30 619    51    1  

Regler for jording i samme rom

 35     1
Hei alle sammen!

Ser det har vært litt snakk om dette med at man ikke skal blande jorda og ikke-jorda kontakter i samme rom. Jeg lurte litt på regler rundt dette.

Da vi flyttet inn var det ett jordet stikk i stuen (huset er fra 1981). Denne stod rett ved terrassedøren og er tydelig tenkt til en varmelist under skyvedørene til terrassen. Alt annet i stuen er ikke-jordede kontakter. Jeg har sjekket at det ligger klar jordingsledning i rørene i begge stikk-kursene i stuen (og ja, de er koblet til jordingsskinnen  Wink).

Slik dere sier er vel ikke dagens opplegg lovlig i og med at bare ett stikk er jordet? Hvis jeg vil bytte ut stikkene langs gulvet (der jordingen ligger klar) til jordede kontakter, må jeg også bytte til jorda kontakter under taket (disse går på en annen kurs)? Gjelder dette med "alt jord/ingenting jord" også lys i takpunkt? For eksempel hvis man har jordet stikk på et soverom, må taklampen også være jordet?

Tusen takk for alle oppklarende svar! Smile

   #1
 3 785     0
Ja, enten skal alt jordes eller ingenting. Taklamper og ovner og annet utstyr som er dobbeltisolert skal inne jordes. Slike ting er merket med to firkanter inne i hverandre.
  (trådstarter)
   #2
 35     0
Tenkte at det kanskje hadde med at huset er gammelt. Gjaldt de samme reglene i 1981?
   #3
 3 785     0
Ja, i prinsippet. Men i praksis ble det montert veldig mange ujordede stikk ved tak. Var en mye brukt praksis men ikke i henhold til lova.
   #4
 1 103     Oslo / Østfold     0
Kan vel tyde på at stikket ved terrassedøren er ettermontert. Og at rommet ikke er oppgradert samtidig.
   #5
 22 346     Akershus     0


Ser det har vært litt snakk om dette med at man ikke skal blande jorda og ikke-jorda kontakter i samme rom.
Det er livsfarlig å blande jordet og ujordet utstyr i samme rom. Man kan få livsfarlig støt allerede ved første jordfeil. Dette har aldri vært lov.
   #6
 21 487     Enebolig     0
Eneste tilfelle man kan ha jordet stikk i rom der det ellers ikke er jord, er enkel stikk for varmepumpe som er merket "kun varmepumpe"
   #7
 3 785     0
I gamleboka så var det noe som het "utenfor rekkevidde". Da kunne en i visse tilfeller ha en del av et rom med jord og en annen del av rommet uten jord. Da måtte det vel være minst 2,5 meter mellom de to delene der det ikke fantes noen uttak.
Dette kunne iblandt finne sted i store kjøkken og lignende der det var vannrør og jording i ene enden og ujorda inst i andre enden.

   #8
 1 103     Oslo / Østfold     0
Hva gjør vi når det i installasjonsveiledningen til PC-en står at den skal tilkobles jordet stikk. Setter den på kjøkkenet eller våtrommet?
   #9
 21 487     Enebolig     0
Nei, det er bare noe produsenten skriver for å dekke ryggen dersom du får støt osv.
  (trådstarter)
   #10
 35     0
Takk for alle svar! Det enkleste er da å sette inn et ujorda stikk istedet. De andre ujorda stikkene har en sånn liten jordingsklemme bakpå. Hva er poenget med denne? Er det lurt å koble jord på denne selv om det er et ujorda stikk?

Og hva er egentlig, sånn på godt norsk, problemet med å blande jorda/ujorda i et rom? F. eks. om man bruker en pc, skulle det være forskjell om jeg bruker det jorda stikket eller det ujorda (i samma rommet)?

Takk igjen  Grin