9,159    11    8  

Minimum Temperatur i Ubrukte Rom

 938     Bergen     2
Har alltid hørt at 13 grader er minste temperatur i ubrukte rom, men stemmer dette? Hva skjer i temperaturer under dette? Skal visst være dannelse av ett eller annet;)?, i trehus, betonghus?

Hvordan gjør folk det på hytter og slikt?


   #1
 15,453     0
Duggpunkt er ofte rundt 12 grader. Derfor kan de kondensere på overflater.  Derfor tror jeg det er derfor en sier dette. I en hytte er det rått inne når du du kommer, derfor tar det tid å varme opp også siden en del av fuktigheten fordamper (og det tar varme også). Men i hytte så er hele hytte på lav temp og det lages ikke noe fukt fra mennesker og f.eks. bad når det er tomt slik at det er værre i et hus. Men jeg har kjeller der innerste rom naturlig blir kaldere om vinteren og ser ikke noe galt her,  men kanskje viktig å passe på at luft ikke trekkes inn i slike rom men at en heller trekker litt uteluft inn gjennom disse.
   #3
 15,453     0
Hvis en kjører luft fra varme rom gjennom rom med veldig lav temperature vil fuktigheten kondensere noe sted og føre til en eller annen form for skade. Vi har en her som har hatt mugg i skap med skyvedør, dette er et lokalt eksempel. Men hvis en f.eks. har avtrekksvifte på vaskerom og har det kaldt der og drar inn masse luft fra varmt rom er det rart hvis en ikke får kondens noe sted. Har det samme om sommeren hvis en får mye ute luft inn i en kald kjeller.
Men en hytte f.eks. trenger ikke ta skade som kjøles ned overalt. Så alt avhenger av andre forhold rundt hvordan dette er.
På mitt eget vaskerom kondenserer den nok litt nederst på veggen men dette er pusset leca.
Når det skal oppgraderes skal det en del isolasjon ute og litt inne. Da er problemet borte. Men vil forsatt lime isolasjon inne og bare pusse den for sikkerhets skyld eller leca rehab blokk.
  (trådstarter)
   #4
 938     Bergen     0
ok, så hvis en har et hus med et gitt antall rom, så skal ikke noen av rommene under duggpunktet, hvis andre rom i huset er over duggpunktet.

Hvordan blir dette med utleieleilighet? Kan man kreve og samtidig sikre seg at rommene ikke går under duggpunktet?

Når jeg nå planlegger hydronisk system, så vil vel dette gå inn i en samlet enhet, som kan la meg overstyre varme i forskjellige soner? Noe juridisk som spiller inn her?

Lurer også på hva en slik enhet heter; denne enheten må jo kunne overføre kostnader som skal videreføres til okkupanten.
   #5
 38,331     Lillestrøm kommune     0
Bedkrivelsen med duggpunkt er grei, jeg kan legge til at det ofte er litt kuldebroer i et hus og det er spesielt på disse stedene at kondensfare er størst. Her hos meg er det kun inngangsparti garasjesluse og trappeoppgang i sokkel (resten uinredet) men jeg er forsiktig med å slippe temperaturen for lavt ned pga lavere temperatur på gulv mot yttervegg. Med IR termometer ser jeg et par grader lavere temp og inne i påforet vegg sikkert enda lavere.
   #6
 5,743     0
Duggpunkt er ofte rundt 12 grader.

Duggpunktet er nesten aldri rundt 12 grader for å sette det på spissen.
Eller alltid??
Skal ein komme med slike utsagn må ein i det minste ha satt seg inn i problematikken ein smule.
Absolutt fuktiget i et rom er fuktighet i tilført luft + eventuel tilført fuktighet.
I ubrukte rom er den tilførte fuktigheten som regel null, så om det er uteluft som kjem inn i desse ubrukte romma er det nesten aldri kondensering da temperatur i rommet vil ligge over temp i utelufta som regel.
Mao. så lenge temp i desse romma ligg over utetemp er det ingen kondeseringsproblematikk (så lenge ein ikkje tilfører fuktighet).

   #7
 38,331     Lillestrøm kommune     0
Men bare husk at ikke alle hus er tette så fukt fra varme kan gå til kalde rom.  Ellers er regel om ca 13C som min temp det som brukes som sikker verdi, det brukes f.eks som kjølevannstemperatur i tekniske anlegg med mye følsomt utstyr, da er en sikker at en ikke får kondens. Så er det fare for tilførsel av fuktig luft fra varmere områder så er 13Grader et godt valg

   #8
 5,743     0
Nå er vel ikkje kjølevannstemperatur i tekniske rom med mye følsomt utstyr så relevant her.
Kalde rom som har felles vegg/tak/gulv med oppvarma rom vil ligge et sted mellom uttemp og innetemp. og i det alle fleste tilfelle ha langt over den temp. som trengs for å unngå kondens.
Duggpunkt i mitt hus iallefall ligg rundt 3 grader på vintenen i rom som blir brukt ved utetemp på nokre minus.
Ein kaldt rom vil ligge på 5 -10 grader, og ha mindre fuktighet, så duggpunkt vil være ned mot utetemp.

   #9
 38,331     Lillestrøm kommune     1
Det relevante er at 13 grader er grensen de bruker for å unngå kondens, alltid. Vi hadde jo en tråd her denne helgen om mugg i skap på yttervegg, det viser at den optimistiske tilnærmelsen til problemet du viser ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten.
   #10
 3,613     3
Så lenge man vet at en tommelfingerregel er en tommelfingerregel, er det greit å bruke den. Ihvertfall om man kjenner forutsteningene den er utformet under.

Da jeg gikk på barneskolen hadde termometere i klasserommene markering på 16 og 19 grader: Rom med fysisk aktivitet, som håndarbeide, sløyd eller gymnastikk, måtte varmes til 16 grader. Rom med stillesittende boklig aktivitet måtte varmes til 19 grader. Det sjokkerte rett nok oss; det var aldri slike klasserom-temperaturer i mine skoledager, men fortsatt var det visstnok gjeldende minimuskrav.

Om en sløydsal på 16C kjøles til 13C, ville det ikke begynne å dugge der! Absolutte luftfuktighet er på grunn av den lave temperaturen så lav at relative fuktighet langt fra når 100% ved tre graders temperatursenking. Det er noe helt annet enn om du kjøler ned et rom på 25C til 13C!

Og: RH før du begynner nedkjølingen betyr mye. De siste årene har en del miljøer vært ekstrem mote med ørken-tørr luft. Hvis du med VBV holder 19C (som er ganske behagelig), og presser RH ned til 20%, er det noe helt annet enn om du foretrekker 25C og RH 45-50% slik det ble anbefalt for to-tre tiår siden.

En tommelfingerregel er sjelden gyldig fra én generasjon til den neste. De som framsetter grensen på 13C bør redegjøre for forutseningene: Det er neppe verken 20% RH ved 19C eller 50% RH ved 25C, men et sted imellom. Hvilke forutsetninger er gjort i anslaget?

En annen forutsetning: Om du bor på Tynset med 20 blå og 10% RH utendørs, med fire unger som løper inn og ut av huset hele dagen og slipper inn knusktørrr iskald vinterluft, er det hoe helt annet enn om du bor på Sørlandet med uteluft på 2-3 grader og 80% RH regntung, bare halvkald luft. Bor du i en moderne plastboble, avsondret fra uteluft, og er pensjonist som stabber ut av huset to ganger i uka for å komme deg til butikken, betyr det neppe mye om det er 10 eller 80% RH utendørs.

"Stereotypes are real timesavers" sier en av T-skjortene mine. Det samme kan sies om tommelfingerregler. Og begge deler kan lede til svært gale konklusjoner om de blir brukt utenfor sitt gyldighetsområde.