26,126
30
0
Hvordan finner man Skmax/Skmin for en installasjon vha en Eurotester?
435
0
Noen praktisk erfarne her som kan fortelle hvordan man vha en Eurotester finner Skmax/Skmin for en installasjon? Det har blitt antydet at dette instrumentet har blir brukt til å finne disse verdiene, og at man dermed ikke har bruk for f.eks de oppgitte data fra e-verket - så jeg lurer.
Det jeg bruker den til er å finne "forventet kortsluttningstrøm" som det så fint står!
Man trenger alltid tallene fra everk!
Men det er noe vi vanlige elektrikere ikke tenker på, ihvertfall ikke jeg! jeg gir tallene videre til de som plundrer på Febdok, og vet hvilke resultater jeg bør ha for å kunne gå med god sammvittighet!
Slik er det for MEG ihvertfall
Skulle likt å sitt det firmaet som rekner dette på kvar einaste jobb! Hadde ikkje holdt ei veke!
Alle elektrikkere veit kva kabel som skal brukes på kva type sikring. Det er det tommelfingerregler på. Alle elektrikkere veit kor mykje kvar sikring tåler. Dette er det du trenger for å innstalere eit hus. Resten tar som sagt dei som taster dette inn på febdok.
Kortsluttningstrøm. Hva som skal til for å knekke sikringen!!
Er det vi måler!
Poenget her er at kortslutningsstrømmen varierer gjennom dagen/uken/året. På sommeren er den lavest, og på vinteren høyest. Den er lavere på natt og høyere på dag. Dette imotsetning til jordfeilstrømmen i et IT nett som bare er avhengig av nettets utstrekning, og dermed i praksis konstant.
Siden kortslutningsstrømmen (ja: for de leserne som ikke er elektrofolk, kortslutningsstrøm er ikke det samme som jordslutningsstrøm) varierer så vil du ikke kunne måle deg til en MINIMUMSverdi. Til dette må du ha beregnede data. Her kommer e-verket inn i bildet. De har laget en modell av nettet - og regnet seg ut til hvilke verdier som gjelder for de enkelte husene.
Jeg har selv spurt Hafslund pr.e-mail hvilke verdier som gjelder for huset mitt og fått som svar:
* Den minste topolte strømmen er 800 A
* Den største topolte strømmen er 2200 A.
Disse verdiene er beregnet og ikke noe du kan måle deg frem til. At dere med Eurotester kan måle at den er OVER 160 A - ja det kan jeg som teoretiker si: det hadde du ikke trengt å måle - for det har vi beregnet. Motto: bortkastede penger for huseierne å måle noe vi allerede vet.
Jeg hadde nå nettopp en samtale med min sjef ( LES: installatør ) og vi snakket om dette, men jeg har ikke nok Teoretisk kunnskap til å kunne motsi hva du har å fare med! da du er en MYE bedre teoretiker en meg ;)
Det er også derfor jeg skal starte med teknisk fagskole
Men på en bolig så er ikke Ikmin og Ikmaks noe problem da disse er som for OFTES!! er bra...
Det er når man får store 3 fase sikringer at man møter problemer. Og E-verke er flinke til å fortelle de gangene verdien er for dårlige til at man kan sette inn ønsket utstyr.
Jeg har basis kunnskap, men langt fra gode nok til å kunne diskutere dette mye med deg ;) Men jeg skal prøve ;D
Disse tallene viser meg at du kan ha stort sett det du vil av sikringer da det er gode verdier! så disse verdiene på en bolig er nesten ikke relevant
Vel, vi er jo pålagt å måle... så det så ;) hvis vi skal spare huseier for dette så bryter vi lover og forskrifter
Alle eneboligene her i området har samme verdier. Og i vårt tilfelle så er Ikmin så stor, som du sier, så hos oss betyr ikke det noe. Men generelt sett, så gjelder likevel at dersom Ikmin blir liten, så kan dette begrense sikringsstørrelsen. Husk også Jouleintegralet som sier at k2*S2 >= I2*t (der 2 betyr kvadratet, S=ledningstversnitt, I=Ik), og k=115 for PVC. Så for en 2,5mm2 og 800 A gir dette at t=130 ms.
Så etter 130 ms så vil temperaturen i hele lederen som ligger i røret stige til grensetemperaturen (70 grader). Når vi vet at trevirke og støv lett kan antennes ved 80 grader så må ikke bare den elektromagnetiske (den hurtige) delen av sikringen være riktig, men også den termostatiske delen av kurven (den trege delen).
Dersom dere måler med Eurotester så vil dere få en verdi, la oss si 200 A. Dersom den elektromagnetiske delen av sikringen løser på 160 A (en 16A C automat), så kan dere bomme ved å bruke Eurotester, hvis dere neglisjerer e-verks dataene. Da Ikmin like gjerne kan være 140 A, på nattestid en het sommerdag når alle elektrikerne er ute og drikker øl - og ikke er ute med måleapparatet sitt. Da er det beregnede tall som gjelder
SÅ slik er det: når vi sender forhåndsmelding til everk så får vi Ik tilbake og kan beregne ut sikringer ut av dette.
og når vi er ferdige tar vi tester som "bekrefter" dette på en måte. At den faktiske er slik som den skal, dette er enkelt sagt. men det er mye mellom der som enda er litt i løse luften ;)
jeg skjønner det men skjønner det ikke likevel. Men igjen på en enebolig er det så liten sjanse for at man skal finne noe rart... og everk krever at dette er endel av dokumentasjonen...
nesten alle målinger jeg foretar med eurotesteren ligger LANGT over grensen.
Vi er pålagt å måle minste/største kurs samt korteste/lengste og "teknisk" kurs.
som i mitt tilfelle i 99% av tilfellene er B16 og B20 og i de tilfellene får jeg resultater som er 680A og 870A og disse er tatt til alle døgnets tider og på flere steder på samme sted....
SÅ det jeg ikke skjønner er hvordan E-verkets IK har noe med det jeg måler å gjøre. Er ikke lett dette ;)
og vi klarer jo å holde oss seriøse også :) så lenge man starter på likt
Tallene til everket er forutsetningen for hvilke sikringer vi setter inn i utgangspunktet!! Men da dette er ting jeg ikke er borti så har jeg nå lært dette