437    12    1  

Legge strømkabel/trekkerør i bakken utendørs

 238     Oslo     0
Har litt graveprosjekter på gang i hagen i nær fremtid (fornyelse av plen, nedgraving av vanningsanlegg) og lurer på om jeg skal få lagt opp mulighet til strøm til et oppblåsbart spabad på terrassen samtidig i en egen krets (bruker skjøteledning per i dag, som ikke er ideelt).

Men vil samtidig gjerne gjøre dette enklest mulig, og helst gjøre det selv. Vil helst slippe å grave så langt ned at det er frostfritt (>50 cm?), dessuten vil dybden på jordlaget kun være 15-20 cm på deler av "traseen" (taket til deler av kjelleren ligger under dette jordlaget).

Selve installasjonen må naturligvis en elektriker gjøre, men hva vil en elektriker typisk akseptere her? Holder det å finne egnet trekkerør og grave dette ned 20-30 cm eller noe sånt (og så langt ned som mulig der kjellertaket er)?

HSt
   #1
 32 524     Lillestrøm kommune     0
Vil tro at elektriker vil godkjenne dette 50mm rødt trekkerør
   #2
 5 190     OSLO     0
bruk røde utendørs trekkerør, og helst ikke de billigste som bare er tynn-vegga, brukt de "doble".

da er det ingen fare for at røre skulle kolapse om du skulle være så uheldig og få en stor stein over røret eller noe, eller evt område med en del bil trafikk, som kan presse røret sammen over tid.


sørg også for at du har treke-tråd i røret klart til det skal brukes. da blir det veldig enkelt for trikkeren senere og trekke
mange rør har allerede trekke tråd i seg, men ofte blir de litt korte så kan være lurt og trekke inn en god hyssing.

legg røret på en grei måte, slakke fine svinger osv, og tett gjerne røret i hver ende med noe, en pose feks så ikke stein og uting detter neddi røret
mener denne skal være dobbel-vegget;
https://www.elektroimportoren.no/kabelroer-dvr-50mm-roed-med-trekketraad-50m-sn8/2862417/Product.html
HSt
   #3
 32 524     Lillestrøm kommune     0
Vi la 100m slikt rør på inntakskabel da må kabel tres på forhånd (rettere sagt tre røret på kabelen)

Trekke metalltråden røk for oss, vi trente på de kortere kablene til naboene før vi tok vår så vi hadde funnet oppskriften. Men med en god snor å dra med og tynnere kabel så går det bra med metoden beskrevet over. Vi byttet ut trekkerøret med et PEM rør de siste metrene som vi ligger på bart fjell under hytta, vi klipset på biter av det røde trekkerøret som råde bånd på røret slik at ingen er i tvil om hva som er inni.
  (trådstarter)
   #4
 238     Oslo     0
Takker for svar. Holder på å grave en grøft til en vannledning til sprinkleranlegg i hagen om dagen og kom da over en ledning på tvers av denne grøften, tror den går til noen utelamper vi har. Kabelen ligger rett i jord, kanskje 20 cm eller noe sånt under overflaten. Sikkert ikke i henhold til hvordan det skal være, men den ser helt fin ut og har fungert i 25 år.

Går det an å legge ledning rett i jord på denne måten uten trekkerør?
HSt
   #6
 32 524     Lillestrøm kommune     0
Mye som går an så kommer vurderingen hva som er lurt i tillegg

En bør legge kabelvern evt minimum merkebånd i tillegg så det er mulig å få et lite forvarsel
  (trådstarter)
   #7
 238     Oslo     0
Mulig jeg spør dumt, men hva tenker du på med kabelvern? At kabelen bør ligge beskyttet i trekkerør? Og hvor skal et merkebånd ligge?

TSt
   #8
 12 348     0
Kabelvern kan være røde plastplater lagt litt over kabel. Merkebånd pleier en å legge ut et stykke over kabel slik at når en graver forsiktig nedover så kommer en til dette først før en napper av selve kabelen.

Ellers kan en tre på rødt rør på kabelen.
  (trådstarter)
   #9
 238     Oslo     0
Ok, takk, fant ikke noe slik over denne iallfall, men vet at det finnes diverse nedgravd i hagen og at jeg derfor må være forsiktig
TSt
   #10
 12 348     0
En må være forsiktig. Gravde på gårdsplass der jeg bodde før og på inntaket var det benyttet røde dekke plater men akkurat der vi fant kabel så var det glippe mellom to plater men siden vi gravde for hånd gikk det bra. Alle andre steder var det rød plate over kabel....