2,797    3    0  

Trenger tips og råd!

 27     0
Trenger noen tips og råd fra personer som har litt mer erfaring enn meg.
Skal bruke downlights i stue, kjøkken, gang, hall og bad. Har tegnet inn downlight'ene (merket rødt).
Det jeg trenger tips om er følgende:
-Er antall downlights "riktig" da jeg skal bruke dette som primærbelysning?
-Har valgt 230v downlights, og har hørt at det finnes en 35w sparepærer som fungerer som en 50w pære som man også kan dimme. Noen som vet noe om dette?
Trenger tips og råd! - Downlight.jpg - Salias

   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Kan ikke svare på antall og plassering, men når det gjelder pærene du skal bruke, så er de så vidt jeg vet kun levert i GU10-sokkel. Disse pærene finnes i 2 styrker, 50 og 35W. Ellers er de identiske, og kan med stor fordel dimmes.
Har selv både 50 og 35W, og forskjellen er forsvinnende liten faktisk. Jeg vil sterkt anbefale deg å anskaffe pærer av skikkelig fabrikat. Osram er et godt alternativ der. Styr unna merkeløse pærer fra ymse møbelforretninger, Biltema, etc. De har ofte dårlig reflektor samt at holdbarheten er tidvis elendig. Osram sine har gode reflektorer, og i kombinasjon med dimmer er min erfaring at de holder "evig".

Min personlige mening er at du kanskje burde vurdere andre lyskilder som primær-lys, siden du vil få et heftig strømforbruk med de 44 spottene du har tegnet inn. 50W pærer på fullstyrke vil da trekke 2,2 KW! Og selv om du setter inn 35W pærer så forbruker du halvannen KW... Og dette skal du ha stående på gjerne 12 timer i døgnet? Huttemegtu for en strømregning du får ::)

Der finnes gode alternativer, også som "sparelys". Selv har jeg brukt Lumiance Insaver 150 som primær-belysning i taket på kjøkkenet, og i tillegg noen spotter for å få effektbelysning. Dette kan være en fin løsning i rom som ikke er oppholdsrom (kjøkken, bad, gang), mens andre løsninger finnes til oppholdsrom. Sparepærer / lysstoffrør er ikke kjedelig, blek-hvitt dirrende lys idag, slik det gjerne var for endel år siden. Utvalget av elegante løsninger er stort, og selv om investeringen gjerne er noe høyere, er driftskostnaden mye lavere enn med halogen.

Anbefaler deg en tur til en velassortert elektro / lampe-forretning  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 27     0
Har hørt flere som har sagt at det ikke er noe særlig stor forsjell på 35 og 50w, så det må jeg vurdere.

Har sett det samme selv når det gjelder strømforbruket, men vi skal bla. bruke 4 soner i stua slik at vi kan styre både forbruk og lyset bedre.
Uansett så blir det downlight i følge "sjefen"!  ;)

Men skal sjekke disse lampene du sendte link til, kan man dimme disse?
   #3
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0


Men skal sjekke disse lampene du sendte link til, kan man dimme disse?

Der skal finnes en variant av de som er dimbar ja. Hva prisen er på de armaturene er, aner jeg ikke. Jeg betalte knapt 400,- for de jeg har, uten lyskilde. De armaturene jeg har er ikke dimbare, men pærene finnes i mange styrker og fargetoner, så for min del funker det helt fint på kjøkkenet. De finnes i mange varianter, du har gjerne sett de kjipeste brukt i kontormiljø. Men de finnes i ganske pene utførelser også. Det spesielle med de er at siden lyskilden er hevet over selve himlingen så blender de ikke, og gir et veldig jevnt lys. Jeg har 3 stk fordelt på et 9 kvm kjøkken, og det er kun beskjeden skyggekast. Det får jeg først når spottene blir slått på  Smile
Signatur