#11
 570     Norge     0
 

det går galt til slutt uansett


Generelt? ;D

Jeg har dratt opp et par slike ledninger som var brukt som jordkabel.  I den ene var det jordfeil, i den andre fant vi en forgrening laget med kontortape(!).  Der var det brudd.  Den ledningen var spadd ned under en treplatting, og fordelte strøm til et uthus og en garasje.




   #12
 3,210     Vestlandet     0
Hm, jeg er litt treig idag. Og vil gjerne presisere at jeg spør fordi jeg vil skjønne dette, ikke fordi jeg ikke tror dere har rett:) Kjenner ikke til begrepet ikmin. Men jeg forstår det sånn at hvis man kortslutter i enden av en lang skjøteledning kan man risikere at sikringen ikke slår ut? Er dette jeg ikke skjønner. Med lang ledning, øker motstanden, spenningen synker ved belastning. Hvis spenningen er så liten at stømmen som går ikke slår ut sikringen, så er jo strømmen mindre enn det sikringen er beregnet for, og da er det jo ikke for mye for ledningen heller? Hva har jeg misforstått her?
   #13
 4,255     0
Slik det fungerer med automatsikringer så har de to ting de kobler ut på.

De kan koble ut termisk, dvs at du bruker litt mer strøm enn merkestrømmen er.
De fleste vanlige automater skal tåle 13% overlast i en time, de skal koble ut en overlast på 45% før det er gått en time.
Det er ikke her problemet ligger når vi snakker om kortsluttningsstrøm.

De kan koble ut elektromagnetisk (momentant), det er normalt det vi ønsker ved en kortsluttning.
For å garantere elektromagnetisk utløsning må vi normalt ha en kortsluttningsstrøm på 5 eller 10 eller 20 ganger merkestrømmen avhengig av om vi har B, C eller D automat.
B automaten løser ut elektromagnetisk (momentant) hvis kortsluttningsstrømmen er 5x merkestrømmen.

Problemet er at kortsluttningsstrømmen blir lavere dess lengre fra trafoen vi er, dess tynnere kabler vi har og i tillegg er aluminium dårligere enn kobberledninger.
Vi kan beregne oss fram til forventet kortsluttningsstrøm, det er enkelt hvis vi vet alle kabellengder og tverrsnitt på kablene. I tillegg kan de enkelt måles.

Det vi som elektrikere har problemer å beregne er fru Hansens skjøteledninger. Vi har ikke noen som helst kontroll på hva hun plugger inn i kontakta av lengder og tverrsnitt.
Hvis hun skal klippe hekken sin og bruker en vanvittig tynn og lang skjøteledning så vil Ik bli så liten tilslutt at automaten ikke lengre kobler ut monentant ved kortsluttning.
Da vil automaten kjennefeilen som en stor overbelastning og den vil bruke mange sekunder på å koble ut. Hvis denne tiden blir for lang vil kabelen bli varm, i verste fall begynne å brenne.