446    1    0  

Vedfyrt vannbåren varme i fritidsbolig?

 13     0
Skal på sikt pusse opp en stue og to kjøkken i fritidsboligen ved sjøen. Har i den forbindelse vurdert vedfyrt VBV. Har prøvd å sette meg litt inn i dette, men kjenner at jeg ikke blir helt klok på det og håper derfor dere kan hjelpe meg i riktig retning (eller fortelle meg at dette ikke er vits). Målet med dette er ikke nødvendigvis å gå i null med det første. Ønsker hovedsaklig en bedre utnyttelse av gratis ved fra eiendommen, enn det vi har i dag.

Skal prøve å komme med informasjon jeg tror er relevant:

Huset er fra 1901 og er opprinnelig et fisker-småbruk på ei øy på sørlandet. De siste årene er det etterisolert, pusset opp og byttet diverse vinduer. Det fremstår som nokså bra stand, selv om det på ingen måte lever opp til TEK10 standard. Grunnflate er ca 100m2 med 1,5 etasje. Takhøyden i 1. etg er 2,8m og er derfor ingen problem å legge rør i gulvet. Grunnet denne takhøyden er det lavt under taket i 2. etg og derfor ser jeg for meg radiatorer eller liknende der.

Rominndelingen er:
1. etg - 2 stuer, 2 kjøkken, inngangsparti med trapperom forran, samt nybygd (2008) bad og inngangsparti med varmekabler bak i huset.

2. etg - 4 soverom med gang imellom.

Huset har innlagt strøm og det er boret etter vann. Hvis jeg husker riktig har borehullet en kapasitet på 2-3000 liter vann i døgnet. Området er ikke unormalt plaget med strømbrudd, men det hender en gang i blant og tar fort opptil 24 timer før de fikser det. (Fritidsboliger på øyer uten fastlandsforbindelse er naturlig nok ikke førstepri når høststormene raser.)

Vi bruker boligen mye gjennom hele året, både høst og vinter. Oppvarming foregår i dag med vedovn plassert i den ene stuen og flyttbare panelovner ellers i huset.

Løsningen jeg ser for meg er vedovn med vannkappe som oppvarmingskilde. Gulvvarme i 1. etg og radiator eller liknende i 2. etg. Det er uisolert krypkjeller med varierende høyde mellom 0,5 og 1 meter under huset der evt. akkumulatortank kan plasseres. Huset er i dag ikke frostfritt. Jeg er usikker på om dette er noe å forsøke å oppnå med dette systemet, eller om det er bedre å satse på et anlegg med frostveske i rørene.

Jeg er usikker på hvordan kjøling av ovnen skal foregå ved strømbrudd. Problemet er nemlig at uten strøm, så stopper også brønnpumpen som sørger for vanntilførsel. Fra ovnen til sjøen er det ca 20 meter. Kan det være en løsning å legge en sløyfe dit? Dette kan muligens brukes til kjøling av soverommene og resten av huset om sommeren? Et annet usikkerhetsmoment er hvor hurtig dette systemet klarer å varme opp huset. Jeg ser liten vits i det om vi starter å fyre på fredagen og varmen ikke kommer før søndags ettermiddag. Har ingen erfaring med VBV, så aner ikke hva som kan beregnes av tid her.

Ettersom dette er en fritidsbolig er det begrenset hvor mye penger som skal legges i det, men ser for meg at dette er noe som burde være mulig å få til for en grei pris. Planlegger å gjøre det meste selv og kan sikkert få med meg en på nabohytta som er rørlegger til å hjelpe meg med koblinger ol.

   #1
 705     0
Det finnes løsninger som tar for seg problematikk knyttet til strømstans. Ups et er alternativ, hvor du ikke trenger å være på hytta for å sikre at systemet går. Aternativt kan du bruke aggregat for å få strøm.

Bakdelen med vannbårenvarme er at det tar lang tid og få opp temperaturen hvis anlegget ikke står med varme i magasinet. Du trenger gjerne 200liter magasin i tillegg til hele rørsløyfen som må varmes opp. Peisinnsatsen koster også gjerne 40-50000. I tillegg vil den avgi relativt mye varme til rommet (40-50%) noe som betyr at du gjerne har varmet opp stua med vedfyring før du har fått opp temperaturen på vannet og investeringen sånnsett er bortkastet.

Vbv er en genial løsning for å få en energieffektiv oppvarmingsløsning, men i ditt tilfelle ville jeg heller lagt en varmesløyfe til sjøen hvis du ikke kan utnytte eksisterende brønn. Da kan du bruke vbv til å holde en god lunk i gulv og vegger og toppvarme med en vanlig peis.

Radiatorer er en fin løsning, bare sørg for at de har stor nok kapasitet for rommet de står i. Det var ikke tilfelle i et hus vi leide en periode. Temmelig irriterende og måtte ha elektrisk oppvarming i tillegg.

Jeg er usikker på om enova gir tilskudd til fritidsboliger, men det er verdt og sjekke opp i. En slik løsning vil også løfte taksten på hytta vesentlig, så det er ikke nødvendigvis dårlig økonomi selvom investeringen selvfølgelig koster.