1,330    11    0  

L/V varmepumpe og innedel med innebygget varmvannsbereder

 53     0
Er i ferd med å planlegge teknisk anlegg for vannbåren varme og forbruksvann. Kommer til å kjøpe inn Bosch Compress 6000 AW, luft/vann varmepumpe. Det er forøvrig samme pumpe som IVT AirX. Det er flere grunner til at jeg velger denne, men de viktigste argumentene er lavt/lavest støynivå (40dB), årsvarmefaktor/SCOP på 4,84 og designet på utedelen Grin

Jeg har fått en energiberegning utført av Bosch Termoteknikk der jeg ligger på toppeffekt inkl. varmtvann på 7kW (usikker på hvor riktig denne er). Driftsenergi per år er beregnet til 6000kWh, med varmetilskudd på 20 kWh og gratisenergi fra varmepumpe 16130 kWh. Total nyttiggjort energimengde 22150 kWh. Årlig besparelse med dagens strømpriser på rundt 70 øre inkl. nettleie blir 11-12k. 

Blir dette veldig teoretisk eller er det sånn noenlunde greit å bruke disse tallene for å "budsjettere" ca inntjening vs investering / ROI? Smile Legger til at beregningene er gjort på en bolig bygget i 2016, vår bolig er bygget i 1918 men totalrenovert, men ikke etterisolert utvendig. Så isolasjon varierer fra 5cm til 20 cm innvendig vegg, og 15cm i tak (kaldloft fjernet). Det er forresten tømmerhus. Så trolig vil toppeffekt være mer enn 7 kW, iallefall vil det være behov for mer oppvarming.

Noen kommentarer på hva som vil gi best totalløsning (med tanke på energieffektivitet, kapasistet og installasjonskostnad) ved å bruke Bosch Compress 6000 AWM innedel med innebygget 185 l varmtvanntank vs. dobbelmantlet tank med tappevannsprioritering eksempelvis Oso EPCI 360?


Beskrivelse av AWM innedel:
I den gulvstående innedelen er det en godt isolert A-klasse tank som gir 260 liter varmt tappevann til bruk og en 9 eller 15 kW elektrisk kolbe for tilskudd når det er svært kaldt (under -20 °C), noe som gjør det til en komplett løsning for oppvarming hele året. 

Beskrivelse av OSO EPCI360:
Markedets mest avanserte varmesentral, med optimale enøkfordeler. EPCI kommer i en 360 liters utgave spesielt tilpasset varmepumpe med mulighet for tappevannspriorite- ring. Forvarming av tappevann fra alternativ energikilde er 3 x større enn i tradisjonell EP design. Den alternative energikilden utnyttes derved optimalt og tanken har større varmtvannskapasitet enn andre dobbeltmantlede beredere. Optima serien har minimalt varmetap takket være OSO ECO Foam, og produktserien er de eneste skumisolerte var- mesentralene på markedet. 

EPCI 360 passer for varme og tappevannsbehov i boliger 100-350 m2. Optimal var- mepumpetype er med mulighet for tappevannsprioritering. Den store coilen på 1,8m2 støtter optimal drift for varmepumper inntil 12kW. Elektrisk backup er standard, med modulerbar el. effekt fra 2,5 – 15 kW på EPCI 360. El. ettervarmer i øvre magasin er 3kW 230V 1-fas. Forvarmet kaldtvann kan ettervarmes med el. Høytemp. termostater kan ettermonteres ved behov. Tappevannsvolumet til EPCI 360 passer for familier på 5 per- soner (240 liter tappevann). 

En av forskjellen på disse 2 løsningene er at AWM innedel inneholder komponenter som pumpe, shunt, ekspansjonskar og regulator/automatikk. Prismessig tror jeg at jeg kommer best ut med AWM innedel kontra OSO EPCI pluss nødvendige komponenter og ekstra rørleggertimer for sammenkobling av pumpe, ventil osv. 

En annen forskjell er at den kun inneholder varmtvannsbereder, ikke varmemagasin som EPCI-en gjør. Ved bruk av AWM kan en velge om en kjører direkte på varmesløyfe eller om en har en akkumulatortank som varmepumpen jobber mot. Teknisk representant fra Bosch Termoteknikk forklarte at siden denne varmepumpen er inverterstyrt, så jobber den bedre mot et fast volum i varmesløyfen (min. 25 m2) enn mot akkumulatortank (ser for meg at det er fordi en slipper en varmetap ved ekstra buffertank, korriger meg gjerne på dette..). 

 
Ser forresten nå mens jeg skriver og parallelt leser meg opp på andre tråder pluss produsentmanualer at jeg kanskje er litt på villspor med OSO EPCI dobbelmantlet bereder. En mer sammenlignbar løsning er nokOSO Ecoline Geo RI HP, som ser ut til å være en løsning ganske lik Bosch sin AWM innedel, dersom jeg kombinerer OSO RI HP med pumpe, 3-veis ventil og ekspansjonskar. Spørsmålet er om det kan "måle seg" med ferdig løsning teknisk sett…… Egentlig blir vel spørsmålet, hvilken bereder er best isolert og har best varmeoverføringsegenskaper, OSO sine eller Bosch sin. Umulig å lese seg til iallefall…. 

Kjør debatt Smile

 
L/V varmepumpe og innedel med innebygget varmvannsbereder - Skjermbilde 2016-08-02 kl. 18.53.50.png - Boxed

  (trådstarter)
   #1
 53     0
Systemskisse Bosch Compress 6000 AWM innedel (uten akkumulator).
L/V varmepumpe og innedel med innebygget varmvannsbereder - Skjermbilde 2016-08-02 kl. 17.59.33.png - Boxed
   #2
 2,987     Vestlandet     0
Har dessverre ikkje noko aa bidra med i debatten. Men eg foeljer ivrig med, daa eg vurderer noko liknande sjoelv, og vil gjerne laera litt.

Kva kostar alternativa komplette eks. arbeid?
Signatur
   #3
 46     0
Følger denne tråden!
Som Komlo er jeg også interessert i kostnad.
Er dette direkte med Bosch eller går du via en forhandler?
  (trådstarter)
   #4
 53     0
Kostnad ser ut til å ligge på rundt 90.000,- for innedel og utedel. Usikker på hvordan denne prisen er sammenlignet med å kjøpe en billigere variant og sette sammen pumpe, ventiler, ekspansjonskar og varmtvannsbereder selv. I tillegg kommer sirkulasjonspumper og fordelerskap.

Det blir nok kjøpt gjennom forhandlar, Bosch selger ikke direkte til sluttkunder. Jobber litt med å få til en grei avtale via rørlegger, evt går jeg via arbeidsplass som har kundekonto hos grossist. Usikker på om jeg setter sammen delene selv eller om jeg setter ut alt, har ingen erfaring med rør og varmeanlegg, har relativt god kontroll på teknikken da jeg jobber med automasjon. Men 5 års garanti i tillegg til kvalitetsikret innregulering, gjør det verdt å vurdere rørlegger.
   #5
 46     0
Takk for svar. 90000,- høres jo ikke så ille ut, men så kommer jo rørlegger og elektriker i tillegg.

Fant ingen forhandlerliste hos Bosch, derfor spørsmålet.
Har sendt en epost til dem og bedt om forhandlere i Oslo-området.
   #6
 3,575     buskerud     0
5000 billigere enn min ctc komplette pakke, regn med at det kommer på nærmere 130- 140000 montert.  25-30000 på rørlegger og 10-15000 på elektrikker er vanlig.  Og husk at du får tilbake 10000 for vp fra enova, og 10000 til hvis du monterer  en måler for strøm til vp innedelen for å få det. ( ca 2000 for en slik montert)  

Bosch og ivt n er bra sak. Kjenner montør av dem, måtte sette på måler for at kundene skal få penger av enova på den og Sad at de ikke bare kunne hart det 100% innebygd. 

Hvis du har 25m2 med rom som trenger varme hele året, bad og vaskerom.., så ville jeg tatt komplett bosch løsning. Evnt så koster en liten buffertank lite. Da blir besparelsen på vv bedre, og monteringen raskere. Og mindre elektrikker jobb.

   #7
 2,987     Vestlandet     0
Ser det står 260l tappevant på AWM innedelen. Men i produktdatabladet står det 185l. Er det ein god grunn til dette?

Er det AWM 5, 7, eller 9 du vurderer?
Signatur

   #9
 2,987     Vestlandet     0
Har denne varmepumpa innebygd energimålar? Eg tenker då på enovatilskudd.
Signatur
   #10
 3,575     buskerud     0
Nope, den har energimåler, viser avgitt effekt og elkolbe drift/hjelp, men ikke nøyaktig kw trukket fra nettet på ute og innedel, så bare å få trikkern til å sette en på kursen( evnt kursene) som går til utedel og innedel, hvis ikke utedelen får strøm fra innedelen som ctc saken min.

Ivt utgaven trenger ekstra måler for at enova skal bli happy, så jeg kan aldri tenke meg at den litt rimligere bosch utgaven har det nå. Å trenge nøyaktig måling er særnorskt, så de førreste pumper har innebygget type som enova godkjenner. Men det finner du ut av når du monterer

Jeg har denne, elektrikkeren kjøpte den dyrere fra grossist( kosta 200kr mindre ifjor på clas)  men ble ca 2000 montert med moms 
http://m.clasohlson.com/no/3-fase-strømmåler-med-LCD-display/36-5337

Fikk ikke igjen for den innebygde til ctc, den viste ikke hva både inne og utedelen dro sammenlagt, de var snille og sa på mail og tlf at jeg måtte montere en egen i sikringskspet og. Fikk da igjen 10000 for det og gikk ca 8000 i pluss