88    3    0  

Hva slags trefase-system har jeg i min bolig?

 4     0
Jeg eier en bolig med en del spesielle løsninger, da eiendommen er på en bilfri øy som tidligere ikke hadde innlagt vann. Jeg tror jeg er på et 230V IT-nett pga. at hovedsikringen min ser slik ut:

Hva slags trefase-system har jeg i min bolig? - hovedsikring.jpg - hakonrk

Eiendommen har fremdeles i dag et pumpehus der det er lagt opp trefase-kurs på 16A. Her er bilde av sikringen for kursen til pumpehuset (ser det står 400V på den):

Hva slags trefase-system har jeg i min bolig? - sikring_til_pumpehus.jpg - hakonrk

I pumpehuset står det en Grundfos MS402 pumpe, som såvidt jeg kan se krever 400V trefase:

Hva slags trefase-system har jeg i min bolig? - pumpe.jpg - hakonrk

På den samme kursen får også verkstedboden/traktorgarasjen strømmen fra. I både pumpehuset og verkstedboden står det slike bokser på veggene (hver inneholder to sikringer av den gammeldagse typen som må skrus ut og skiftes når de går):

Hva slags trefase-system har jeg i min bolig? - sikringsbokser.jpg - hakonrk

Er det noen som vet hva alt dette betyr? Er det installert en transformator som leverer 400V trefase til pumpehuset og verkstedboden? Hvor stor effekt kan trekkes ut av dette? Sikringen i hovedbygningen sier 16A men jeg vet ikke om det er 230V eller 400V.   #1
 20 063     Akershus     0
Hovedsikringen er for 230V IT
Sikringen til pumpehuset er 16A for 230V IT. Merkingen 400V er bare en angivelse av hva for spenning den tåler, ikke hva som er tilkoblet.
Metallboksene er gamle kapslinger for sikringer. 25A/500A angir maks størrelse på sikringer og max spenning som boksen er konstruert for, sier ingenting om hva den faktisk er tilkoblet.

Kan se ut til at det er en trafo et sted, eller at pumpa blir kjørt med (for lav) spenning. Gamle motorer ble ofte startet med en stjerne/trekantvender. Mao, at pumpa ev blir kjørt med lavere spenning kan funksjonere, men pumpa blir litt slapp i fisken. Det avhenger av volum og løftehøyde om det er funksjonelt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for svar. Er det en enkel måte å finne ut hva som er situasjonen i verkstedboden? Jeg bare lurer på om veien er kort til å koble på maskiner designet for 400V-trefase, eller om dette ville blitt et stort og kostbart prosjekt.


   #3
 20 063     Akershus     0
Med de sikringene har du 230V IT til verkstedet. Skal du ha tilgang til 230/400V TN, er trafo eneste farbare vei. Trafo kan settes opp i verkstedet, og en må bygge egnet strømnett etter TN-norm etter trafo. Det finnes fra tid til annen brukte trafoer på Finn.
Signatur