2 669    17    3  

Bør vi etterisolere loft?

 83     1
Vi bor i enebolig fra 1984. Den er 210 kvm og to etg. VI har kaldloft hvor det er isolert med ca 18 cm isolasjon. Vi har siden 1 juli i fjor brukt ca 18 000 kwt. (vi har 65 kvm utleie i kjeller som er medregnet i det strømforbruket)

Har vi noe å hente på å legge på 15 cm til på loftet? vil vi merke det? Når jeg måler veggene fra ytterside kledning til tapet på innsiden er det 20 cm tykt. kanskje 15 cm isolasjon? det er 3 lags vindu fra byggeår

   #2
 919     Norge     0
Jeg har lagt på 15 cm ekstra på loftet over de varme rommene stue, kjøkken, gang, bad. Droppet soverom som vi likevel ikke ha varme på og ønsker å ha litt kalde.
  (trådstarter)
   #3
 83     0
Ok. Da skal jeg sjekke litt mer. Hvor tykk isolasjon kan jeg anta atdet er iveggene når det er 20 cm totalt?
   #4
 3 412     Akershus     1
Hvis det bare er å rulle ut isolasjon på loftet, så er det vel lønnsomt opp til et sted rundt 40 eller kanskje 50 centimeter total isolasjonstykkelse.

Etterisolering av vegger er typisk mye dyrere, så da er det ikke alltid det lønner seg.
Signatur
   #5
 919     Norge     0
Du har nok 15 cm i veggene. Det er "nok" i massevis. Hus ble bygget med 15 cm i veggene inntil få år siden. Største varmetapet er i taket så gjør du noe her er mye gjort.
Ville lagt på 15/20 cm på loftet. Selv la jeg på 15 slik at det totalt er 30 cm i taket.
   #6
 4 891     NITTEDAL     0
Nå etterspør riktignok ikke TS råd om etterisolering i veggene, men å si at hus med 15 cm isolasjon har nok i massevis fordi det ble bygget slik inntil for få år siden, er et mildt sagt merkelig argument.

Nå tror ikke jeg at 20 cm veggliv nødvendigvis tilsier så mye som 15 cm isolasjon, det beror på hvilken konstruksjon som er valgt. Det kan fort bare være 10 cm om det er lektet ut for elektriske rør på innsiden og om det er brukt 30-36 mm lufting samt tømmermannspanel utvendig. Det er akkurat plass til 15 cm om det er 23 mm utlekting/lufting og liggende panel utvendig.

Nå er vel ikke Bergen, hvis det nå fremdeles er der bergenser bor, det kaldeste stedet i Norge, men det vil koste mange kroner i fyringsutgifter gjennom et langt liv med lite isolasjon i veggene. Jeg ville ikke ha revet veggene for å etterisolere, men lagt inn slikt for hvert oppussingsledd framover. Ikke bare for egen økonomi sin skyld, men også for miljøet. På vestlandet kan det være vel så mye spart på ekstra vindtetting.

Taket er jo som andre har påpekt et forholdsvis rimelig og enkelt sted å begynne.

18000 kwt/år på vestlandet synes jeg uansett tilsier grunn for energiøkonomiserende tiltak.
   #7
 919     Norge     0
Snektriker påpeker at vegger kan ha 10 cm isolasjon. Likevel er tak det viktigste og letteste å etterisolere. Ved å måle på mine vegger tror jeg du har 15 cm i vegger. Det var ofte 11mm lufting og ikke mer enn 23 iallefall før. Trekkerør/el var ikke vanlig å legge på innsiden av dampsperre før ca 10? År siden. Ikke vanlig på 80-90 tallet iallefall. Videre er det jo isolert der også om den oppbygning er valgt mot formodning..
En kan etterisolere her om veggen skal åpnes, ellers er nok neppe det noe du kan spare inn igjen.
Jeg la på fra 10 cm i veggene til 15 cm når jeg pusset opp.

http://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/oppvarming-og-enok/etterisolering/etterisoleringmest-lonnsomt-a-etterisolere-loftet-forst/http:/

/www.klikk.no/bolig/vedlikehold/article529266.ece

http://www.glava.no/bygg/etterisolering/
   #8
 5 333     Tromsø     0
Hvor ble det av Byggeboligs energikalkulator? Der kunne man trikse og mikse med forskjellige isolasjonstykkelser, vinduer, oppvarmingsmetoder etc. og se på hvilket utslag det ga på energiforbruk og strømregning. Et nyttig verktøy for nettopp diskusjoner som denne.
Hvis den da regnet riktig, så vidt jeg husker ga den overraskende lav gevinst ved etterisolering av loft sammenliknet med etterisolering av vegg, men det skyldes kanskje at jeg ikke tenkte over at jeg har nesten fire ganger så stort veggareal som takareal?
Signatur
   #9
 4 891     NITTEDAL     0
Hos meg er det nesten 50% mer takflate enn veggflate. Med åpen himling, dvs skråtak og senket yttervegghøyde, 2,10 m så er det antagelig veldig økonomisk at jeg i sin tid doblet isolasjonen i taket.

Har også delvis doblet tykkelsen i veggene fra 10 til 20 cm etterhvert som jeg pusser opp. Har dessverre ingen reelle sammenligningstall da det er samtidig er gått fra vedfyring og elektrisk til varmepumper.
   #10
 2 116     Trondheim     0
På 80-tallet var det vanlig med 15cm, så mest sannsynlig er det det i veggene når veggen er 20.
Om du etterisolerer 100m2 grunnflate med 15 cm isolasjon vil du etter min beregning spare 1782 kWt/år. Skal ikke gå i detalj på beregningen, men et par tommelfingre og litt reelle tall om varmetap er grunnlaget.
Signatur