105    6    0  

Kaldt i del av stue som er senket en halv etasje

 13     0
Det er kaldt i den delen av stua som er senket en halv etasje ("kuldegropa"). Hvordan utbedre dette?

Info:
- Hus bygget 1961
- Isolasjon fra byggeår: 10 cm steinull i vegger, 15 i tak.
- Nye vinduer (2-lags i små vinduer som er i den kalde delen av stua, og 3-lags vinduer i store vinduer i øvre del)
- Stuedelen som er kald ligger over garasjen, det er kaldt på gulvet - uvisst om det er særlig med isolasjon der
- Oppvarming i resten av stua: luft-luft varmepumpe - varmen kommer ikke ned i halvetasjen, for varme stiger

Å bytte til nye vinder i halv-etasjen hjalp. Det var trekk fra øvre del av stuen. Dette bedret seg en del når vi byttet til 3-lags vinduer. Det er fortsatt noe trekk fra øvre del av stue, sannsynligvis fra gang/soverom. Det hjelper litt å lukke dørene. Det er montert en lang elektrisk varmelist som står konstant på, og som avhjelper noe av trekket. Det her ikke hjulpet nevneverdig med ekstra panelovn - varmen stiger bare rett opp mot taket og opp i øvre del av stue. Jeg kjenner at det muligens er en (veldig) svak trekk fra hjørner på vegg. Det er ikke aktuelt å etterisolere vegger nå, det tar jeg når evt. ytterkledning må byttes, men mulig man kan gjøre noe i hjørner?

Etter litt tenking så antar jeg at hovedårsakene til at det er kaldt i halv-etasjen at:
1. Gulvet er kaldt (tror dette er hovedårsaken)
2. Den kalde luften i øvre del av stue faller ned i halvetasjen (bidrar til trekk-følelse)
3. Den luften som blir oppvarmet i halv-etasjen av en panelovn/listovn stiger.

Tiltak:
1. Identifisere og begrense trekk: Jeg tenker å sjekke om det er lekkasjer av varme i overgang mellom karm og vegg, og overgang vegg-tak/vegg: Det er ikke åpenbar trekk herfra når jeg kjenner med hånden, men muligens bittelitt. Bør dette sjekkes med termografi f.eks, eller på annen måte?
2. Legge varmefolie i halvetasjen: Hvor effektivt vil dette være? Naturligvis vil gulvet bli varmt, og alt vil varmes opp nedenfra. Dette vil nok hjelpe betydelig? Vil en konstant jevn varme fra gulvet "motvirke" noe av kuldegrop-effekten?HSt
   #1
 35 409     Lillestrøm kommune     0
Varmefolie vil hjelpe på å sende mer av tilført varme ned i garasje så varmetap blir i hvertfall større.

Mulig å etterisolere garasjetak innvendig ? Det er ofte høyde over port som ikke utnyttes
   #2
 1 764     Sandefjord     0
Ville tatt av lister rundt vinduene utvendig og innvendig. Brukt tape, byggskum, isolasjon etc, til å redusere trekk rundt vinduene.
Er det aldri gjort noe her siden byggeår, så kommer det sikkert noe kald uteluft herifra.

Er det liggende kledning, så kan du jo også ta av nederste bord, og se om det blåser inn i konstruksjonen, under bunnsvillen/i overgang mur og trekonstruksjon.
Tett med byggskum/tape.
TSt
   #3
 13 699     0
Ville sett på isolering fra garasjesiden. Det er også kjempegunstig mht muligheter for kondens i konstruksjonen. Isolere rundt fester for garasjeport.
  (trådstarter)
   #4
 13     0
Vinduene ble skiftet nylig, ikke noe trekk rundt disse.

Så da forstår jeg det slik at isolering av gulvet/taket under vil være det mest effektive, og deretter legge varmefolie kanskje?
   #5
 77     0
Så lenge du ikke får varmen direkte fra gulvet og oppvarming av den kaldeste lufta som sammles i denne "kuldegropa",vil nok denne delen føles kaldere en resten av boligen.
Som nevt flere ganger over,kaldluft synker,varmluft stiger.

Isolering er aldri feil,men så lenge den kaldeste lufta i rommet er kaldere en det du synest er behagelig,blir nok denne delen kaldt.

Du får samme effekt som når du bygger en snøhule for overnatting,der brukes det å bygge en halv-etasje ned, så den kaldeste luften står lavere en sengen.
  (trådstarter)
   #6
 13     0
Nettopp, det var den logikken jeg også tenkte etter. Blir vel mest effektivt å varme opp nedenfra. Tenker jeg legger varmefolie, så får jeg se om jeg får lagt noe isolasjon i garasjetaket