#11
 5,743     OSLO     0
bare og koble om lampa, slik at vanlige lys kilder kan brukes.
jeg gjorde det nylig på en lik lampe som avbildet lenger opp, gikk helt fint

  (trådstarter)
   #12
 4     0
Wow, så god respons! Og den lampa det vises til over, er den jeg har. Jeg legger ved bilde av lampe og pærer som virker. De har 115V 60W. Jeg ser det har kommet forslag på lamper med 230V, men kanskje jeg må finne noen med lavere spenning? Har prøvd med 15W gjødepærer 230V, og det ble stusselig resultat.
Gammel lampe som er seriekoblet - IMG_1704.jpeg - Sirimlud
Gammel lampe som er seriekoblet - IMG_1705.jpeg - Sirimlud
   #15
 24,668     Akershus     0
Om du forsøker 230V, så gå for høyeste effekt du finner.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 4     0
Nå er det en lyspære med 80V som skal tilsvare 25W.. Ikke helt det samme utgangspunktet, men kanskje det går bra? De opplyser på siden at denne pæra skal erstatte den gamle. Det er ikke akkurat flombelysning fra lampene i dag, så jeg håper ikke de blir svakere.

Alternativt kan jeg jo gå for god gammeldags glødelampe som Barmo fant over. Jeg trodde det ikke var lov å selge glødelamper lenger?
   #17
 260     Oslo     0
Alternativt kan jeg jo gå for god gammeldags glødelampe som Barmo fant over. Jeg trodde det ikke var lov å selge glødelamper lenger?

Jeg mener spesialpærer i glødeformat fortsatt er lov å selge, noe dette kan betegnes som. Det er vel de masseproduserte pærene miljøbevegelsen vil ha vekk.

   #18
 24,668     Akershus     0
Ville kjøpt opp et godt lager av de spesialpærene. De er beregnet på 115V og får her 80V. Dermed vil de ha lang levetid.
Om en kjører dem opp og ned med dimmer vil de leve enda lenger. Legg merke til at pærer gjerne ryker med et puff idet en slår dem på. Det fordi glødetråden er kald og det går mye strøm.
Signatur
TSt
   #19
 14,509     0
Fra lab test i "gamle dager" så oppdaget vi også at lamper kunne gi mere lys når deler av sinus var tatt bort. Vår teori var at tråden ble kaldere og og det da gikk mere strøm i de periodene det var spenning på. Så ikke sikkert at ting holder lenger hvis en ikke dimmer vesentlig ned. Men denne lampen så jo enkelt ut å koble om, går jo to ledere til hver lampe. Koblingen oppe i toppen har jo ikke mye med om det er antikk eller ikke. En må bare sjekke at ledere og koblinger tåler høyere spenning som det da vil bli på hver lampe.
   #20
 3,587     0
Er ikke 100% sikker på om den teorien holder, om at glødetråden kjøles tilstrekkelig ned på (deler av) 20 ms til at det fører til nevneverdig høyere strøm.

Jeg vil foreslå en alternativ teori (men den kan være feil, den også Smile): Hvis du kuttet sinuskurven brått, f.eks. med en thyristor-regulator uten noen form for demping, og du har en induktans i kretsen, vil denne sette opp en kraftig mot-spenning. (Det er denne ideen som brukes for å skaffe høy spenning til tennpluggene i en bilmotor med en coil.) Mot-pulsen kan kan betydelig høyere spenning enn den som brytes. Hvis lysstyrken påvikres av toppen på spenningspulsen kunne det hende at det ville gi skarpere lys. Enhver spole i kretsen, f.eks. en 230-til-12 V trafo, ville fungere som induktans.

Jeg er ikke helt sikker på at jeg tror på denne teorien for klassiske glødelamper, som jo er basert på oppvarming av glødetråden, og den skarpe mot-pulsen ville ha så kort varighet at oppvarmingen ikke ble stor. For andre typer lyskilder kan det være annerledes, f.eks. gassutladingslamper. Det ville trolig variere mye fra en teknologi til en annen.

Eller kanskje denne teorien er helt håpløs Smile