Personlig dobbeltisolerer jeg det som er foran jfb. Det jeg reagerte på var 50 ohm. Dimensjonerende jordsluttningsstrøm bør en få oppgitt av e.verket, og ikke stole på tommelfingerregelen. Fort gjort å gå i baret ellers.
50 ohm er ikke et gjennomsnittstall, det er mer i worst case her i dekningsområdet til e-verket her.. Snitt-tallet ligger nok mye høyere.. Når man måler en jording med jordspyd i marka blir det imidlertid så unøyaktig at jeg bruker å dobbeltisolere uansett. Det er mest for å ha et tall som dokumenterer at der er en jording før den blir koblet sammen med inntakskabelen og jordingsmuffa.. Men det var det tallet e-verket sa, så..
Er det et problem å stole på en måling av overgangsmotstand. Når jeg måler og får et resultat så må jeg vel stole på det? Ellers er det liten vits i å måle?
Når du måler med to pinner ute i jorda, så varierer måleresultatet så voldsomt etter hvor du setter pinnene, så å få et tall, og si at så god er jordingen, vil aldri stemme andre plasser enn akkurat der du målte. Hvor god jordingen er varierer rundt hele huset. Men hvor god jordingen er spiller egentlig ikke så stor rolle, bare den ikke er mange hundre ohm. Det viktigste er at der er en jording, og at den er noenlunde bra, og det dokumenterer du ved å måle den.
For noen år siden, da vi brukte jordfeilvarsling, måtte en jo sette inn jordfeilbryter om jordingen var for dårlig. Det er ikke få målespyd som ble flyttet et par ganger da.. ::)
Hva slags instrument bruker du? Jeg bruker installasjonstesteren og måler med tre-punkt måling. Selv om jeg flytter spenning eller strømspydet så varierer ikke målingene mange prosent. Jeg tror dette er gode, skikkelige målinger som er til å stole på. Har også kontrollmålt spyd med et Hioki "snok" instrument. Kobler på jordinga en vil måle og drar ut en ca 10m lang ledning bortover i en retning og leser av måleresultatet. Det avviker heller ikke mye fra det en måler med installasjonstesteren. Hvis du måler med bare to pinner i jorda, er det to i tillegg til jordinga du er ute etter å verifisere?
Jeg måler med to i jorda i tillegg til jordinga ja. Kan godt hende du har et instrument som gir et mer nøyaktig måleresultat enn mitt, men det spiller egentlig ikke så stor rolle. Det er ikke tallet du får som spiller noen rolle, det er det at du faktisk har en jording som skal dokumenteres, og det gjør du ved å måle. Uavhengig om du måler 50 ohm eller 250 ohm..
Nå har vi jo mange anlegg der det er krav om en max overgangsmotstand, tenker på gamle anlegg uten jordfeilbryter. Er på mange rapporter der hovedjord mangler, eller på mindre jobber der en ikke setter inn jfb og skal montere jordspyd. I disse tilfellene må vi jo få oppgitt dimensjonerende jordsluttningsstrøm, og få til god nok jording. Dette kan kun verifiseres med en måling vi kan gå god for.
50 ohm er ikke et gjennomsnittstall, det er mer i worst case her i dekningsområdet til e-verket her.. Snitt-tallet ligger nok mye høyere.. Når man måler en jording med jordspyd i marka blir det imidlertid så unøyaktig at jeg bruker å dobbeltisolere uansett. Det er mest for å ha et tall som dokumenterer at der er en jording før den blir koblet sammen med inntakskabelen og jordingsmuffa..
Men det var det tallet e-verket sa, så..
For noen år siden, da vi brukte jordfeilvarsling, måtte en jo sette inn jordfeilbryter om jordingen var for dårlig. Det er ikke få målespyd som ble flyttet et par ganger da.. ::)
Jeg bruker installasjonstesteren og måler med tre-punkt måling. Selv om jeg flytter spenning eller strømspydet så varierer ikke målingene mange prosent. Jeg tror dette er gode, skikkelige målinger som er til å stole på. Har også kontrollmålt spyd med et Hioki "snok" instrument. Kobler på jordinga en vil måle og drar ut en ca 10m lang ledning bortover i en retning og leser av måleresultatet. Det avviker heller ikke mye fra det en måler med installasjonstesteren. Hvis du måler med bare to pinner i jorda, er det to i tillegg til jordinga du er ute etter å verifisere?