2,457    21    1  

Forbruk av varmt tappevann i en leilighet

 1     0
Hei

Jeg er overrasket over høy regning for varmt tappevann i leiligheten min som har areal på 43 m². I følge faktura brukte jeg 85,6 m³ i løpet av 11 måneder som utgjør ca. 260 liter per dag. Leiligheten har vannbåren golv varme og jeg får separatregning på det. Tror at mesteparten av varmt vann blir brukt på dusj, oppvask- og vaskemaskin. Jeg har samboer men 130 liter per person per dag virker litt for mye. Er det normalt?

TSt
   #1
 14,509     0
Er ikke dette totalforbruket av vann eller er det forbruk av varmtvann ? Tror ikke dette er så galt. I Trondheim måtte vi betale for 250m3 pr år når jeg bodde der frem til pr 2000 husker jeg men det var jo veldig i overkant. Felles rør opplegg i seksjonert bolig så gikk ikke ann å dele opp pr leilighet der så derfor bare det stipulerte.
   #2
 24,668     Akershus     0
Fra andre tråder får en inntrykk av at det er både forvirring og forskjellige løsninger. Første punkt er å avklare hva en egentlig betaler for.

1) Varmtvann til romoppvarming/gulvvarme/radiatorer. Her skal en egentlig betale for levert kWh båret av vann. En må måle vannmengde og ΔT.

2) Varmtvann til sluk via oppvaskkum og dusj. Volummåling.

3) Alt levert forbruksvann (egen vvb). Volummåling.

Deler av dette kan være stipulerte verdier for å få ned kostnadene til instrumentering og avlesning.
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
Her https://www.norskvann.no/index.php/vann/ofte-stilte-sporsmal-om-vann/91-forbruk antydes et gjennomsnittforbruk på 197 liter/person/døgn. Dersom en antar at vv kommer inn ved 70 grader og blandes ned til ca 40 grader dusj, så burde en komme godt under 100l/person/døgn.

På hytta bruker jeg ca 1 l, 100˚/døgn. Forbruket er mao veldig brukeravhengig.

Oppvaskmaskin og vaskemaskin bruker normalt bare kaldt vann.
Dersom vann blir stipulert ut fra areal, så blir det mye vann pr familieleilighet.

Noen mulighet for å montere vannmåler for vv? Ev to, en for totalt vann, en for vv?
Signatur
   #4
 12     Skien     0
Jeg tenker vel at den stipuleringen til Norsk Vann er litt høy. Sammenholder man denne stipuleringen med gjennomsnittlig lednings-tap i Norge (omlag 40%), stemmer det imidlertid godt med min egen erfaring. Vi er 5 i husholdningen (3 tenåringsdøtre...) og bruker gjennomsnittlig 550 liter/døgn. Dette er basert på månedlig avlesning av vannmåler over flere år.

NB: dette gjelder altså kun tappevann.
   #5
 3,587     0
SSB har tall som ligger på samme nivå: https://www.ssb.no/natur-og-miljo/statistikker/vann_kostra/aar ligger rundt 180 liter/person pr døgn. (Det var høyere i 2011 - 209 liter.)

Lekkasjene kommer før måleren din (og tildels før vannverket, på inntaket fra kildene), så du kan ikke trekke fra dette! Forøvrig angir SSB tap på rundt 30%, ikke 40%.

Ved siste avlesing hadde jeg (eneboer) et forbruk sist år på 150 l/døgn. Jeg skjønner (/skjønte) ikke hvor det blir av, og spurte kollegaer om deres tall. Flere av dem lå opp mot 300 l/døgn. Nå skal det medgis at de med 300 l/døgn var de med hage og som sjelden kjører rundt med nedstøvet bil - men det gjelder jo en god del av oss.

Jeg vannet ikke hagen hele sommeren, og anser bil som en bruksgjenstand, ikke pyntegjenstand. Senhøstes skiftet jeg pakning i en toalett-sisterne som har stått og sildret ihvertfall i et halvt år, kanskje et helt (jadda, jadda, jeg vet det... Smile). Vannmåleren ble avlest for 30 dager siden, og forbruket siden det er hårfint over 2 kbm - 70 liter/dag (og det er med juleferie, hjemme, som betyr mer aktivitet, mer forbruk). Så alt tyder på at lekkasjer kan ha svært mye å si, ja Smile

Forøvrig: Med mitt lave forbruk blir vannet dyrt! Trondheim har relativt lav volumavgift, vann + avløp i 2018 er 11,91 + 14,93 =26,84 kr/kbm, men ganske høye fastavgifter, 1217 kr for 2018 - eller med mitt forbruk: 22,12 kr / kbm. Min totalpris for vann i 2018: 49 kr/kbm. Hadde jeg halvert forbruket ville fastutgiftene blitt 44,24/kbm, og total kbm-pris 71 kr.

Bruker jeg da 50 liter vann til en dusj (med sparedusj er 30-50 liter typisk) koster vannet kr 3,55. Oppvarming 30° * 50 liter = 1,5 kWt. Med strøm til 1 kr/kWt koster oppvarmingen under halvdelen av prisen på vannet. Har du VV fra varmepumpe med COP=3, bruker du bare 0,5 kWt strøm - femti øre for strømmen. Det er så billig at du kan stå dobbelt så lenge under dusjen, og bruke vann for sju kroner... Smile Det gir ikke mye insentiv for verken å presse vannforbruket ned til et minimum eller å spare ytterligere på strømmen!

Tilbake til trådstarters tall: 130 l/dag pr person for tappevann totalt er signifikant under snittet. Hvis du reagerer på det, da burde alle reagere på sitt forbruk. Jeg mistenkter at det er tappevann totalt, og ikke varmtvann, det du har fått regning på. Selv om regningen skulle si varmtvann, mistenker jeg likevel at måleren er plassert slik at den registrerer alt.

Jeg forutsetter at du ikke er ekstrem renholdsfanatiker som vasker alle golv hver eneste dag og har kjempebadekar som du fyller hver kveld, og rainfall-dusj som du bruker hver morgen. Det er mulig å bruke 130 liter vann pr dag, og holder varmtvannet 40-45 grader inn til deg (fordi det er varmet med varmepumpe) er badekar og rainfall-dusj praktisk talt bare varmtvann. Hadde det vært slik, ville du vel selv hatt en ørliten mistanke!




   #6
 24,668     Akershus     0
Jeg slår deg keal. Sist år ca kr 10.000,- for mindre enn 250 liter! (Var litt spesielt år) Mer vanlig ca kr 5.000/år for kanskje 1-2 m3.
Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er mulig at TS har en andelmesdig del av borettslagets samlete forbruk.

I studietiden hørte vi historien om potetene som var ferfig kokt på Moholt hvis de sto i en kjele under en blyantstråle med varmt vann fra morgenen... De betalte ikke for forbruk

   #8
 2,779     0
Lekkasjene kommer før måleren din (og tildels før vannverket, på inntaket fra kildene), så du kan ikke trekke fra dette! Forøvrig angir SSB tap på rundt 30%, ikke 40%.

Naturligvis kan han det, det er bare du som ikke forstår måten han regner/tenker.

550l/døgn fordelt på 5 personer (hvorav 3 unge jenter...) =110 liter/persondøgn reellt målt forbruk i hans husholdning.

Påstått snittforbruk fra norskvann på 197 liter/persondøgn minus korrigering for 30-40% lekkasjer = 118-138 liter/persondøgn faktisk forbruk. Han antyder altså at tallet på 197 liter/persondøgn inkluderer lekkasjer i nettet.
   #10
 3,587     0
Påstått snittforbruk fra norskvann på 197 liter/persondøgn minus korrigering for 30-40% lekkasjer = 118-138 liter/persondøgn faktisk forbruk.

I og med at Norsk Vann bryter opp forbruket i seks ulike kategorier:

"I følge det norske Vannverksregisteret (tall fra 2003) og Statistisk sentralbyrå bruker hver innbygger i gjennomsnitt 197 liter vann i døgnet. [...] På landsbasis går om lag 1/3 av vannet tapt som lekkasjevann fra ledningsnettet, mens 42 % går til husholdningenes forbruk, 12 % brukes i næringsvirksomhet og annen industri, ca 7 % i næringsmiddelvirksomhet og 8 % til andre formål."

da høres det svært merkelig ut om 197 liter skulle være være for summen av to av disse kategoriene - at "hver innbygger" er ansvarlig for både kategoriene "husholdningenes forbruk" og "lekkasjevann".

Hadde det vært sagt at "Vi bruker i Norge rundt 500 liter vann i døgnet pr person" ville det omfattet lekkasjevann, men når det er nedbrutt i kategorier, hvorav "husholdningenes forbruk" er én av seks, er nok den kategorien alene det som refereres til som "hver innbygger" sitt forbruk.

Dessuten stemmer det rimelig godt med hva mange kan avlese på sine vannmålere - etter eventuell lekkasje. Når svært mange har målere som viser i området 200 l/person pr døgn netto-forbruk, om dette er typiske tall (som mine stikkprøver tilsier) ville det vært 300 l/person om tredelen gikk bort i lekkasjer. Det er det nok ikke.

Det var vel Gudmund Hernes som en gang kommenterte at "Levestandarden i Norge er så høy av svært få når opp til den". Det kan virke sånn med vannforbruket, også: Uansett hvor mange og klare indikasjoner som legges fram på at vi hver forbruker oppunder 200 l/døgn i snitt, vil det strømme på med mennesker som insisterer på at "Jeg må ligge langt under det - det må være feil på måleren!"

Jeg ligger selv et stykke under snittet, men vet hvorfor. Hadde jeg f.eks. dusjet hjemme, istedetfor når jeg kommer svettevåt på jobben og dusjer der, ville det betydd en god del. Hadde jeg vasket bilen hver fredag. Hadde jeg vannet kjøkkenhagen hele sommeren. Hadde jeg hatt rainfall-dusj og/eller badekar. Hadde jeg vasker alle mine klær etter én dags bruk (jeg kjenner folk som gjør det!) - jeg kunne lett havnet godt over 200 liter, uten overhodet å tenke på meg selv som noen storforbruker av vann. Når jeg da møter påstander om at det normale ikke veldig mye over halvdelen, da tar jeg ikke det for god fisk uten grundig dokumentasjon. Særlig når den dokumentasjonen som finnes bygger oppunder mine stikkprøver hos venner og kollegaer, mine egne avlesinger og det som refereres her av andres avlesinger, tror jeg mer på offisielle tall enn på løse antagelser om at de offisielle tallene må være feil. (Jeg regner SSB som "offisielle tall".)

Naturligvis ligger mange pensjonist-ektepar i små leiligheter under snittet. En villaeier med hage, svømmebasseng, badekar /rainfall-dusj og to alltid rene biler ligger et godt stykke over snittet. (Stikkprøvene blant mine kollegaer og bekjente viser nettopp det!) Om du viser til stikkprøver under snittet, bør de ledsages av en beskrivelse av boligforhold og livsstil: Det er trolig lett å identifisere hvorfor forbruket er lavere enn snittet.