2,843    9    3  

Går det an å isolere varme ute!?

 121     0
Hei,

si at det er mørke panner på huset og soverommene er i øverste etasje, bare ett "lite" loft som skiller. Det vil da bli veldig varmt i sommermånedene. Går det an å ordne det slik at isolasjon også holder varmen ute, eller må dette reguleres på andre måter?

Mvh

   #1
 2,018     Strømmen     0
Monter en Luft/luft varmepumpe med utedelen på nordveggen, og utblåsing sentralt i etasjen... reverserer den om sommeren... kaldt om sommeren og varmt om vinteren ... å isolere seg fra varme i toppetasje er umulig... nesten...
Signatur
   #2
 5,432     Akershus     0
Klart det går å isolere varmen ute, men hva med å utnytte den med solpaneler på taket, da vl du jo transportere vekk varmen samtidig som du sparer strøm til oppvarming av varmtvann, basseng e.l.

Et uisolert tak kan sammenlignes med et telt i solsteiken, dvs veldig varmt. Et isolert tak vil gi mye svalere rom, men som sagt.......
   #3
 2,018     Strømmen     0
Et isolert tak vil gi mye svalere rom....... mulig det fungerer i teorien,
men ikke i praksis...  
Signatur
   #4
 2,987     Vestlandet     1
Å isolera varmen ute det same som å isolera kulden inne. Fungerer etter same prinsipp som tradisjonell isolering.
Signatur
   #5
 6,940     Akershus     1
Å isolera varmen ute det same som å isolera kulden inne. Fungerer etter same prinsipp som tradisjonell isolering.


Det stemmer for så vidt, men av erfaring vet jeg at verden ikke er så enkel. Der vi bodde før hadde vi soverom i 2.etg med skråtak. Sola sto på *hele* dagen, og det resulterte i at taket ble varmet opp og holdt på varmen(!) hele natta, først utpå morgenkvisten ble det levelig der Smile.

.Thag
   #6
 5,432     Akershus     0
Klart alt er relativt, men å si at det ikke hjelper med isolasjon, er i mine øyne sterkt forenklet. At det blir varmt i et hus er ikke det samme som at det er bortkastet med isolasjon i taket. I gamle dager brukte man torv på taket, det isolerte mot varmetap om vinteren og holdt huset svalt om sommeren.

Jeg har et hus med åpen himling og mener dette kan sammenlignes med et loft. Hadde jeg hatt mindre, eller ingen isolasjon i taket, hadde det mest sansynlig vært uholdbart kvelende varmt, (deler av taket er rett sydvendt). Her er det derimot helt grei temperatur mesteparten av sommeren.

   #7
 5,337     Tromsø     0
Vår erfaring er at det hjelper svært godt å isolere taket.Både mot varme og kulde.

Vårt hus hadde opprinnelig skifertak, men det ble skiftet ti år før vi kjøpte det til svarte stålpanner. Samtidig var huset etterisolert, med bl.a. 15 cm Glava i bjelkelaget mellom loft og 2. etasje.
Det var innredet soverom på loftet som hadde vært i bruk for flere tiår siden, men vært ute av bruk i god tid før vi kjøpte. Temperaturen der oppe var OK vår og høst, men om vinteren var temperaturen midt mellom inne- og ute-temperatur, og vi hadde kraftig ising og smelting på tak og takrenner. Om sommeren kom temperaturen opp i 50 varmegrader ved klarvær når midnattsola fikk sola til å steike på svarte ståltaket døgnet rundt. Jeg håper for den som i sin tid bodde der at det var litt jevnere temperatur da det var skifertak.

Nåvel. Vi isolerte tak og knevegger, med lufting over himling og i knekott (tre ventiler i hver gavl). Etter det ble det minimalt med istapper, lett å holde 18 grader der vinterstid, og aldri plagsomt varmt sommerstid.
Signatur

   #8
 3,412     Akershus     1
Selvsagt vil et loftsrom varmes opp mindre en varm sommerdag hvis taket er isolert.

Isolasjon er ikke alt; man har andre effekter i tillegg:
- I en riktig utført, moderne takkonstruksjon skal det være lufting et sted mellom isolasjon og takstein. Riktig lufting vil hjelpe endel mot overoppheting.
- Vinduer slipper inn lys, lyset treffer et eller annet og noe av lyset blir til varmestråling som i mindre grad slipper ut gjennom vindusglasset (drivhuseffekt). Solskjerming av loftsvinduer er derfor også et aktuelt tiltak.
- Varme har en tendens til å stige opp. Hvis det blir varmt andre steder i huset kan det spre seg oppover. Tiltak mot overoppheting i andre deler av huset kan påvirke temperaturen på loftet.
- Noen materialer kan ta opp en god del varmeenergi uten at de selv får mye høyere temperatur (altså høy varmekapasitet). For eksempel vil et hus med mye betong eller murstein gi en jevnere temperatur enn et rent trehus.
- Balansert ventilasjon kan bidra til å jevne ut temperaturforskjeller mellom ulike rom i et hus.
Signatur
   #9
 7,686     Bærum     0
Isolasjon reduserer varmetransporten så det er klart det fungerer. Isolasjonen fungerer like godt begge veier dvs. om varmetransporten er ut av huset eller inn. Om det er tilstrekkelig med kun isolasjon er en annen sak. Jeg etterisolerte taket med 25cm. Tidligere var det 10 cm glassvatt som var slurvete lagt ut. Dette gjør soverommet bedre på varme sommerdager. Før var uutholdelig varmt på gode sommerdager. Det jeg angrer på er at jeg ikke monterte varmepumpe når jeg var i gang.