4,783    6    0  

Finvern til fast installasjon?

 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Holder på å sette opp luft/luft varmepumpe nr 2 i huset, og i den forbindelse funderer jeg på å få lagt opp egen kurs til disse. I inntaksskapet/sikringsskapet er det idag jordfeilbryter (Diff-o-Jump på 0.03A) og overspenningsvern (Weidmüller PU3), alt i et 25A 3-fas system med luftspenn inn til huset. ELanlegget ble oppgradert en gang på 80-tallet.
Begge pumpene skal normalt forsynes med strøm via løs sladd fra innedelen, men hadde håpt å unngå synlige kabler inne på veggen, og heller legge tilførselen ut sammen med rørene ned til utedelene, som blir stående samlet under et felles overbygg, hvor jeg ser for meg at en felles koblingsboks kan plasseres.

Burde jeg i det hele tatt bry meg om finvern?

Er det lov til å bytte fra den løse sladden til installasjonskabel (PR?), samle kablene fra de 2 innedelene inn i en boks/mini-EL-sentral som inneholder et skinnemontert finvern, videre til skap via 2,5PR inn på en C16? Ifølge spec skal pumpene totalt sett holde seg like under 16A på max, normalen er langt under.
Er det noe poeng i å evt også putte inn egen jordfeilbryter til denne kursen?


Innspill mottas med største glæde  Smile
Signatur

ivo
   #2
 496     0
Mener det er påbudt med jordfeilbryter for stikkontakter som er ute. Oppsummert tror jeg at den lovlige måten å gjøre dette på er å la elektriker fikse jobben. Har du råd til 40 K for to varmepumper burde noen hundrelapper til "trikker'n" gå greit...Smile
   #3
 108     0
Så lenge det er snakk om en nyinstallasjon er det påbudt med jordfeilbryter/kombiautomat uansett. Kom ny lov/forskrift på dette ifjor. Ellers finner du mye fin info om elinstallasjoner hosTrainor.
  (trådstarter)
   #4
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Om jeg forstår deg rett så MÅ det altså komme egen jordfeil-bryter på denne nye kursen, selv om det er jordfeilbryter sentralt i skapet? Skal/kan i så fall dette vernet stå i skapet eller bør det stå nært utstyret?

Takk for svar så langt  Smile
Signatur
   #5
 1,292     Ålesund     0
hvis den jordfeilbryteren som står i skapet fra før vil dekke den nye kursen også, så er det ikke behov for en til.. Er bare krav om jordfeilbryter som bryter ved 30mA (0.03A) jordstrøm.. Men kan nok være lurt å koble den nye kursen utenom eksisterende jordfeilbryter, og med en egen jordfeilbryter i tilfelle jordfeil på pumpene.
  (trådstarter)
   #6
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Takk for svar så langt  Smile Nå er jordfeilbryteren og grovvernet plassert _før_ måler, og derved ikke så enkelt for en elektriker å hente ut til egen kurs uten å gå via eksisterende jordfeilbryter. Men, vel, akkurat det der overlater jeg til elektrikeren  ;D

Nå har jeg funnet ut at det faktisk finnes finvern for montering på DINskinne, selv om det tydeligvis ikke er noe alle trikkere har som hyllevare. Har ikke funnet pris på  et brukbart finvern ennå, men er redd for at det koster "skjorten".

Ingen som har inspill til hvordan man best fastmonterer strømforsyningen til 2 varmepumper?  ::)
Signatur