(trådstarter)
   #51
 164     0
Sannsynligvis er det altfor lite energi i en enkelt power wall for å varme opp hytta. Dette gjelder særlig om vinteren når batteriet yter noen prosent dårligere.

Legg merke til at TS spesielt refererte til hyttebesøk om høsten, og at han eksplisitt indikerer at han ikke ønsker vurdere som går ut over det konkrete spørsmålet han stilte.


For å kverulere litt så blir det kaldt på høsten også. Men uansett er det relevant for diskusjonen å vite litt om størrelsen på arealet som skal varmes opp.

Om vi skal finne ut om det kan varme opp hytta til en definert temperatur holder det vel ikke å vite arealet? Vi må vel definere volumet luft, sirkulasjonen, vindusflater, isolasjon osv. Jeg kan i grunn ikke gi mange av disse opplysningene, og behovet er ikke å oppnå en gitt temperatur, men å starte en oppvarming og tørking av hytta frem til jeg kan begynne å fyre med ved. Det interessante her er hvorvidt Powerwall+varmepumpe+aggregat (og noen solcellepaneler) kan fungere sammen, off grid. Hvor godt denne løsningen vil varme opp hytta er umulig å beregne på forhånd på grunn av alle de ukjente variablene, og jeg er beredt på å prøve og se dersom løsningen kan fungere teknisk.

   #52
 4,270     0
Det er "relativt" enkelt å regne på oppvarmingsbehovet dersom man har areal, ute temperatur og en ide om varmetapstall. Da vil du finne ut noe om hvilken temperatur du kan forvente best vase. Tipper varmetapstall er i størrelsesorden 1.5W/K.

Om det lar seg gjøre å få vp til å gå en times tid eller to med komponentene du har tenkt, helt klart selv om det bok krever masse ekstra for å styre VP (så den tåler at strømmen er av), modifisert powerwall så den fungerer off grid etc.

Men er det egentlig interessert gitt at det blir veldig dyrt, komplisert og sannsynligvis ikke vil varme opp hytta?
   #53
 3,613     1
Det er "relativt" enkelt å regne på oppvarmingsbehovet dersom man har areal, ute temperatur og en ide om varmetapstall.

Forutsetningen din er nok "noe optimistisk", for å si det høflig! Arealet er vel rimelig greit, om du vet hva du vil ha varmet opp. Utetemperaturen er totalt uforutsigbar og sterkt varierende; selv om du skulle sitte på konkrete verdier over en hel sesong må du summere / integrere over hele sesongen. Og ingen vet om neste sesong blir likedan.

Det som likevel er mest uttalt "Tenk på et tall, et vilkårlig tall mellom 0 og 10!" er varmetapet. Du foreslår 1,5 - og det er er vel et like greit tall som noe annet, for folk flest. At alle hytter skulle matche 1,5 (innenfor rimelig feilmarginer) er vel ... er "lovlig naivt" en passende beskrivelse? De hytter jeg har vært borti har nok varierer med mer enn en størrelsesorden i varmetap! Det har å gjøre med både hyttas form/planløsning, vinduer, grad av isolasjon og andre bygningtekniske sider.

En annen faktor: Særlig for bygg med moderat isolasjon (dvs. før TEK10, kanksje lenge før, som mange hytter er) kan vindforhold på stedet ha svært mye å si. Mitt hus er godt isolert etter 1959-standard, men når høst/vinterstormene kommer merkes det godt på oppvarmings-behovet: Vind kjøler huset dramatisk ned. (Dette er lang mindre merkbart i nyere "plastboble"-hus med ekstrem-isolasjon.)

Sagt på en annen måte: Det kan nok være "relativt" enkelt å beregne seg fram til et oppvarmingsbehov, f.eks. basert på et varmetapstall på 1,5W/K, men det behøver ikke ha så mye med virkeligheten å gjøre.
   #54
 4,270     0
Helt greit at man trenger litt mer informasjon for å tippe riktig på varmetapstall, men vil fortsatt bli overrasket hvis noen har bygget en vinterhytte med tapstall på 15.