43 373    82    3  

Montering og plassering av sikringskap

 87     Sørlandet     2
Hei,
jeg skal oppdatere det elektriske og legge opp en del nytt i forbindelse med renovering av loft. Jeg skal ha inn nytt sikringskap for alt eksisterende i 1.etasje og i tillegg sette inn ett eget for loftet.

Er det noen som har montasje anvisninger til sikringskap? Høyde over gulv? Finnes det noen krav eller andre ting jeg bør ta hensyn til? Er mye som må planleges for å få på plass dette! Grin

   #1
 21 487     Enebolig     1
Ja, du må ta hensyn til at dette er elektrikermat, ved lov vel og merke. Evt prate med firmaet som skal ta installasjonen. Høyden er forøvrig som regel et personlig valg av den som monterer. Men feks Hafslund har spesifikke høyder for måleren.
  (trådstarter)
   #3
 87     Sørlandet     0
Takk! Den standarden var veldig grei å bli kjent med. Det er som vanlig oppgitt mål som legger til rette for at en person i rullestol skal kunne betjene fasilitetene. Slik er det jo gjerne ved nye bad også. Men hvordan dette har relevans i et så gammelt hus, med så mye trapper og kroker,  har jeg vanskelig for å forstå. Men men.. det er jo en annen sak.

Ingen fare sOPp, har ingen planer om å legge om til tre fas og installere nye skap selv.  Wink Planlegging er halve arbeidet, og jeg håper jobben dermed skal bli litt lettere for elektrikere. Snart blir det befaring og da kommer det forhåpentligvis nyttige innspill.

Takk for hjelp!
   #4
 21 487     Enebolig     0
Hvor lavt skal det være for at rullestolbrukere skal kunne betjene et sikringsskap? Nå må jeg bare spørre, for da må det plasseres på gulv. Og Hafslund monterer ikke måler hvis de ikke kan stå og montere den? Eller gjelder ikke det i eneboliger?

Her i omegn så velger eletrikeren selv siden vi monterer måler og tar strekket inn fra siste stolpe, evt skillebryterskap. Men nå skal vel NS egentlig følges.
   #5
 3 109     Norge     0
Ikkje for å være frekk, men her i omegn er det kunden som bestemmer.
   #6
 21 487     Enebolig     0
Nei det er det hvertfall ikke  ;D Ikke når det gjelder slike ting. Jeg installerer feks ikke et sikringsskap på et bad i en ny bolig. Jeg legger heller ikke for lavt tverrsnitt fordi kunden mener det blir billigere. Slike ting bestemmer jeg og mitt firma, hva vi vil gå god for. Kunden kan heller ikke spare seg til fant på antall stikk i en ny bolig lenger. Det er det hverken jeg eller kunden som kan gjøre noe med.

Utover det kommer det mange anbefalinger, men hvis kunden insisterer på å feks ha en bryter bak døra, så plasserer jeg den der.
   #7
 130     0
Hvis en med rullestol hadde satt seg opp et nytt hus, med et sikringsskap på 1 meter tror jeg ikke e-verket har så mye de skulle sagt. De hadde nok pent måtte montert måleren i den høyden skapet var på.

   #8
 3 109     Norge     0
No snakkar ikkje eg om å installere sikringskapet under badekar, i dusjen eller utendørs, det som eg meinar er at det er kunden som bestemmer om skapet skal stå 1m eller 1,5 m over gulvet, og om det skal stå på teknisk rom eller på eit soverom.
På samme måten er det kunden som bestemmer om fordelarskapet til vb.gulvarme skal stå, og ikkje rørleggaren.
Det er mange handtverkarar i dette land som ikkje skjønnar at det er kunden som betalar og skal bestemme, innenfor lova.

Du sopp minner meg om ein gravemaskinførar som ikkje ville ta hensyn til korleis kunden ville utforme uteområdet sitt, han fikk rimelig nok "sparken" frå oppdraget ganske kjapt ;D Det går ikkje å oppføre seg slik må man forstå. Tenk om det var malaren som skulle bestemme kva farge du skal ha i taket på soverommet, eller at han skal bestemme takhøgda, fordi det er uergonomisk å male taket når det er 2,7m i takhøgde Grin
   #9
 21 487     Enebolig     0
Nei, jeg vet du har et problem med mine holdninger  Wink De kommer dog mye klarere frem her på forumet enn mot kunde. Jeg kan ofte tenke at kunden velger dårlige løsninger, men vil de ha det, så skal de få det. De fleste tar heldigvis ofte imot råd.

Plassering av sikringsskap er heller ikke noe kunden uten videre kan velge selv. Det skal være lett tilgjengelig for brannvesenet ved evt brann, dermed er entrè det normale valget. Evt et teknisk rom i nærheten av inngangen. Vannet til rørleggeren kan bare renne, ingen dør av den grunn.

Et sikringskap fra gulv og opp er en kjedelig løsning for barnefamiler, så det hadde du heller ikke fått meg til å gjøre. Men om det skal være 100 eller 125 cm opp til bunnen, ja det skulle du fått velge selv.

Man må skille mellom sikkerhet og dårlige løsninger. Min fagkunnskap og div lover skal ta seg av sikkerheten. Dårlige løsninger er ikke noe problem dersom kunden ønsker det. Det kan jo også diskuteres, men en bryter bak døra, ja det ER en dårlig løsning  Smile
   #10
 3 109     Norge     0
Mitt sikringskap startar ved gulvlista (for det syntest eg var mest hensiktsmessig), har montert det skjølv og kobla alt innvendig, har også tre barn Wink