13,440    24    22  

Panelovner og småbarn - finnes det noen effektiv barnesikring?

 186     0
Hei.

Vi har endel panelovner i boligen vår, som er lett tilgjengelig for småbarn. Nå som høsten og vinteren kommer, og vi må begynne å fyre i disse, er frykten at barna skal komme borti ovnene eller putte noe i eller over dem.

Finnes det noen effektive løsning for barnesikring av panelovner og varmelister? Hvilke andre alternativer kan man eventuelt gå for?

Mvh Kenneth

   #1
 6,402     Akershus     2
Kjøpe nye ovner? Nyere ovner har i alle fall ikke *så
varm overflate at man kan brenne seg... Det er også svært begrensede muligheter til å putte noe inn i dem... I alle fall de vi har..

Om det at dine barn skal dekke til ovnene vet jeg ikke om er et reelt problem, det har aldri vært grunn til engstelse i vår familie i alle fall. Har i såfall vært et større problem med disse lange gardinene mor drar i hus... Smile


.Thag
   #2
 1,749     Norge     2
Barna må finne ut av dette selv. Det var vel små barn, da disse ovnene ble lagd? Brenner de seg så har de lært, slik du gjorde.
Skal man hugge alle trær, så de ikke kan klatre i dem?
   #4
 5,336     Tromsø     0
Ser hos Beha at deres vanlige "miljøovner" har overflatetemperatur på frontplaten "godt under de foreskrevne 80°C." Ja, jeg vil vel si at temperaturen sannsynligvis ligger nærmere 40 enn 80 på de Beha-ovnene vi har her i huset.
Panelovnene fra 1960-tallet jeg smeltet plast på i min barndom derimot, de var varme. Men man brant seg ikke mer enn en gang før man lærte å holde seg unna dem.
Signatur
HSt
   #5
 36,576     Lillestrøm kommune     4
Det finnes en historie om barnehagen som ga beskjed til ungene at de ikke måtte slikke på rekkverket når det var så kaldt ute, i løpet av dagen hadde de 8 unger med fastfrosset tunge mens naboavdelingen uten beskjed hadde ingen. Jeg lurer på om det må ha vært noe slikt når vi vokste opp, kan ikke huske at panelovner var en sak/et problem den gang.
   #6
 3,585     1
Mine foreldres panelovner fra 1968 ble betraktet som fullstendig sikre mot forbrenning - men det kan jo hende at det bare var i sammenligning med stråleovner, som var langt mer vanlige på den tiden. Og de var langt fra sikre mot forbrenning.

Jeg kan ikke huske å noen gang ha hørt om noen som har fått forbrenning av en gjennomstrømmings-panelovn. Men vi hadde kanskje litt mer direkte oppdragelse til 'Pass deg - det er farlig!', rett og slett fordi det var mye mer som var farlig for 40-50 år siden.

Min holdning er at så lenge det ikke er stor risiko for alvorlige skader, har unger bare godt av å kjenne at det er varmt, og rykke hånda til seg igjen, framfor å bare høre teoretisering om det! Det er bedre at de vet at ting kan være varme, og når det er en risko for det må de nærme seg varsomt å kjenne etter om varmen blir for intens. For å vite det må de ha prøvd noen ganger. Da kan vi ikke skjerme dem for den opplevelsen!
   #7
 1,674     1
Det finnes lukkede ovner som i tillegg til at en ikke kan putte noe i de ikke heller brenner støv, som er ganske kraftig allergen.
Barnehageovnen som blir nevnt er sikkert slik.
Vi har alltid hatt bare lukkede ovner i huset, tilbudet har variert kraftig i løpet av 40 år. Er absolutt å foretreke.

   #8
 1,459     Trondheim     1
Med fare for å tråkke noen (TS) på tærne: hvordan skal det gå med ungene i disse dager. Panelovner har eksistert i mange herrens år, aldri hørt om noen som har skadet seg eller puttet noe i ovnene.
Signatur
   #9
 653     Norge     2
Det er kanskje ikke så mange tilfeller, men her er noen (den første er vel mest relevant for temaet som ble tatt opp)

https://www.nrk.no/livsstil/andreas-_10_-fikk-brannskade-1.7352905
http://www.adressa.no/nyheter/nordtrondelag/article10230988.ece
http://www.vg.no/forbruker/her-sov-thea-2-md-da-varmeovnen-eksploderte/a/23383241/

Skjønner at TS spør. Kan jo si det samme om kald-front på stekeovn, men jeg er i hvert fall veldig glad for at ikke glasset er 150 grader når ettåringen krabber bort og kikker inn. Han hadde sikkert lært av å brenne av seg begge hendene, men likevel Smile

Så kan man alltids argumentere at det er dumt at han lærer seg å kunne ta på stekeovnen hjemme fordi det ikke er tilfelle alle andre steder...
   #10
 3,585     0
Alle disse tre tilfellene dreier seg jo om feil på ovner - ikke normal drift.

Man kan aldri 100% gardere seg mot produktfeil, uansett hvilken type ovn (eller annet apparat) man kjøper seg. Det beste man kan gjøre er å kjøpe fra anerkjente produsenter.

Men det er ikke alltid lett...

Jeg legger merke til at den første historien handler om en Beha-ovn. Historien forteller at de 'legger seg flate'. Det gjorde de absolutt ikke da vifta i min Beha vifteovn sviktet, men glødetrådene koblet ikke ut. Jeg satt ved siden av ovnen, så ikke glødingen forfra, men reagerte på strålingsvarme fra sidene. Det skal det ikke være fra en vifteovn! (Termostaten kan slå den av og på, så jeg hadde ikke reagert på at vifta var stoppet før jeg merket strålingen.) Jeg gikk i stor bue utenom den for å komme til stikkontakten for å trekke ut den.

Produktfeil kan forekomme, ja, men Beha la seg absolutt ikke flat da jeg rapporterte saken til dem og tilbød meg å sende inn ovnen for undersøkelse. De bare trakk på skuldrene: Det ble da ingen brann, ble det? Case closed.

Når produsenten har så nonchalant holdning til produktfeil som svært lett kunne ha ført til brann, da stoler jeg ikke på merket lengre. Det kan være 'norsk kvalitet' så mye det bare vil: Når det bare var flaks (det at jeg satt rett ved siden av, og reagerte på strålevarmen) som forhindret brann hos meg, kjøper jeg ikke en ny Beha-ovn for å erstatte den gamle.