455    12    0  

Hvordan oppvarming skal jeg satse på?

 23     0
Det er en haug av tråder om dette fra før og forsøkt å lest meg opp på mye. Likevel spør jeg her etter noen konkrete råd. 

Har kjøpt et hus fra 1973 som jeg overtar på nyåret. Det er 100m2 grunnflate, 1 etasje og kjeller.
I kjeller er det egen utleiedel som er oppvarmet av varmekabler.

Huset har fyringsrom med oljefyr som virker relativt god stand. Det er radiatorer plassert rundt i huset, unntatt på bad og vaskerom der det er varmekabler på gulv. Forrige huseier har også installert en luft-luft varmepumpe. Var på befaring der i dag oljefyren var akkurat satt igang. Fin temperatur i huset (gulvvarme fra underetasjen også :p).

Da det kommer regler mot oljefyr i 2020 så ser jeg meg nødt å gjøre noe.

Vi skal pusse opp mesteparten av det innvendige, blant annet bytte gulv og antageligvis nye vegger. Utvendig skal vi etterisolere, bytte ut alle vinduer, dører osv. Det blir tilslutt et godt isolert hus og vi vil også vurdere et balansert ventilasjonsanlegg el.

Flere jeg har snakket med (blant annet rørlegger-kompis) har anbefalt meg varmefolie i gulvet og droppe VBV. Her på forumet leser jeg mye positivt om VBV. Leverandør av varmepumper mener bergvarme blir overkill. Han vil se på løsning med luft-vann og bruke eksisterende radiatorer dersom det er mulig (etter rens og vurdering).

I og med huset tilslutt vil bli godt isolert, vil VBV varme være overkill?

Ser et par alternativer:

a) Installere VBV i gulv og gå all inn for luft-vann VP.
b) Bruke eksisterende radiatorer og Luft-vann VP.
c) Installere varmefolie der vi bytter gulv (ca 60m2), fjerne radiatorer i disse rommene og heller bruke en el-kolbe til å varme rommene som fortsatt har radiator.
d) Eksisterende radiatorer + annen løsning for oppvarming

Hva anbefaler dere i dette tilfellet? Jeg er ikke redd for investeringen, men vil ha det mest mulig kostnadseffektivt.

   #1
 1,674     0
Uansett hva du velger ha en reserveløsning som ikke trenger strøm, det har vært langvarige strømbrudd rundt i landet, og det blir fort kaldt om vinteren.
Det er vel pipe i huset, ikke riv det i tilfelle, kjekt å ha Smile
   #3
 3,608     0
VBV er et komfort-spørsmål, like mye som et økonomisk spørsmål - særlig om du likevel skal legge nye golv, som du sier. Det vil si: Egentlig snakker jeg om golvvarme (i motsenting til radiatorer, panelovner, Luft-luft VP osv.). For komfortens del kan golvvarme i prinsipp også leveres av varmefolie.

VBV har en del fordeler, som fleksibilitet mhp. varmekilde. (Selv vil jeg delvis fore VBV fra solvarme-paneler.) Dessuten: Varmefolie gir fra seg x watt/kvm uansett hvor varmt det allerede har blitt under det tykke golvteppet, eller under den reolen, og gjør det enda varmere. Med VBV flyter vannet bare videre uten å bli nedkjølt, dvs. uten å gi fra seg energi, der det allerede er varmt nok. Varmen blir avgitt der det er behov for den, der det er kjølig, ikke tvangsmessig gitt pr kvadratmeter.

Jeg sier til alle som uansett skal gjøre noe med golvene: Legg VBV, utbetinget. Merkostnaden til spaltegolv istedetfor "hele" plater, til reflekorer og plastrør, er en svært beskjeden del av totaltkostnaden din, og hvis alternativet er å legge folie, er ikke merkostnaden i forhold til det noe som du behøver å tenke på.

Det finnes to virkelig komfort-hevdende varmekilder: Golvvarme, og brennende ved. Jeg sitter akkurat nå foran et brennende peisbål og nyter senhøsten... Smile For all del: Behold vedovnen! Hvis den er gammel og ineffektiv, skift den (med tid og stunder) ut med en moderne, rentbrennende og effektiv vedovn, men behold vedfyringen for enhver pris! Først og fremst for komfort, men som Hjelpema sier: Det er også en god forsikring om strømmen forsvinner. Eller om el-prisen går opp til nivåene fra 2010-vinteren (da de en kort periode gikk helt opp til 10 kr/kWt).

Selv er jeg "allergisk" mot både viftestøy og "trekk". Hver gang jeg besøker venner med VV-LP får jeg på nytt bekreftet at det skal jeg ihvertfall ikke ha, verken for susen eller for det konstante luftdraget. Det samme gjelder balansert ventilasjon: Jeg vil ikke ha et varmesystem der man"må" blåse masse luft inn i hvert eneste rom for å skaffe nok varme til det. Dessuten: Den gamle, 1959-vintage, oljefyren i huset her blåste varmluft inn overalt, og "kassene" for varmluftkanalene hang som store demokeles-sverd ned fra taket. Det ble mye luftigere da jeg kanstet dem ut! Og det tredje: Da vi flyttet inn, var hovedvifta allerede i såpass ubalanse at vi stadig srkudde den av for å få litt fred og ro. Alt jeg har hatt av vifteovner har vært "stille" et år eller to, men så begynner de å vibrere og bråke. Jeg har null tillit til at viftene i et balansert system vil holde balansen det minste bedre - de vil bli ustabile og begynne å bråke og skape vibrasjoner i hus-konstruksjonen i løpet av kort tid, noen få år. Så jeg "avviser blankt" balansert ventilasjon i mitt hus. (Men duverden så mange ganger jeg har måtte presentere lange argumentasjonsrekker for å få moteriktige entreprenører til å akseptere det.)

Så min anbefaling er uten tvil ditt alternativ a) - med et lite tillegg: Kan du legge det opp slik at det i framtida er "lett" å koble til andre varmekilder, gjør det! Kvitt deg med alle radiatorer. Glem balansert ventilasjon. Og for all del: Behold vedovnen.
  (trådstarter)
   #4
 23     0
Hei og takk for gode innspill.

Jeg blir jo bare mer usikker i min sak når jeg får så gode argumenter for VBV.

De fleste jeg har snakket med sier jo varmefolie. Enkelt, driftssikkert og ingen vedlikehold. Også responsivt er et mye brukt argument.

Jeg har fått tilbud på varmefolie til 650 kr per kvm ferdig lagt. Noe som er en veldig god pris såvidt jeg forstår. Har vel et sted mellom 60-75 kvm der det skal byttes gulv så kostnaden her ligger på rundt 40k. I tillegg kommer vel styring. Kjenner jeg meg selv rett så ligger det vel 10k+ der.

Hva bør jeg beregne per kvm for VBV i gulv? Forutsatt at noen andre gjør dette for meg. Kun kostnaden å legge rør og strekke ned til teknisk rom.

Vedovnen er ment til å bli i huset uansett. Både pga kos, men også som reserve.
  (trådstarter)
   #5
 23     0
Det du sier om luft-vann mht støy ol. er også viktig. Jeg foretrekker minst mulig støy fra vifter osv.
   #6
 3,608     0
Det jeg har lagt av spaltegolv etc. hos meg selv har vært litt "stykkevis og delt", litt nå og litt da, og jeg har gjort all legging av golv og rør selv, så jeg kan dessverre ikke gi deg noen totalpris pr kvm.

En detalj: Du forstod sikkert at jeg slurvet litt i mitt innlegg over - det er selvsagt hos venner med LL-VP - ikke VV-VP - jeg reagerer på viftestøy og trekk. (Kanskje poenget gikk så klart fram fra teksten at du ikke engang oppdaget at jeg skrev feil Smile)
   #7
 25,357     Akershus     0
Keal er allergisk mot viftestøy, selv er jeg «allergisk mot sot og CO2-spyende vedovner. Bør kun tillates som nødoppvarming og der har de definitivt sin plass.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 23     0
Jeg har sett på mulighetene for alt utstyr fra feks buildahouse.no og tilsvarende. Leverandør av varmepumpene oppfordrer meg til å legge selv, så tester de anlegget tilslutt og godkjenner med intern rørlegger. Problemet er vi får et barn samme mnd som vi overtar huset, så da er det begrenset hvor mye tid jeg kan legge i det og også hvor lang tid oppussingen kan ta Grin

Jeg så skrivefeilen, men forstod poenget. Antar også at du anbefalte VBV + VV-VP tilslutt Grin
   #9
 1,674     0
Ved er fornybar brensel, men strøm er selvfølgelig best, fra naturlige kilder. Vedfyring i store byer er ikke så bra, vedfyring krever viss innsats, men ingen varme matcher varmen fra en vedovn.
Men kakkelovn og klebersteinovn med stor lagringskapasitet er enda bedre, vokste opp med kakkelovn, da fyrte vi to ganger om kvelden, med kanskje ti litt grove bjerkekubber hver gang, og ovnsidene var enda varme på morgenen.
I Tulikivi ovner som jeg nevner så ofte er det mulighet å ha elektriske varmeelementer i siderommene, så en kan fyre med strøm over natta, eller dagen, når det er billigst.
Problemet er jo at de veier fort et eller to tonn, ikke akkurat å ha noe i høyblokk. Smile Og de er dyre.
Har nettopp kjøpt en jernovn, som reserveoppvarming, vinner vi i Lotto ........
   #10
 3,608     0
Det aller viktigste er å unngå innendørs-vifta. Med Luft-Vann VP + VBV har du vel som regel mulighet for å plassere utedelen (med vifta) på en side av huset der støyen ikke er altfor plagsom. Så jeg "godtar" det også Smile