaniker fra 750,-)


I det forrige firmaet jeg jobbet for så var kostprisen pr montør 350,- pr time. Da sitter man igjen med en liten fortjeneste på 150,- pr time...

Bare sånn til opplysning så har enkelte butikker 80-100% fortjeneste på produktene sine, og det er helt normalt.  (Snakker da om andre butikker enn elektrikerbutikken din)

Så istedet for å forsøple de andre trådene med sine meninger om dette så kan vi vel fortsette tråden her?

Så kan jo de som ikke forstår timeprisen gjerne komme med forslag til hva som er en bra og fornuftig pris.
Og hvem man evt sammenligner prisene med.


   #1
 587     Karmøy     0
Syntes det er spennende at maskinentrepenørene klarer seg jeg, da.
Vi tar 750,-/t for en 15-tonns maskin, som har utstyr for 1,5 mill som nedbetales på 5 år, dieselforbruk på 25 liter i timen, firmabil, verktøy, komprimeringsutstyr, 20% avanse på masse (grus, pukk, singel osv), feriepenger, pensjoner, arbeidsbrakker osv osv osv..

Så det der med 'at det ikke går' er sprøyt imo.

og ja, vi har en sunn og god økonomi:)

Edit: Og ja, inni prisen er lønna til maskinføreren. (180-200kr/t)

Edit2: (Elektriker fra ca 490,-  og mekaniker fra 750,-) < Her koster elektriker 600 +mva
Signatur
   #2
 3 109     Norge     0
Techpoint,

Dette er berre sprøyt du sammenlignar elektrikar med bilmekanikar, eit verksted har høgre utgifter, mekanikarane må på mange kurs i året ,etterkvart som det kjem nye modellar / systemer dei har berre 40-50 % avanse på materiellet og verktøyet dei må ha, Forsillingsapparat, ac-stasjondiagnoseverktøt, osv og dette er ting som dei må fornye gjerne kvart andre år , pga nye modellar + at dei mi kalibrere og godkjenne alt utstyr kvar 12. måned dette har skyhøge utgifter. Eit verksted har normalt ein høgre husleige også pga. arealbehovet.

Som nevnt i eit tidlegare innlegg, kva med ein snikkar som har ein timepris på ca 3-400kr og selger materiell til ca 10% avanse ( arbeidsgivaravgift, firmabil, sosiale utgifter, brakke, feriepengar osv.) No må dokke elektrikarar ta å stikke fingerern i jorda og innrømme at prisen ikkje sår i stil med arbeidet. Smile
   #3
 9 677     Kysten     0
hva med slitasje på verktøy, det er jo ingen tung bruk en elektriker har av verktøy. Mindre verktøy trenger de også. Det er langt mellom de elektrikerne som tar 490.-
   #4
 21 487     Enebolig     0
Hmmm.. Hva skjer når Frico kommer med en ny styring for klimaanlegg da? Eller maskinen på bakeriet fra 1930 går istykker? Eller div produsenter krever at man har deres kurs for å gi garanti på produktet, feks alarmsystemer. Eller at man skal være kvalifisert for el kontroller? Obligatorisk sikkerhetskurs, stolpekurs.. Osv.

Det er bare sprøyt at mekanikere har så mye mer kurs enn elektrikere.

Tung bruk av verktøy...vel. Jeg har nå to Hilti maskiner i bilen, og de større ligger på kontoret. Bla den store meiselen og gjærsaga. To Hitachi har jeg også i bilen. Mye ting en tømrer bruker også, feks er laseren kjekk å ha når man borrer ut til downlight.

Jeg vil heller spørre andre håndverkerene; Hva er det dere har så mye av som vi ikke har? Jeg vil tro at alle måleinstrumentene gjør opp for forskjellen?

Maskinentreprenører har nok høye kostnader, den er jeg med på.

Men nå forsvarer jeg egentlig arbeidsgiveren min, jeg har ikke noe med dette å gjøre. Jeg ser 190 kr timen av det kundene betaler, uavhengig av hva jeg bruker eller kjøper.

Det Techpoint skriver stemmer det, dere kunne blitt langt mer overrasket hvis dere visste innkjøpsprisen i div andre bransjer. Jeg fikk vennepris på noe usb kabler på Elkjøp. Denne prisen tjener butikken på selv om den er lavere. Ordinær pris 349, vennepris 39.

Problemet i vår bransje er at el materiell har blitt lett tilgjengelig og kundene blir lettere gjort oppmerksom på hva materiellet koster inn. For min del kan godt materiellprisen gå ned og timesprisen noe opp for å jevne det ut. Men kundene vil nok betale like mye til slutt.

Sjekk priser! Gjør med håndverkertjenester som dere ville gjort med kjøp av bil, tv osv. Og er det fremdeles for dyrt, så kan dere sitte og sture uten det dere ikke vil betale for.

   #5
 9 677     Kysten     0
Synes du ser litt enkelt på det dersom du mener at prisen ut til kunde skal være konstant uavhengig av pris på matrial. Jeg vil heller vinkle det anderledes og spørre hvordan bedriften kan drives mer rasjonelt og fremdeles tjene penger. Selvom det er konkurranse så er likevel din bransje sjermet av lover og regler, ikke noe galt idet. MEN i og med at det er slik er det begrenset med tilbydere og konkurransen blir begrenset. I disse tider er det snakk om å permitere inne flere fag og hos flere bedrifter innen bygg og anlegg. Den eneste delen som har arbeid så det holder er elektrikere.
Hvem som helst kan kjøpe seg en varebil og noe verktøy og begynne å male eller snekre til privatmarkedet, det gjør noe med priser, og det igjen gjør at dem som driver innen disse to bransjene må tenke nytt hele tiden for å få rasjonell drift. Og likevel tjener de fleste penger. El firma slipper det og det er usunt med så lite konkurranse som det er innen deres fag. Så lenge det er lovregulert å bruke elfirma skulle også det vært lovpålagte max priser innen sånne bransjer.
Bilverksteder har vært trukket frem flere ganger, bilen min er nå 5 år garantien er gått ut og jeg kan bruke andre verksted enn merkeverksteder. Sist jeg var med den på service rett før garanti gikk ut skulle jeg ta endel andre  reparasjoner itillegg, prisen på det var 28000.- inkl service. Jeg gikk da til et annet godkjent verksted og sparte 15000.- på samme jobben. Dette for å illustrere hva jeg mener en kan oppnå med reell konkurranse.
   #6
 1 096     Skjetten     0
Jeg tror folk som ikke har forståelse for prisene i byggebransjen bør sette seg ned å faktisk ta ett regnestykke på dette her før de skyter ut det ene og det andre.

Det er dyrt å drive firma, og driver du i den "hardt pressete" delen av byggebransjen (mur, tømrer og maling) så er du enda mer utsatt. Jeg har jobbet endel med å se på økonomien i forskjellige håndtverks bedrifter, og de fleste håndtverksbedrifter kjører på ett "null" punkt på timeprisen kontra faktisk fakturert per time.

Der de fleste innhenter "overskuddet" er på matriell, og dette gjenspeieles ofte av resultatgraden til firmaet (5-8 % er vanlig for små-små firma).
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 214     0


Dette er berre sprøyt du sammenlignar elektrikar med bilmekanikar, eit verksted har høgre utgifter, mekanikarane må på mange kurs i året ,etterkvart som det kjem nye modellar / systemer dei har berre 40-50 % avanse på materiellet og verktøyet dei må ha, Forsillingsapparat, ac-stasjondiagnoseverktøt, osv og dette er ting som dei må fornye gjerne kvart andre år , pga nye modellar + at dei mi kalibrere og godkjenne alt utstyr kvar 12. måned dette har skyhøge utgifter. Eit verksted har normalt ein høgre husleige også pga. arealbehovet.

Som nevnt i eit tidlegare innlegg, kva med ein snikkar som har ein timepris på ca 3-400kr og selger materiell til ca 10% avanse ( arbeidsgivaravgift, firmabil, sosiale utgifter, brakke, feriepengar osv.) No må dokke elektrikarar ta å stikke fingerern i jorda og innrømme at prisen ikkje sår i stil med arbeidet. Smile

At en mekaniker har så mye mer kurs enn elektriker er tullprat,  hvert år har jeg 2-4 sikkerhetskurs + oppdateringskurs osv osv..  Skal på 2 dagers kurs til uka også.

Alle instrumenter vi har skal kalibreres hvert år,  og totalt sett så koster nok instrumenter og verktøy rundt 4-500 000,-

Snekker her i byen koster like mye som elektrikere om ikke mer,  så virker som folk ikke helt har sjekket opp i prisene..
Og de snekkerene jeg har vært borti opererer med en avanse langt høyere enn 10% hvertfall.

Hvilke priser selskapene rundtom vil jo variere utifra sted og oppdragsmengde..
Firmabiler koster f.eks mer i Oslo enn de gjør i mindre byer.

Og husk også att ett elektrikerfirma har en god del høyere bilkost enn en bilmekaniker.  (hvor du drar frem høyere husleie)


Og som nevnt,  på de store elektronikkjedene så opererer de med priser som i enkelte tilfeller har tap,  eller kanskje bare 4-5% fortjeneste,  MEN de har også priser med flere hundre % fortjeneste,  men ingen som griner over det..

En av grunnene til at f.eks elektromatriell hos en elektriker koster mer der enn hos f.eks Clas Ohlson, er jo utgiftene..
Mens Clas har masse forskjellige produkter de selger for å dekke lønn og husleie så har elektrikeren faktisk bare elektromatriell og timepriser til å gjøre det samme..   #8
 171     Oslo     0
Jeg har en følelse av at noe av problemet med materialavanse går på at folk ikke forventer det. Man forventer at elektrikkeren leverer utstyr og tar seg betalt per time, ikke at han også er en "godt skjult" selger med stor avanse på utstyret han pusher.

Forventingsstyring er muligens et undervurdert aspekt i denne diskusjonen.
   #9
 21 487     Enebolig     0
Tømrerene her i byen tar omtrent det samme som elektrikerfirmaer. Og jeg kjenner pr dags dato ikke til en eneste "amatør" eller selvlært som kjører rundt i firmabil og maler/snekrer uten å være ansatt i et større firma. Med unntak av øst europeerne. Derfor holder det ikke med argumenter om at det ikke finnes konkurranse. Gjetter på at det er 20 el firmaer i byen. Ellers har vi Elkjøp, Expert og Euronics som selger elektonikk.

Gang på gang sier jeg det. Problemet er at folk ikke sjekker priser. Vet ikke hvor mye jeg gidder å legge i det å få andre til å forstå at arbeidsgiveren min må ta for at firmaet skal gå bra. Så lenge de forstår at jeg personlig får 190 og ikke 500 kr timen.
   #10
 9 677     Kysten     0
Sopp: Da kjenner du ikke mange tømrere. Det er faktisk et problem at folk bruker Mester merket uten å være mester.