106    9    4  

Nexa system

 4     0
Fra manualen til Nexa innebygd mottager MWMR-251:

Svensk: Mottagaren behöver både fas och nolla.
Norsk: Mottakeren må ha både fase og jording.

Nå er jeg riktignok ikke elektriker, men "Null/nøytral" er vel ikke det samme som "jording", eller er jeg helt på jordet?

Jeg antar dette har et eller annet å gjøre med forskjellen på TN og IT-nett. Men det er vel ikke slik at nøytrallederen i et TN-nett er det samme som jordlederen i et IT-nett?  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk, det var det jeg trodde.

Men innebærer det at produktet ikke kan benyttes i en IT-installasjon hvor det per definisjon ikke finnes en nøyttralleder?
   #3
 783     Trøndelag     1
Det er bare å koble til begge faseledere, da får du 230 V akkurat som mellom fase og nøytral i et TN-system.
   #4
 20 063     Akershus     0
Vanligvis vil et utstyr beregnet på 230V mellom en linjelder og N-leder i et TN nett funksjonere greit med linjespenning på 230V mellom to linjeledere L1-L2 i et 230V IT nett.
Enkelte innretninger nekter imidlertid. Et kjent problem er el-bilen ZOE, den insisterer på rent TN-nett, selv om bilen tar imot lading fra én spenning på 230V.
Signatur
HSt
   #5
 26 531     Lillestrøm kommune     1
Ja så TS snublet litt i termeologien i starten men ikke på langt nær så mye som oversetteren til Nexa.

Som de skriver over den trenger 2 faseledere der den ene kobles på nøytrallederen
  (trådstarter)
   #6
 4     0
Takk takk.

At jeg snubler skyldes at jeg ikke har faglig kompetanse ut over 3MN på videregående for 35 år siden, og generell Google-kompetanse.

Jeg er enig i at Nexa-oversetteren snubler mer enn meg.

Men jeg har fått svar på spørsmålet, føler jeg.
Blå til N og brun til L (uten at det egentlig har noe å si i et IT-nett), og holde jordingen helt utenfor.

Jeg vet ikke hva som skjer om man kobler blå til fase og jord til null eller omvendt, men jeg overlater det til ekspertene. Jeg har ikke tenkt å prøve selv.

Litt skummelt, dog, med oversetterne til Nexa Smile


HSt
   #7
 26 531     Lillestrøm kommune     1
Nå har du egentlig ikke lov å koble denne selv så da ville det gått bra. Nevnte bare at det var en feil siden det ikke eksplisitt var nevnt over så også andre nybegynnere får det med seg. Det er lov og spørre

  (trådstarter)
   #8
 4     0
Nå har jeg aldri sagt at jeg hadde tenkt å koble dette selv.
Spørsmålet gikk ut på om det i det hele tatt gikk å installere, med tanke på å kjøpe inn selv og spare 200 % avanse fra elektriker.
Men enig med deg. Ikke koble dette selv, folkens Smile
Dessuten, kanskje "noen" burde varsle Clas Ohlson om en åpenbart feil manual? Jeg ville tenkt noen som uansett er opptatt av å varsle andre brukere om ulovligheter. Det er vel verre om CO oppgir åpenbart feil opplysninger i manualen enn om jeg kobler et par ledninger i mitt eget hus?


   #9
 20 063     Akershus     1
«Jord kalles i dag gjerne «sikkerhetsjord PE (Protective earth). I et IT nett er PE alltid helt adskilt fra noe med linjeledrne.

I et TN-nett kan det variere litt på utsiden av huset, men straks TN møter huset er PE og N-leder koblet sammen, men videreføres deretter hver for seg. N-leder ansees og er, strømførende helt tilbake til generator og ligger i potensial likt med eller svært nær PE i huset. PE i huset er det samme som jordingsklypa i en stko.
Signatur