#12
 25,434     Akershus     0
Suger ikke sirkulasjonspumpen for gulvvarme bare varmt returvann fra returrøret og så returnerer vannet litt nærmere oppvarmingskilden ? Så må shunten fortsatt inn for å regulere varmen til riktig verdi.

Poenget er at hvis returtemperatur er tilstrekkelig høy så vil gulvvarmen bidra med å senke returtemp, det er nesten alltid positivt for virkningsgrad.

Er det noe jeg ikke ser som gjør dette vanskelig ?


Hva skjer om returtemperaturen blir for lav til at det blir varme nok til gulvet?
Signatur
   #13
 38,549     Lillestrøm kommune     0
Jeg skriver hvis returtemp alltid er høy nok, det finnes fantastisk mange radiatorsystem som leverer virkelig varmt vann også på returen...
   #14
 61     0
Det er jo selvsagt "bare" å måle nå og da på returledningen.
Disse gamle radiatoranleggene er normalt høytemperaturanlegg med 80C turtemperatur. Selv om fyringskurven skulle være utekompensert, har jeg vanskelig for å se at det noensinne skulle bli for lav temp på retur for gulvvarme.

Selv på moderne lavtemperaturanlegg 60/40C, er returtemp normalt nok for gulvvarme. Ser derfor ikke problemer med å montere gulvvarme på retur.
   #15
 25,434     Akershus     0
Men er det noen fordeler med dette? I eksempelet over så står vp stille mens radiatorvannet spyles rundt og kjøles. Nåt temperaturen er blitt lav nok, starter vp. Ser ikke hvorfor det er gunstigere med en for meg, uvanlig seriekobling i stedet for å koble inn gulvshunten i parallell med utgangen fra vp?
Signatur
   #16
 431     0
Du sparer litt energi på det. Høyere temp på vannet = mer verdifullt vann. Det å ta fullverdig 60 eller 80C vann for så å blandet det ned til 34C i gulvvarmekretsen er å sløse med dette. Tar du heller kaldere returvann fra radiatorene så sørger du for å kjøle vann som returnerer til VP enda mer, og da øker virkningsgraden og du sparer energi selv om du henter ut like mye varme.

I praksis så er det nok ikke stor forskjell, men hovedregel for energisparing er å ikke hente ut varmere vann enn du trenger, og returner vannet så kaldt som mulig.
   #17
 25,434     Akershus     0
Mulig det gjelder for en inverterpumpe. Her spyles radiatorvannet rundt inntil det blir så kaldt at vp starter og hevet temperaturen på radiatorvannet igjen. Når en viss energimengde er mistet fra systemet, uansett i parallell eller serie, starter vp. Her er ingen akumulatortank, ingen skikting, i prinsippet er det lik temperatur i alt radiatorvannet.

Har nylig lest noe om en alternativ kjøring av varmeanlegg: etter hukommelsen så "spyles gulvet" for deretter å stå stille (en sparer energi på sirkpumpe). Systemet venter til gulvvannet er blitt kaldt før gulvet spyles på nytt. Husker ikke detaljene. Muligens eksperimenter ved NTNU, noen som har holdt på lenge. Hensikt: større virkningsgrad.
Signatur

   #18
 431     0
Hmmm, da høres det ut som det i ditt tilfelle ikke har så mye for seg nei, med mindre du ser for deg at du kommer til å bytte til inverterpumpe eller å jobbe mot en tank i fremtiden.

Den alternative tilnærmingen du sikter til høres litt ut som noe uponor kunne levere, trodde det var om man hadde I-76 manøverpanel tilknyttet sentralen men fant det ikke igjen i manualen der når jeg så raskt gjennom. Uponors hovedide var at man slapp å regulere inn kurser, alt kunne stå på max, og så ble varmen justert med "pulsing" av aktuatorene. Har ikke prøvd det i praksis her hjemme, men vil tro at selv om aktuatorene er trege (3-4 minutter) så er det fortsatt en del termisk masse selv i ganske tynnge gulv som balanserer det ut. Fordelen er at man ikke får et gulv som er varmest der sløyfen begynner, hele gulvet får en omtrent lik tilførsel av varme.
   #19
 25,434     Akershus     0
Trenger en noen tank når en bruker inverterpumpe? Bortkastede penger og plass?
Signatur
   #20
 431     0
Tja, man trenger i alle fall ikke en stor en, jeg har nibe 1155 og det står en liten tank, tror den er 170L, mellom pumpe og varmesystem. Greit å ha om sommeren når laveste effekt er for mye, så slipper jeg at den har altfor mange oppstarter. Dessuten kan det være en fordel ved varmtvannsproduksjon. Gulvvarme vil ha nok treghet til at pumpens avbrudd for å lage varmtvann ikke merkes, men jeg har 2 viftekonvektorer, og selv om jeg har satt pumpen til å lage varmtvann i maks 15 minutter av gangen så faller fort temp i vannsløyfen med 5-8 grader på denne tiden til tross for akumulatortank på 170? liter. Tipper det problemet løser seg selv når jeg får mer gulvvarme i huset og kan fjerne den største viftekonvektoren.