126    5    1  

Nye hvitevarer forslag til løsning vedr kurser evt prisanslag

 3     0
Hei.

Vi er i prosessen med å bytte ut en del hvitevarer og mistenker sterkt at vi må gjør om på kursene på kjøkenet. Jeg har grunnleggende elektro kunnskap, men ikke veldig i dybden og kjenner heller ikke til alle forskrifter osv.

Slik det er i dag har vi 3 kurser på kjøkenet.

Kurs 1: 20A - 4.5mm tversnitt, det er 2x 3pins "komfyrstøpsel" i veggen som per dags dato går til stekeovn og koketopp.

Kurs 2: 16A - 2.5mm tversnitt, går til 3stk vanlige stikk (1 under vasken som brukes til vaskemaskin + 2stk over benk, brukes til vannkoker, kaffemaskin osv)

Kurs 3: 13A - 1.5mm tversnitt, ubrukt per dags dato, under benk, har tidligere vært brukt til vvb. Dette stikket er 3-4 skap bortenfor hvitevarene så ledningen må evt forlenges for å nå denne.

Hvitevarene vi har gått til anskaffelse av har følgende effekt:
Koketopp - 6900w -induksjon - monteres med 3pins komfyrstøpsel
Stekeovn - 3600w - med pyrolyse - leveres med vanlig jordet stikk -
Oppvaskmaskin - 2400w - vanlig stikk

Hva er "riktig" løsning og gå for her. Budsjettet er allerede presset så foretrekker en "rimelig" løsning, som naturligvis er godkjent ifht forskriftene og fortsatt tillater "optimalt" bruk av hvitevarene, orker ikke at sikringen går på julaften når vi har full ovn og full fres på koketoppen.

Tenker naturligvis å bruke elektrikker til evt arbeid, hva kan noe slikt koste?

   #1
 36     0
Hallo
Slik du beskriver det så må platetoppen og stekeovnen fraskilles. Det rimeligste blir nok å flytte oppvaskmaskinen og de tre stikkontaktene over på 13A-kursen og stekeovnen på 16A-kursen.

Pris må du nesten forhøre deg om
   #2
 129     0
Er ikke noe som heter 4.5mm. (Måtte bare plukke på det)

Du skriver at 16 amp brukes til vaskemaskin, men fu mener oppvask?

Hvorfor ikke bare bytte hvitevarer og bruke strømmen som det er? Er jo absolutt det billigste. Eneste er litt i gråsone er å sikre stekeovn med 20 amp. Men jeg mener det er innafor.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Er ikke noe som heter 4.5mm. (Måtte bare plukke på det)

Du skriver at 16 amp brukes til vaskemaskin, men fu mener oppvask?

Hvorfor ikke bare bytte hvitevarer og bruke strømmen som det er? Er jo absolutt det billigste. Eneste er litt i gråsone er å sikre stekeovn med 20 amp. Men jeg mener det er innafor.

Kan godt være det er 4mm, var inne i sikringsskapet og tittet forrige uke så har nok rotet med tallene. Stemmer som du også sier at det er oppvaskmaskin.

Ovnen kommer med vanlig schuko mens den som står der nå har teknisk 3pins. Er uansett fort knapt med 20A på koketopp og ovn sammen da de nye totalt er ratet til 10kw totalt. Går sikkert fint 364 dager i året, men skal banne på at den ene gangen det ikke holder er med fult av gjester og det er full fres på koketopp og steik i ovnen.

Har fått foreslått å trekke om 1.5mm til 2.5mm, bytte 13A sikringen med en 16A og kjøre ovnen på den, høres i mitt ufaglærte hode ut som en OK løsning.
   #4
 129     0
Kjapt å klippe støpsel og sette på flatstift støpsel da.
Men nå snakker du om teoretisk topp effekt. En bruker jo aldri alt på full guffe samtidig. På fagspråket heter det samtidighetsfaktor. Altså du setter jo først full guffe på potetene når de koker skal det ikke mye effelt til å holde tempraturen der. Så varmer du vann til surkål og rødkål, dette skal også bare holdes varmt ikke store effekten. Grønnsaker skal jo bare så vidt koke. Og ribba har jo stått så lenge i ovenen at den også er gjennomvarm og trenger ikke mye effekt for å opprettholde tempraturen. Og hvis sikringen går en gang i året, er det ikke bare å vippe den opp igjen og ikke sette på alt samtidig?

Men skal du være sikker må det legges opp mer.
Jeg har vell 6 kurser til kjøkkenet mitt, ingen under 15 amp.

Men den løsingen om å trekke om hvis det er mulig er nok grei den.
Eneste jeg ser som svakhet er når oppvaskmaskien går så bør en være forsiktig med å kjøre kaffetraker eller vannkoker samtidig. Men går sikkert bra det å.

Men fra spøk til alvor, beste er jo å legge opp litt nytt. Men billigste er å bruke det som er og heller ta problemene hvis de kommer.
  (trådstarter)
   #5
 3     1
Kjapt å klippe støpsel og sette på flatstift støpsel da.
Men nå snakker du om teoretisk topp effekt. En bruker jo aldri alt på full guffe samtidig. På fagspråket heter det samtidighetsfaktor. Altså du setter jo først full guffe på potetene når de koker skal det ikke mye effelt til å holde tempraturen der. Så varmer du vann til surkål og rødkål, dette skal også bare holdes varmt ikke store effekten. Grønnsaker skal jo bare så vidt koke. Og ribba har jo stått så lenge i ovenen at den også er gjennomvarm og trenger ikke mye effekt for å opprettholde tempraturen. Og hvis sikringen går en gang i året, er det ikke bare å vippe den opp igjen og ikke sette på alt samtidig?

Men skal du være sikker må det legges opp mer.
Jeg har vell 6 kurser til kjøkkenet mitt, ingen under 15 amp.

Men den løsingen om å trekke om hvis det er mulig er nok grei den.
Eneste jeg ser som svakhet er når oppvaskmaskien går så bør en være forsiktig med å kjøre kaffetraker eller vannkoker samtidig. Men går sikkert bra det å.

Men fra spøk til alvor, beste er jo å legge opp litt nytt. Men billigste er å bruke det som er og heller ta problemene hvis de kommer.

Stemmer nok som du sier at det antageligvis hadde gått helt fint, men er tilfredsstillende med å vite at man kan kjøre ovn/koketopp på full guffe uansett hva og vite at kursene holder, spesielt når man har brukt det som for oss er en liten formue på nye hvitevarer.

Eksisterende oppvask har samme effekt som den nye og har på våre 3 år her aldri opplevd at kursen ikke holder til stikk over benken og oppvasken. Sistnevnte går 3 ganger i uka og da går den alltid på nattestid, vannkoker går 1 gang om dagen og det er alltid på morgenkvisten.

Tar en mellomting her, gjør en litt rimelig endring nå som forhåpentligvis og med all sannsynlighet burde holde. Får vi av en eller annen grunn problemer får vi ta de hvis de kommer.

Takker for gode forslag anyway 👍