#41
 1,092     0
Skal du ha selektiv 100mA jordfeilbryter skal du ha max 500ohm på overgangsmotstanden til jord for og begrense max berøringspenning til 50V (etter boka da)

Sett inn Jordfeilautomater hvis du vil ha god selektivitet og god råd!:)

Billigste løsningen er en 100mA jordfeilbryter for hele anlegget og 30mA på våtrom og utestikk hvor dette er et krav!

Personlig ville jeg nok gjort den sistnevte løsningen

RTv
   #42
 918     0
Billigste løsningen er en 100mA jordfeilbryter for hele anlegget og 30mA på våtrom og utestikk hvor dette er et krav!


Er det ikkje akuratt det han nevner som eit alternativ da? ;)
Som hans skriver så er det jo ikkje noke poeng i å bruke mykje penger på jordfeilautomater på kurser uten jord, så visst dei utsatte kursene allerede har 30mA, så ville eg gått for ein 100mA, men ikkje ein A-type! Finn deg heller ein tregere, da sjangsen for falsk utkopling blir MYKJE mindre!
   #43
 1,092     0
Klasse A eller AC har ingenting med "treghet" i Jordfeilautomater og gjøre

Ser egentlig ikke problemet her? hvis en 100mA løser ut mer en den skulle. Hvorfor ikke bruke en 300mA jordfeilbryter? Man man bruke så stor jordfeilbryter man bare vil sålenge Max berøringspenning ved feil ikke overstiger 50V.

R=U\I = 50\300 = 166ohm. Da må overgangsmotstanden til jord ikke være over 166ohm.
   #44
 45     0

Man kan IKKE bruke så stor jordfeilbryter man vil. Man må få greie på via netteier hva dim jordslutningsstrøm er. Hvis dim jordslutningsstrøm er 250mA driter man på draget hvis man setter inn en 300mA. Hvis det er relativt få installasjoner på en trafokrets er denne strømmen begrenset i et  IT-nett.
   #45
 45     0
Litt info om typer jordfeilbrytere
Klasse A jordfeilbrytere betyr at den vil fungere ved innslag av likestrømskomponenter i laststrømmen. Ting som genererer likestrømskomponenter er dimmere, elektroninsk utstyr osv. En klasse AC vil ikke fungere med likestrømskomponenter, og anbefales ikke brukt.
En klasse AS jordfeilbryter er forsinket i kobling, og brukes der man har flere jordfeilbrytere i serie og ønsker selektivitet. Bryteren som ikke har klasse S vil løse ut før S-bryteren gjør det. Det fins også andre typer som er støtstrømsikker osv.
   #46
 1,092     0
Olesim:

Har du lest hva jeg skriver? Kan du ohms lov? og er du i det hele tatt elektriker?

Jeg skreiv! Man kan bruke så stor jordfeilbryter man vil så lenge max berøringspenning ikke overstiger 50V!

Jordfeilstrømmene kan være så store de bare vil sålenge jeg har god nok overgangsmotstand til jord!





Siste redigering: Monday, June 23, 2008 9:06:09 PM av elekt
   #47
 45     0
Poenget med en jordfeilbryter er at den skal løse ut ved første jordfeil. Hvis den maksimale jordfeilstrømmen er mindre enn utløsestrømmen til jordfeilbryteren vil denne aldri løse ut. Det vil si at du ikke kan putte inn en så stor jordfeilbryter du vil uten å kjenne til denne strømmen. Går ut fra at du vet hva som bestemmer jordfeilstrømmen i et IT-nett? Selv om berøringsspenningen ikke overstiger 50 volt vil en jordfeilbryter med for stor utløsestrøm aldri løse ut. Det var det som var poenget mitt.
Poenget med å beskrive typer jordfeilbrytere var å poengtere at hvis du har en hovedjordfeilbryter etterfulgt av andre jordfeilbrytere bør hovedjordfeilbryteren være av S type for å få selektivitet.

   #48
 1,092     0
Joda nå er jeg enig med deg!

Uansett er løsningen i dette tilfellet og bruke en "større" jordfeilbryter hvis den løser ut feilaktig på 100mA