1,062    5    0  

Alt for dyrt tilsyn og feiing av pipe. Hva kan en gjøre..?

 407     Buskerud     0
Prisene her i kommunen er for tilsyn ca 1470kr for en pipe/ildsted. Feiing er på ca 570kr. For det første er tilsyn etter min mening svinedyrt for noe de ønsker å gjøre hvert 3/4 år. En jobb som er gjort på 10 minutter og fra dør til dør. Ser i andre kommuner kan tilsyn gjerne være 1/2 eller til og med 1/3 av denne prisen. Og hvorfor i all verden ikke kombinere feiing og tilsyn..??

I "Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn" åpnes det også opp for egenmelding i stedet for tilsyn. Er det noen som veit hvor vanskelig det er å få aksept for..?

For meg virker det som om kommunen skal tjene store $$$ på dette.. og blir bare irritert, særlig når peisen kanskje er i gang et par ganger i året så føles det ikke verdt det. Og har ikke sett tegn til sot i feieluka etter feiing, likevel vil de ha feiing hvert 3. år!

Frister litt å stenge av peisen for å slippe å disse gebyrene... Innspill eller andre forslag..?!
Signatur

Hva synes du om feiing og/eller tilsyn i din kommune?

  • Alt for dyrt!
  • Betaler med glede!
  • Feiing..?


  (trådstarter)
   #1
 407     Buskerud     0
En annen ting er også at det etter forskrift kun settes krav om periodisk tilsyn for "særskilte brannobjekter" i paragraf 6.3 som typisk ikke omfatter en enebolig. Allikevel er det kommuner som praktiserer tilsyn hvert andre år også for eneboliger..?! Så på hvilket grunnlag?
Signatur
   #2
 2,779     0
Kapittel 6 omhandler, slik jeg forstår det, tilsyn med andre ting enn fyringsanlegget; eksempelvis brannslokkere og rømningsveier. Tilsyn med fyringsanlegg faller vel inn under reglene i kapittel 7; "feiing og tilsyn...", og det kapitlet gjelder ikke bare for særskilte brannobjekter.

Forøvrig, så har jeg selv aldri verken hatt eller betalt for "tilsyn med fyringsanlegg" som en egen tjeneste; feieren lyser vel som oftest ned i pipa med en lyskaster, og ser etter åpenbare sprekker, men har aldri bedt om å komme inn i huset og sjekke noe der...
  (trådstarter)
   #3
 407     Buskerud     0
Sant, kapittel 7 var det rette...
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 407     Buskerud     0
Fant nå en del interessante ting i Veiledning til forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn.
Selvkostprinsipp

Gebyrfastsettelsen for feietjenesten er basert på prinsippet om at gebyret kun skal dekke kostnaden for denne kommunale ytelsen og ikke brukes som skattegrunnlag.

Dette innebærer at gebyret ikke skal dekke kostnadene ved andre kommunale ytelser som feiervesenet utfører, f.eks. tilsyn i objekter som omfattes av brann- og eksplosjonsvernloven eller tilsyn med røykvarslere og slokkeutstyr i boliger. Dette fordi tilsyn med røykvarslere og slokkeutstyr bør kunne inngå i feiers alminnelige arbeidsoppgaver der feier allerede er inne i boligen og oppgaven kun medfører ubetydelig økning i tidsforbruk.


Slik som det er her i kommunen så står det beskrevet hva som gjøres under tilsyn blant annet røykvarslere, rømningsveier, etc, som spesifikt står ikke skal være en del av gebyret for tilsyn...
Og ikke minst "selvkost". hvordan i all verden kan det være så store forskjeller mellom kommuner hvis selvkost er grunnlaget?
Her er det forresten en full oversikt over kommunene for de interesserte:
http://www.smartepenger.no/skatt/1121-kommunale-avgifter-feiing
Ser ut som om større by-kommuner typisk ligger på rundt 200-300kr årlig, her rundt 550kr
Sånn er det å hate dårlig begrunnede avgifter/avgiftsnivåer...
Signatur