27,065    6    4  

Kortslutningsvern, Overbelastningsvern, og Hovedsikkring?

 296     Oslo     1
Ser på beskrivelsen til skjemaet "Melding om installasjonsarbeid".
Der står det en skisse over installasjon med et overbelastningsvern, og to anlegg med hver sin hovedsikkring.

Hva er egentlig oppgaven til overbelastningsvernet, siden det finnes hovedsikkringer og kortsluttningsvern i innstalasjonen? Er det kun for å beskytte inntakskabelen mellom kortsluttningsvern og hovedsikkring der det er flere en 1 anlegg?
I beskrivelsen på overbelastningsvern står det:"Vern som beskytter inntaksledning...". Er ikke det en del av kortsluttningsvernet sin oppgave?

Eller er det slik at overbelastningsvern skal stå rett på innsiden av yttervegg/grunnmur der inntakspunkt er. Hvis inntakskabelen skal gå et stykke i huset før den kommer til sikkringsboksen?


Saken er at jeg skal få byggd om til 3-fase i et gammelt hus, som har luftspenn.
Da skal vel installasjonen ha kortsluttningsvern i nøst utvendig. Så stikkledning ned langs yttervegg, og inntakskabel inn til sikkringskap der hovedsikkring (3x63A) står etter måler.
Og da skal det vel ikke være noen såkalt overbelastningsvern her i den installasjonen?
Eneste som kanskje skal installeres også siden det er luftspenn er et grovvern?


   #1
 21,481     Enebolig     1
Ved luftstrekk er det vanlige å plassere skillebryter med kortslytningsvern rett på innsiden, gjerne på loft/kott ol. Denne beskytter mot kortslutning.

Overbelastningsvern, eller hovedsikring som mange kaller det, beskytter mot overbelastning og plasseres i selve tavlen. Det hender også at det blir benyttet kombinert kortslutnings og overbelastningsvern, men dette er sjeldent. Som regel når luftstrekket nærmest treffer tavla på innsiden.
   #2
 22,342     Akershus     0
Kortsluttningsvernet kan også plasseres i stolpe eller i kasse ute (ikke luftstrekk).

Hvis du er interessert og har lyst å lese mere om slikt kan du bestille et hefte som heter "Møllers store grønne" eller noe slikt. Der er det forklart hvordan forskjellige sikringer brukes. Det er flere diagrammer for hvordan slikt kan kobles. Du kan bestille den på moeller.no eller ringe 63 87 02 00. Den er antakelig gratis.
  (trådstarter)
   #3
 296     Oslo     0
Men hva er oppgaven til overbelastningsvernet som står i linken jeg la ved?
Skulle tro kortslutningsvernet var nok.

Og i følge beskrivelsen i linken er ikke overbelastningsvern og hovedsikring det samme...

Kortslutningsvernet er greit. Det må jeg uansett ha på utsiden i nøst i en vanntett boks der inntakspunktet er. For stikkledning skal gå utvendig langs veggen.
   #4
 21,481     Enebolig     0
Som sagt så beskytter ov mot overbelastning mens kv beskytter mot kortslutning.

Overbelastningsvern fungerer som hovedsikring. Om du hadde hatt en lastbryter (bryter uten vern) for å gjøre anlegget spenningsløst, så måtte du likevel hatt overbelastningsvern.

Kortslutningsvern (mest sannsynlig NH00) er ikke nok. Kortslutning og overbelastning er to helt forskjellige ting.
  (trådstarter)
   #5
 296     Oslo     0
Ok. med andre ord vil automatsikkringer som hovedsikkringer, og sikkringer på hver kurs, være det samme som både overbelastningsvern og kortsluttningsvern?
   #6
 22,342     Akershus     2
Det finnes flere typer automatsikringer. De har forskjellig type karakteristikk etter hvilken bruk de er beregnet for. Sikringenes oppgave er å beskytte kabelen mot farlig oppvarming. Det man vanligvis tenker på er merkestrømmen, dette er langtidsbelastningen. Sikringen kobler ikke ut med en gang man passserer merkestrømmen, men etter en tid (avhengig av karakteristikk) vil den koble ut. Dette er overlastkomponenten. Disse sikringene har også en momentan utkobling som beskytter mot kortsluttning. (Skrusikringer har også forskjellige karakteristikker)

Sikringer uansett type kan være overlast og kortsluttningsvern.

Sikring og kabel må tilpasses slik at overoppheting av kabel ikke skal forekomme.