253    0    0  

Energismarte råd for din bolig

 81     0
Det finnes mange små ting du kan gjøre for å spare energi hjemme. Her kommer noen tips:

1. Luft kort og effektivt, da får du raskt skiftet luften i rommet og du unngår nedkjøling av gulv, tak og vegger.

2. For hver grad du senker innetemperaturen, reduseres oppvarmingsbehovet med 5 %. Hold lavere temperatur i rom som brukes sjelden eller i deler av døgnet. Trekk for gardiner og persienner om kvelden, det reduserer varmetap gjennom vinduene.

3. Utnytt dagslyset, og slå av lys i rom som ikke er i bruk. Bruk sparepærer eller LED-lys, spesielt til utelys og rom som er kalde eller bare delvis oppvarmet.

4. De fleste maskiner bruker like mye energi enten de er fulle eller ikke, så fyll opp maskinen før bruk.

5. Elektriske apparater som har stand-by modus trekker strøm selv når de ikke er i bruk, og bør derfor slås helt av.

6. Bruk lokk på kjeler, kok ikke opp mer vann enn nødvendig og slå ned varmen når det har begynt å koke. Slå av kjøkkenventilatoren når det ikke lenger er behov for avtrekk. Nye kjøleskap har ofte automatisk avriming, men gamle kjøl- og fryseskap må avrimes ved behov. Slå av kaffetraker når kaffen er ferdig traktet og bruk termos. Kobler du oppvaskmaskinen til varmtvannet i stedet for kaldvannet, øker energibruken med 20 - 40 %.

7. Velg hvitevarer i beste energiklasse når du kjøper nytt. A+ og A++ er merkinger som har kommet for å skille de gode fra de ekstra gode produktene. Les mer om hvite- og brunevarer her.

8. Bruk tørr ved, god trekk, og legg ikke i for mye av gangen. Fyring i åpen peis er mest for kosens skyld. Hold spjeldet lukket når peisen ikke er i bruk. Les mer om vedovner her.

9. Monter tidsur på motorvarmeren. Skift til sparepærer eller LED-lys, og monter fotocelle eller bevegelsessensor på utebelysningen. Monter temperatur- og nedbørsstyrt automatikk på snøsmelteanlegg.

10. Overvåk energiforbruket ditt månedlig og se om tiltakene dine virker!

Del gjerne dine tips med oss i denne tråden!