14,693    27    1  

Jording

 218     Haugesund     0
Kan noen fortelle meg hvor dypt jeg må grave ned jordingen med tanke på spyd? Burde vel lagt den i dreneringsgrøften rundt huset,men kommer ikke til uten å grave opp halve hagen.  Kan den legges under kjellermuren da gulvet er meislet opp....?
Signatur

  (trådstarter)
   #3
 218     Haugesund     0
Jordsmonnet er sand rett under muren med drensrør pakket i singel på utsiden. Selve kjelleren er nå dekket med 30 cm singel etter å ha båret ut all sanden. Alt ligger nesten 2 meter under bakken, så tele....nei.
Signatur
Ek
   #4
 7     0
Hvis det er et spyd på 1 meter holder det å slå ned hele spydet + litt til.
   #6
 147     Telemark     1
Jordingshåndboken gir en pekepinn på hvordan jordingen er uten å måle. Her er det en tabell som  viser verdiene. Ellers så er det jordfeilbryterene som forteller hvor god jordigen skal vær. dvs ved 30mA jfb skal jordingen være bedre enn 1666ohm. Det trengs veldig lite jordspyd for å få dette. Er jfb 100mA må man ha enda bedre jording.
Har man ikke jordfeilbrytere og berøringsspenningen skal være 50v (normalt) må man se på Idmax (SNx2mA) altså trafostr x 2mA for å finne hvor god jording man må ha. Er trafoen 1000Kva må man ha 25 Ohm, og da må man planlegge litt jording. (50v/2000mA)
Husk at ett 2 meter jorspyd maks dekker 10-15 meter. på ett normalt hus med passe stor hage bør man da ha 2 spyd.

Jeg kan legge ut mer om dette men tror vi stopper det her.
   #7
 22,342     Akershus     0
Grunnen til at jeg spurte slik jeg gjorde var at Ek kommer med en løsning helt ut i fra det blå uten å vite noe om anlegget. For å få dette riktig må man ta hensyn til momentene nevnt i Tonic sitt innlegg.

Har man jfb er det ikke så mye som skal til for å få tilstrekkelig jording. Forskjellig jordsmonn leder forskjellig: Tørr sand leder ikke godt. Fuktig sand leder bedre. Trykker man ned jordspyd er antakeligvis sanden fuktig nedover i bakken. Jordingen er egentlig noe du burde få hjelp til, særlig hvis du ikke har jfb.

  (trådstarter)
   #8
 218     Haugesund     0
Svaret trikkeren ga da jeg snakket med han var....det er nok at du dytter et spyd i bakken i hagen....da hadde han ikke en gang vært i hagen. Og til spørmålet mitt om å legge jordingen under muren var ...jaaaaaaajoooo. det går vel det?
Det er fa... meg ikke rart folk mekker selv.
Signatur
   #9
 21,481     Enebolig     0
Grunnen til at du får et slikt svar er at løsningen du tenker på er høyst utradisjonell og noe ufagmessig.

Jeg er helt enig med elektrikeren din jeg. Et spyd godt plantet i en vanlig norsk plen er godt nok. Et spyd i sålen er sannsynligvis også godt nok (spes med jfb) men jeg ville helt klart sett etter andre muligheter, og de finnes. Man bør tenke litt før man legger jordingen under sålen.