457    11    7  

Er det verdt det å øke isolasjon i kaldloft fra 40 til 60cm?

 10     TRONDHEIM     0
Jeg har et hus bygd i 2010 grunnareal 55kvm per etasje,bruker ca 20-22 000 kwh per år. Jeg har 40cm glava på kaldloftet, lurer på om det med dagens strømpriser kan være verdt å legge et lag til, øke på til 60cm. Blir vel 9500kr i Glava det?

Usikkert hvor mange kwh jeg sparer på noe slikt? Jeg bruker nå 2400kwh i januar mot 1200 i august,så godt mulig jeg bruker 1400-1600 kwh på oppvarming i januar(gitt at jeg bruker 200-400kwh nå). 

Hvor mye strøm vil jeg kunne spare? Antar at dette monner mest når det er kaldest og da er strømmen også dyrest?  Hvis jeg bruker 7000-8000 kwh på oppvarming i året og sparer 10%, bli det 700-800 kwh, som fort blir i snitt opp mot en tusenlapp i året med dagens prisutsikter,men kan også bli mye mer om prisene løper løpsk? Å spare 500 kwh over desember/januar/februar kan vel være verdt 1000-allerede,selv med strømstøtte (ved priser på 4-8kr om ting går virkelig skeis).

Vanskelig å si med sikkerhet at det lønner seg, men det vil gjøre oss litt mere robust for prissjokk på strøm, som virker sannsynlig de neste ti årene med dagens energi-mangel.

Har dere noen synspunkter?

(Jeg varmer også med ved, og det må vel også med i regnskapet at veden varer lengre. Ved er jo også dyrt)

   #1
 3,593     1
Det er vel aldri noe direkte 'galt' i å isolere bedre, men hva heter nå 'law of diminishing returns' på norsk? Når du allerede har 40 cm isolasjon er du relativt godt pakket inn allerede.

Klarer du reelt å spare så mye som 10%? Jeg synes det høres optimistisk ut, men det avhenger litt av hvordan huset ditt er organsiert. Jeg har soverommene ovenpå, og liker å ha dem betydelig kjøligere enn stua i etasjen under - faktum er at jeg ikke varmer dem aktivt i det hele tatt! Hadde stua vært ovenpå, ville det vært ganske annerledes.

Jeg bor i et gammelt hus. Hos meg var det, for noen år siden, ikke gjennom takflatene jeg hadde mest varmetap, men gjennom loftsluka. For det første var den ikke isolert i det hele tatt - der det eventuelt skulle vært isolasjon var den en nedfellbar stige. Dessuten var luka langt fra 100% vindtett rundt kanten, så med vinterstormer føykende rundt hushjørnene sto det et kaldgufs fra loftsluka. Løsningen var å legge et ekstra 'lokk' over den, over stigen, som en dobbelt luke der den øvre delen tipper oppover på kaldloftet, med isolasjon på oversiden, og god vindtetting når den ligger nedpå.

Antagelig ser du ikke slike dårlig isolerte loftsluker i 2010-vintage hus. Moralen er likevel: Med såpass god grunn-isolasjon er trolig de største energislukene dine ikke på de store flatene, men på spesielle punkter. For meg var det loftsluka, for deg kan det være for eksempel rundt vinduene. Eller helt andre steder.

Du sier 55 kvm/etasje, uten å si antall etasjer, men det høres ikke ut som noen gigant-bolig. Da virker 20-22.000 kWt/år litt i overkant, på et såpass nytt hus - særlig når du sier at du i tillegg varmer med ved. Det betyr at jeg mistenker at du har andre energisluk som ikke blir vesentlig mindre med ekstrem-isolasjon på kaldloftet. Jeg ville nok først sett om jeg kunne finne noen 'frukt som henger lavere'. Trolig har du det.
jaf
   #2
 6,418     tromsø     0
Har du 40cm , så går varmen andre veier. Varmen har dårlig. tid og går ut letteste veien.
HSt
   #3
 37,577     Lillestrøm kommune     1
Jeg er litt overrasket over forbruket i en så liten bolig, men vi vet ikke noe om klima ut over midt Norge

En LL varmepumpe er trolig det som vil ta ned forbruket til oppvarming 
  (trådstarter)
   #4
 10     TRONDHEIM     0
Jeg er litt overrasket over forbruket i en så liten bolig, men vi vet ikke noe om klima ut over midt Norge

En LL varmepumpe er trolig det som vil ta ned forbruket til oppvarming


Altså, det er 55 kvm per etasje over to etasjer pluss kjeller, total 165 kvm. Jeg føler alikevel at dette strømforbruket er litt høyere enn det har trengt å være, og undersøker nå alle muligheter. For eksempel har gulvvarmen stått på effektregulering, ikke termostat-styrt, som sikkert har bidratt litt. Jeg mistenker også at vi "fyrer for kråka", for eksempel ved at vi ikke har vært påpasselige med å se at instillinger på balansert ventilasjon og varmekabler samsvarer.
   #6
 5,432     Akershus     2
Hvor har du gulvvarme, hvilken etasje? Gulvvarme på bakkepllan har for mange vært et gedigent strømsluk, grunnet for dårlig isolasjon mot grunn. Da snakker vi om fattige 5-10 cm isolasjon. Det er vel grunn til å tro at et såpass nytt hus som ditt, uansett er bedre isolert. Balansert ventilasjon kan jeg lite om, men har forsøkt i en sokkelleilighet og det var til tider ganske stort forbruk. Feil innstilling eller feil aggregat kan nok koste en del gjennom året. Jeg tror de færreste oppnår varmegjenvinning som påstått fra leverandør.

Jeg har 200 kvm oppvarmet areale, forbruk 15-20.000 kwh årlig, antagelig atskillig mindre isolasjon enn ditt hus fra 2010, bl.a. 30 cm i tak. Har 2 varmepumper som nok bidrar til forholdsvis lavt forbruk.

Du nevner du bor i midt-Norge, uten å spesifisere om det er kystnært mildt klima eller mer kaldt innlandsklima. Ditt forbruk i januar var ikke voldsomt høyt, men litt, mens ditt forbruk i august måned nok var en del i overkant. Var det kanskje veldig dårlig sommer hos deg? Selv brukte vi 1866 i januar og 638 i august. Innlandsklima sør-Norge. 
  (trådstarter)
   #7
 10     TRONDHEIM     0
Hvor har du gulvvarme, hvilken etasje?

(...)

Du nevner du bor i midt-Norge, uten å spesifisere om det er kystnært mildt klima eller mer kaldt innlandsklima. Ditt forbruk i januar var ikke voldsomt høyt, men litt, mens ditt forbruk i august måned nok var en del i overkant. Var det kanskje veldig dårlig sommer hos deg? Selv brukte vi 1866 i januar og 638 i august. Innlandsklima sør-Norge.


Gulvvarmen ligger i nesten hele kjelleren, bad/vaskerom, trappeoppgang og stor kjellerstue. Vi har også varmekabler på fliser i entre', på do ved 1. etasje og bad i 2. etasje.

Kona ønsker å ha vaskerom ganske varmt for å tørke klær, vi kunne sikkert ha spart litt på å tørke ute og senke temperaturen på vaskerom. Ungene og kona klager om fliser ikke er gode og varme når de går barføtt, selv på sommeren. Så her er vi uenige.

Jeg bor i Trondheim.

Enig i at strømforbruk i august var altfor høyt. Været var dårlig, i august, men det i 2021 så brukte jeg faktisk enda mere: 1450 kwh, og i 2020 1000 kwh, så dette er for høyt over tid. Vi aner ikke hvor strømmen går, prøver å finne det ut nå, men det eneste vi har å gå etter er times-snitt med en forsinkelse på 1-2 dager, så jeg sliter litt med å lokalisere forbruket.

En ting jeg mistenker er at vi i august åpner vinduer i 2. etasje fordi det blir for varmt når sola har stått på vinduene (hvor mye av denne varmen er varmekable-varme som stiger?), derfor åpner vi vinduer og slipper varmen ut, som muligens fører til at varmekabler slår seg på igjen.

Vi har heller ingen vane med å skru av varmekabler eller skru ned ventilasjonen når vi ikke er hjemme, og det er uklart hvordan å skru på varmesettpunktet til den balanserte ventilasjonen påvirker strømforbruket vårt om sommmeren. Det er også litt uklart om varmekabler i kjelleren bidrar til at 2.etasje er varm om sommeren når sola står på(varmen kan stige opp trappegangen?).

Har sjekket i appen. Vi var bortreiste i Juli men huset brukte likevel 35 kwh per dag, selv med alle vinduer lukket. Det utelukker egentlig dusjing/klesvask/oppvaks/skjermer, det må være oppvarming/ventilasjon som er synderen.



HSt
   #8
 37,577     Lillestrøm kommune     1
Tørke klær med avfukter DD8L

Med 3 etasjer så er ikke forbruke så unormalt det er sikkert tap i gulvvarme i kjeller for de var ikke flinke med isolasjon i gulv tidligere
  (trådstarter)
   #9
 10     TRONDHEIM     0

Rart du sier det, Keal men jeg har faktisk også en slik luke til kaldloftet som ikke er isolert. Jeg var oppe og befarte kaldloftet i går og tenkte at denne må jeg lage en luke med isolasjon opp. jeg så også at isolasjonen var nedtråkket i taket langs mønet, denne isolasjonen burde kanskje byttes og heller resirkuleres andre mindre kritiske plasser. Kanskje er det noe rart i andre enden av kaldloftet som jeg skimter, jeg har lyst til å inspisere, ser nesten ut som om det mangler litt isolasjon helt der borte, så jeg tenker å lage en "bro" bort dit og inspisere om jeg finner glipper, eller kuldebroer, som du sier. 

Rørene til balansert ventilasjon ligger over isolasjonen og har ganske tynn isolasjon rundt seg, så her vil det kanskje også være en del energi-tap, tenker jeg- kan være verdt å isolerere bare rørene også ?

Kanskje kunne en enkel IR-temperaturmåler hjelpe meg å finne "cold spots" i tak eller gulv rundt omkring, som jeg kan prøve å bøte på? Jeg har jo en ide' om at noen rom virker vestenlig kaldere i 2. etasje enn andre.

Bolige er totalt 165 kvm, det inkluder 50 kvm kjeller,+50 kvm 1.etajse + 50 kvm 2.etasje + 15 kvm entre'. Derav 22 000 kwh strøm i året, men kanskje kunne man fått det ned på 15000 hvis man klarte å styre og tette og elles over alt på en helt  strøm-optimal måte? Vet ikke.

Enig i at tallet 10% er tatt ut "fra løse luften". Det kan også være nærmere 0%, for alt jeg vet. Kanskje lurt å forsøke å måle og analysere litt for å være sikrere på årsak først, takk for inspillet.


jaf
   #10
 6,418     tromsø     1
Vet ikke når huset er bygd. Men det var fram til år 2000 ? veldig populært å nesten ikke ha isolasjon i gulv på grunn. Teorien var at det var "jordvarme" rett under isolasjon. Så 5cm dårlig hvit isopor av billigste sort. Panelovner gir mindre varmetap nedover.