12,514
13
1
Sikringskarakteristikk
13
Stavanger
0
Hvilket av følgende utstyr vil kunne trenge en sikring med 16A C-karateristikk istenfor B-karakteristikk?
Kursene går p.d.d på følgende måte:
1. Vaskemaskin / tørketrommel
2. Kjøleskap / oppvaskmaskin
3. Microbølgeovn / avtrekkvifte
4. Varmtvannsbereder (120l)
5. Utestikkontakt
Kursene går p.d.d på følgende måte:
1. Vaskemaskin / tørketrommel
2. Kjøleskap / oppvaskmaskin
3. Microbølgeovn / avtrekkvifte
4. Varmtvannsbereder (120l)
5. Utestikkontakt
Bruker personlig kun C-sikringer om mulig. En støvsuger kan knekke en B-automat så det synger etter.
Faktisk akkurat motsatt vil jeg påstå.
Har vi kjente laster og fast tilkoblede ting så har vi full kontroll på Ik.
Derimot på stikkontaktkurser så kan kunden plugge i en enormt lang skjøteledning og da blir det dobbelt feil med trege sikringer...
Litt OT, men det er jammen ikke lett å vinne gehør rundt omkring for at de billige røde skjøteledningene (25m, 1,5mm2) egentlig ikke er noe å ha. De er lite egnet for utendørs bruk, og inne har du ikke bruk for så lang skjøteledning. Likevel er det slikt som selges sammen med 2kWs kjedesager. Sukk.
Kan du forklare nærmere? Dette er ikke noe jeg var klar over. Er det økt risiko ved å bruke lange skjøteledninger?
Utestikk skal alltid ha C sikring etter min mening. Men der bør sikres en viss margin angående Ikmin, altså forutser man bruk av skjøteledning.
Generelt? ;D
Jeg har dratt opp et par slike ledninger som var brukt som jordkabel. I den ene var det jordfeil, i den andre fant vi en forgrening laget med kontortape(!). Der var det brudd. Den ledningen var spadd ned under en treplatting, og fordelte strøm til et uthus og en garasje.
De kan koble ut termisk, dvs at du bruker litt mer strøm enn merkestrømmen er.
De fleste vanlige automater skal tåle 13% overlast i en time, de skal koble ut en overlast på 45% før det er gått en time.
Det er ikke her problemet ligger når vi snakker om kortsluttningsstrøm.
De kan koble ut elektromagnetisk (momentant), det er normalt det vi ønsker ved en kortsluttning.
For å garantere elektromagnetisk utløsning må vi normalt ha en kortsluttningsstrøm på 5 eller 10 eller 20 ganger merkestrømmen avhengig av om vi har B, C eller D automat.
B automaten løser ut elektromagnetisk (momentant) hvis kortsluttningsstrømmen er 5x merkestrømmen.
Problemet er at kortsluttningsstrømmen blir lavere dess lengre fra trafoen vi er, dess tynnere kabler vi har og i tillegg er aluminium dårligere enn kobberledninger.
Vi kan beregne oss fram til forventet kortsluttningsstrøm, det er enkelt hvis vi vet alle kabellengder og tverrsnitt på kablene. I tillegg kan de enkelt måles.
Det vi som elektrikere har problemer å beregne er fru Hansens skjøteledninger. Vi har ikke noen som helst kontroll på hva hun plugger inn i kontakta av lengder og tverrsnitt.
Hvis hun skal klippe hekken sin og bruker en vanvittig tynn og lang skjøteledning så vil Ik bli så liten tilslutt at automaten ikke lengre kobler ut monentant ved kortsluttning.
Da vil automaten kjennefeilen som en stor overbelastning og den vil bruke mange sekunder på å koble ut. Hvis denne tiden blir for lang vil kabelen bli varm, i verste fall begynne å brenne.