109    7    5  

Energibrønn, vann/vann varmepumpe

 26     LINDÅS     0
Hei.

Eg har pr i dag en nibe luft/vann varmepumpe selv, men kom i en diskusjon rundt dette med energibrønn. Grunnen til at jeg valgte luft/vann var den gangen, kost på energibrønn og det at eg kunne gå med tynnere rør inn i huset pga splitt pumpe (lettere tilkomst).

Kan noen som er god på er god på dette med energibrønn til vann/vann varmepumpe, si noe om det er vanlig at borehullet fryser til is? dette er en påstand fra en rørlegger, mulig det har vært noen misforståelser. 
Er det vanlig at en energibrønn fryser, eller er denne feil "produsert", for lite vann osv.?

Eg tenker slik at om en energibrønn fryser, så er en nede på 0 grader C, da vil jo en luft/vann varmepumpe gi mer energi ved en utetemp på 5 grader C. 

slik eg forstår det: Har vann/vann varmepumpe lengre levetid, mer energi effektiv gjennom hele året pga stabil temp i energibrønnen, men er noe dyrere.


Har et spørsmål til; En eldre vann/vann Thermia Classic 105 varmepumpe fra ca 2001, som fremdeles rusler og går, er det økonomi i å bytte denne nå til nyere pumpe med bedre virkningsgrad eller er det bedre økonomi å la denne gå til breakdown? Personlig tenker eg det siste, men mulig jeg tenker feil her.

Så lenge en har energibrønn, hva ville dere gjort, byttet til luft/vann eller holdt seg til vann/vann varmepumpe?

   #1
 625     2
Jeg har ikke egen erfaring, men har snakket med flere rørleggere om dette. En av de rørleggerne jeg har snakket med prosjekterer varmepumpesystemer (erfaring fra Sørlandet inkl fjellene innover i Agder).
Ingen av de jeg har snakket med vil anbefale luft-vann framfor vann-vann. Det er alt for mye trøbbel med luft-vann, sier de.
I tillegg kommer lavere virkningsgrad på luft-vann-pumpene på vinterstid. I realiteten ingen effekt når det nærmer seg minus 15-20, sa den ene.
De argumenterer også for lengre levetid på vann-vann pumper (som du skriver), siden temperaturen i energibrønnen er tilnærmet konstant på 4-5 grader hele året, og pumpa får lite slitasje på jevnt drag.

   #2
 1,967     klippdalen     1
om borehullet fryser så tas det ut for mye energi iforhold til hva brønnen klarer å gi (dybde, vanngjennomstrømming etc)

feil prosjektert er det første jeg tenker

hadde jeg hatt kunnskapen i 2018 da jeg kasta ut oljefyren og erstattet den med en Luft/vann pumpe så hadde jeg brent av de 100 ekstra det ville kosta og bore brønn..

man lærer så lenge man lever
   #3
 24,774     Akershus     1
Med vann/vann får du høyere virkningsgrad hele året., mindre støy ute, mindre is/avrenning ute, noe som kan kreve varmekabler for å holde i sjakk. Du får mulighet til passiv kjøling til liten kost og ingen slitasje på VP. Så er det selvfølgelig et regnestykke. Rent kostnadsmessig er det vanskelig å forsvare en v/v i et nyere hus med god isolasjon.
Signatur
   #4
 4,782     Sørlandet     1
Ang regnestykket er nok meg og kjellg uenige. Jeg mener det lønner seg. Ligger en del diskusjoner ute på det fra før så den trenger vi jo ikke å ta;)

Hadde nok latt den gamle gå til den stopper. Begynn å spare 60-100.000,-

Borehullet fylles med hx-35 sprit. Normalt blandet til å tåle -20 grader. Så det fryser ikke selv om det er vanlig at det går over i minus. Normalt mellom 2-7 grader pluss. Året som en helhet vil v/v lønne seg mer enn L/V.  Men en vanlig feil er å bore litt grunt. 

Jonas64 oppsummerer egentlig greit.
HSt
   #5
 36,832     Lillestrøm kommune     0
Det er jo sløyfen ned i hullet som fylles med sprit og en ønsker en gjennomstrømning i hullet så fryser hullet til is så blir denne delen av hullet mye mindre effektivt
   #6
 4,782     Sørlandet     0
Åja sånn ja. Noen boret før hullene for korte. Er meg bekjent ikke ett problem på nye energibrønner:)
  (trådstarter)
   #7
 26     LINDÅS     0
Hei.

Takker så mye for tilbakemeldinger. da er mine refleksjoner godt riktig.

Mvh
Lars