#91
 21 487     Enebolig     0
Tenk om du ikke hadde fått noen til å ta jobben? Har en kamerat som gjorde ting selv, den installasjonen er ennå ikke godkjent.

   #92
 777     0
Synes fortsatt det ble for dyrt. Tok kontakt med 3 av de rimligste for å sjekke muligheten til gjør det selv hvor jeg kjøpte inn matr, og de koblet på timen.
Samme svar fra samtlige. NEI!!


Du burde heller snakket med de dyreste. De har sannsynligvis levert høyt tilbud fordi de hadde fulle ordrebøker, og leverte tilbud "i tilfelle" ingen andre gjorde det. Det er ingenting som hindrer noen i å kreve overpris i selgers marked.

Når vi nå går inn i en periode der ordrebøkene neppe er like fulle, så vil sjansen for å få legge rør bli enda mindre. Det som har gitt muligheten til å snakke seg til egeninnsats er nettopp fulle ordrebøker.

Det elektriske anlegget er sannsynligvis den enkeltdelen som har størst potensiale for akutt katastrofe. Går noe galt er det en god sjanse for at huset står i flammer 10 minutter senere. Den eneste grunnen til at jeg vil lese meg opp på bygginstalasjon er for å snakke noenlunde samme språk som utførende firma og ha en forståelse av muligheter og begrensinger.
sOPp: hvilke lærebøker vil du anbefale?

Om man får gjøre litt selv av rørlegger avhenger jo også mye av det samme. Har de lite tilgjengelig kapasitet så får du gjøre noe selv om du vil. For selve bygginstalasjonen er jo ikke akuttfaren der. Sopp og råte dreper ikke på 10 minutter, og man har en større sjanse for å oppdage problemet før det går ut over liv og helse. Selve avløpet er en annen historie, her kan det jo gå ut over miljø på en måte som har konsekvenser ut over den som bor i huset.
   #93
 87     Sørlandet     0
Angående å legge rør og bokser selv så har jeg skjønt at dette er en del av installasjonen og skal utføres av elektriker. Greit. Men så går det da an å faktisk snakke med elektriker for å høre om man kan gjøre dette selv. At elektriker godkjenner at du gjør det. Enten går det, eller så går det ikke. Jeg har nettopp totalrenovert en bit av et gammelt hus der alt elektrisk ble lagt inn på nytt. Da eletriker kom innom før arbeidet startet sa han prompte at jeg kunne legge opp rør og bokser selv og at han heller kunne komme tilbake da alt dette var på plass. Det hjelper å snakke med folk.

Da jeg har kjøpt et eldre hus som jeg står ansvarlig for å holde i orden mht elektrisk anlegg er jeg svært interessert i å vite hva som er riktig og galt i dette faget. Slik kan jeg ane at noe er galt med f.eks en lysbryter, sjekke den på egenhånd og om nødvendig tilkalle elektriker. Derfor ville jeg vært svært interessert i "Elektro for dummies", da jeg har hundre spørsmål etter å ha flyttet inn i eldre hus. Ikke fordi jeg skal bryte loven, men for å ta rett avgjørelse da det gjelder. En slik bok hadde jeg brukt flittig. Foreløpig er det dette forumet, og alle kompetente og ikke så kompetente, som er til stor hjelp.

Hvis en slik bok er en fare, er dette forum også en fare. Og det håper jeg få vil påstå  Smile
   #94
 519     0

Når vi nå går inn i en periode der ordrebøkene neppe er like fulle, så vil sjansen for å få legge rør bli enda mindre. Det som har gitt muligheten til å snakke seg til egeninnsats er nettopp fulle ordrebøker.Ikke helt enig i denne konklusjonen. Nå blir det jo større kamp om å få inn ordre, og dermed sitter jo kunden ved roret. Leverandør vil strekke seg lenger for å få arbeid. Bedre med litt arbeid enn ingenting. Det finst alltid noen som er villig til å ta slike oppdrag er min oppfatning.


Det elektriske anlegget er sannsynligvis den enkeltdelen som har størst potensiale for akutt katastrofe.


Bestrider ikke dette utsagn, men vi snakker her om trekking av k-rør og montering av koblingsbokser. Samt kunne kjøpe matr. hvor en vil.  Kobling og godkjening gjøres jo av fagmann.
   #95
 21 487     Enebolig     0

sOPp: hvilke lærebøker vil du anbefale?


Skolebøker for grunnkurs. Elektroteknikk for formler, strømmens "virkemåte" ol, elektriske bygningsinstallasjoner for vanlig boliginstallasjon, automatiskerte anlegg for motorer og automatikk.