1,361
6
0
Trenger hjelp med å velge vedovn!
3
0
Vi har fryktelige problemer med en nyinnkjøpt Nordpeis Varde Uniq 1, og prøver å få den byttet. Men nå er jeg så usikker på hva slags ovn jeg skal velge. Jeg har en åpen kjøkken/stue-løsning, og har en teglstenspipe stående i midten av rommet. Jeg har ikke mulighet for friskluftstilkobling, og ønsker en ovn som kan samarbeide bra med pipa, som er ca 4-5 meter lang. Problemet med Uniq virker å være at den trenger mye luft, som den ikke klarer å ta inn fra rommet, selv med alle dører, vinduer og ventiler åpne(!). Jeg fyrer hardt først, men den tar ikke sekundærforbrenning selv etter flere timers fyring, og jeg må ha døra på gløtt for å få futt igjen med jevne mellomrom for å unngå ulmebrenning. Den brenner nominelt på 5 kw, og det synes jeg er OK for vårt rom. Hvilken peis/ved-ovn finnes som fungerer bra under slike forhold? Hva bør jeg IKKE kjøpe? Jeg ønsker helst en ovn som ikke trenger enorme mengder luft og som kan harmonere bra med pipa.
Jeg må fyre opp med dør åpen til det har blitt god trekk før jeg stenger døra, og jeg har ekstern luft.
Bluesman
Selgeren argumenterte for at F162 brant reinest. Bra for miljøet ute, men også mindre sot på glasset, mindre aske i askeskuffa til og med. Og derfor er kanskje en F220, en 20 år gammel ovn som er reintbrennende men ikke ekstremt reintbrennende verdt å vurdere for deg også?
Jeg har veldig god erfaring med F220 i mitt eldre hus uten tilluft og med teglpipe. Det blir aldri blå flammer i den, men de orange flagrer fint i toppen av ovnsrommet rundt lufthullene, den er lett å tenne opp i, trekker godt, og gir god varme ganske raskt.
Hvor rentbrennende er egentlig moderne rentbrennende ovner?
I dagens nettaviser er det masse hetsing av vedovner - men samtidig blir folk med gamle vedovner oppfordret til å skifte dem ut med nyere modeller.
Er det å gå fra en gammel til en ny ovn som gå fra en gammel dieselbil uten partikkelfilter til en bensinbil med katalysator, eller er det som å gå fra gammel diesel til en elbil? Er utslippene selv fra nyere vedovner slik at man bør føle dårlig samvittighet overfor bylufta?
(La oss ikke blande inn CO2 her - det er svevestøv som er det store problemet med vedfyring og luftkvaliteten i bysentrum.)
Ingen ovner er 100% reintbrennende, og du kan brenne ganske reint i mange gamle ovner også. Men en av hovedforskjellene er at man på gamle ovner lett kunne lukke trekkventilen helt, strupe lufttilførselen slik at bålet ulmet hele natta, men med sur røyk og tjære som satt seg på innsiden av pipeveggene som bivirkning. Reintbrennende ovner får du aldri lukket lufttilførselen helt på, og ovnen er utformet slik at det kommer til mye luft i toppen av eller over bålet for å sikre god forbrenning av røykgassene før de går ut i pipa. Røykgassene som går ut er reinere, og energien i veden er bedre forbrent, bedre utnyttet.
Sammenlikning med bil uten og med katalysator har absolutt noe for seg, men jeg er i tvil om hvorvidt den mer effektive forbrenning reduserer svevestøv, eller om det går mest på sammensetning av røykgasser og energiutnyttelse.
Tilbake til trådstarters problemstilling: Noen av de nyeste vedovnene med aller mest effektiv forbrenning (høyest virkningsgrad) er så effektive eller så kresne på pipe og lufttilførsel at mange har problemer med å få dem til å brenne hvis ikke alt er optimalt. De funker best med stål- eller elementpipe med mindre diameter enn teglpipe, og egen lufttilførsel utenfra som ikke påvirkes av husets ventilasjon.
Derfor anbefalte jeg Jøtul F220 lenger oppe. Den er første generasjons reintbrennende med virkningsgrad på 63% (i følge manualen) mens F160 og F260 f.eks har oppgitt virkningsgrad på 82% på websidene - dette kan bety at de to sistnevnte er litt mer kresne, men kanskje ikke så ille som enkelte ovner jeg har sett med over 90% virkningsgrad...