811    46    2  

Hva kan være årsak til at vannet i vasken ikke renner ned?

 63     0
Har tidligere hatt problemer med at vannet har en tendens til å fryse i vaskeromsdelen av huset: https://byggebolig.no/energi-varme/nar-fryser-rorene-og-kloakken-i-et-hus-nar-det-er-30-40-grad/msg864755?latest=True#latest

Nå prøver jeg å fylle vasken med vann, men vannet renner ikke ned, rett og slett. Se vedlagt bilde (beklager for blury bilde). Ja, vannlåsen er skrudd sånn at det er åpent. Prøvde å blåse i hullet der hvor man skrur på vaskemaskinrøret, og vannet kom bare rett og slett "tilbake"... Så det må jo være noe galt med rørene i krypkjelleren, hva? Nå er det -5 grader her, så rørene skal ikke være fryst. Og det er kun i vaskeromsdelen av huset at det er slik.

Hvordan får jeg vannet til å renne ned slik det skal da?

Og hva er det som kan skje om jeg nå setter igang vaskemaskinen?

Takker for råd!
Hva kan være årsak til at vannet i vasken ikke renner ned? - 1923889237.jpg - Vandreren

   #1
 17 440     Akershus     0
Avløpet er enten tett av møkk eller frossent. Starter du vaskemaskinen vil noe av vaskevannet komme opp i vaskekummen. Muligens vil det bare bli tull i maskinen. Dette avhenger av maskin, pumpa i denne og ev tilbakeslagsventil i utløpet av maskinen. Mao, avløpet må klareres først.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 63     0
Avløpet er enten tett av møkk eller frossent. Starter du vaskemaskinen vil noe av vaskevannet komme opp i vaskekummen. Muligens vil det bare bli tull i maskinen. Dette avhenger av maskin, pumpa i denne og ev tilbakeslagsventil i utløpet av maskinen. Mao, avløpet må klareres først.


Ah, var det jeg fryktet, ja. Har vedlagt bilde (med rød ring) av røret som kommer ut av vaskerommet... Kanskje jeg skal ta løs de 3 delene som jeg har pilet opp på bildet også evt sjekke hva som kan være galt? Har aldri gjort dette før, men henviste meg til den lokale rørleggeren som sa at jeg kunne ta de av. hmm.. stusser over at rørene virker å gå "oppoover", ser det ut til... rart. Burde ikke rørene gå nedover sånn at det blir "fart" når vannet renner nedover, hva?

Noen ideer om hvordan jeg skal gjøre det her?
Hva kan være årsak til at vannet i vasken ikke renner ned? - 20190214_144909.jpg - Vandreren
HSt
   #3
 20 142     Sørum     0
Går de oppover så har du en lang vannlås og rørene vil gå tett, de vil selfølgelig også lettere fryse
   #4
 17 440     Akershus     0
Rørene skal normalt ha litt fall. Dersom de har en moderat oppoverbakke og det står litt vann i røret, så har dette trolig mindre betydning så lenge det er fri gjennomgang i røret. Varmt vann fra vaskemaskinen vil også tine isen.
En ulempe er imidlertid dersom det er frost i kjeller og drypp i vasken. Da vil vann renne ned og fortsette bortover røret. Er dette kaldt nok vil vanndråpen til slutt fryse. Neste dråpe osv. Røret gror igjen. Dette er spesielt skummelt ved drypp. Uten drypp vil røret kunne tåle endel frost. Vannet holder røret åpent og vannet renner ut før sluttvannet fryser.
Signatur
HSt
   #5
 20 142     Sørum     0
Motfall gir sedimentering og groing og kan gi katastrofale dårlig avrenning. På jobb passet jeg nøye på en dusj og sluk fordi den gikk ofte tett, men selv om den var renset jevnlig gikk røret tett minst en gang i året, ble spylt opp og ca 1 år til det var tett igjen. Antar det var litt motfall et sted på veien fra dette.
   #6
 17 440     Akershus     0
Enig i at motfall kan være uheldig. Samtidig er en vannlås et eksempel på stort motfall. Jeg renser sluk og vannlåser med 10-20 års intervaller.

Jets vakuumtoaletter skal designes med lange «vannlåser i jevn avstand for at systemet deres skal funksjonere. I andre sammenhenger skal det ikke være for mye fall, dette for å motvirke sedimentering og holde rørene åpne. Det er masse detaljer i dette med fall.

I dette tilfellet ville jeg som førstehjelp forsøkt med en ovn under røret og stiftet opp en «portiere rundt røret. Dette i et forsøk på å sikre at røret holder seg frostfritt. Mer permanent vil være en varmekabel med rørskåler. Effekten på en slik varmekabel kan være svært liten, trolig godt under 5W/m.
Signatur
HSt
   #7
 20 142     Sørum     0
Når jeg overtok huset her renset jeg vannlåser hver 3mnd inntil jeg begynte med mudin og vakuumsugekopp. Vannlåsene var vanskelig å få helt rene, men etter Mudin oppskrift mef tillegg av vakuum sugekoppen så ble de rene så har jeg ikke gjort noe på et par år. Eksempelet viser at det er stor forskjell, jeg hadde aldri slike problemer andre steder så enig at enten er det ofte ok eller et problem og jeg tror TS er i siste gruppe.

   #8
 2 106     0
For 20+ år siden fikk jeg lagt varmekabler i badegolvet, støpt i betong. Rørleggeren insisterte på at avløpet fra håndvasken måtte legges via vannlåsen i dusj-avløpet, for å sikre at den ikke tørket ut. Antagelig har han klart å presse dette røret tilnærmet flatt: Når jeg pusser tennene på kvelden, stiger nivået i håndvasken gradvis, hvis jeg ikke demper ned til beskjeden vannflyt. Avløpet klarer ikke ta unna om jeg åpner kaldvannskrana alene på full sprut. Med et par måneders intervall må jeg "åpne" røret med kraftig avløpsrens; det bekrefter vel at det er en innsnevring der flyten stopper opp og det avleirer seg både såpe og tannpasta og whathaveyou.

Jeg burde selvsagt reagert med det samme, og klaget. Da måtte de antatelig hogget opp betongen og gjort hele jobben på nytt. Dengang hadde jeg ikke selvtillit nok til å kreve noe slikt.

Nå står badet foran en ny oppussing, nytt badegolv. Denne gangen skal jeg være steinhard: Avløpet fra håndvasken skal gå direkte til avløpssjakta, ikke via vannlåsen i dusjen (det er også mindre aktuelt, gitt flytting av dusjen). Jeg skal nok sørge for å dusje ofte nok til at vannlåsen der ikke tørker inn!
  (trådstarter)
   #9
 63     0
Ok, så her var det en del historier å lese.

Tror det første og eneste jeg kan gjøre for øyeblikket er å sette inn en ovn i krypkjelleren i håp om at den tiner rørene.

Hvordan kan jeg sjekke HVOR røret er fryst da..?

Og denne "vannlåsen" dere snakker om, hva/hvor ligger den?

Jeg var dessverre for ung til å forstå meg på sånt de ombygget huset, dessverre. Ermm Hadde selvfølgelig vært mye strengere og kravstor om det hadde vært nå nylig...

Så. Hva anbefaler dere som har gjort det her tidligere at jeg gjør for å få bukt med problemet? Skal jeg først sjekke om rørene er fryst? Det ser ikke iallfall ut som om jeg kan gjøre noe med fallet på rørene, dessverre.

Takker for gode råd og tips!
   #10
 17 440     Akershus     0
Enkleste er vel å forsøke å få varme i kjelleren. Tett igjen ev ventiler og sett inn varme. Hvis mulig begrens varmetapet ved å sette opp plater, papp eller heng opp tepper. Hele poenget er å få avløpsrøret over null grader.

Med vannlås her menes at om røret bukter ned og deretter går opp igjen, vil det samles vann i nedbukningen. Dersom dette vannet fyller rørtverrsnittet helt, vil røret være tett. Dersom bare en del abv rørtverrsnittetfryser igjen, vil det renne unna i vasken og vannet vil tine isen og mer av tverrsnittet blir tilgjengelig igjen.

På sikt må dufinne en bedre løsning, trolig en varmekabel utenpå røret pluss isolasjon. Kun isolasjon er en skummel løsning. Det vil hjelpe,men ved drypplekkasje i krana kan det fryse igjen. Uten drypp vil trolig kun isolasjon holde. Dvs, når røret er åpent igjen.
Signatur